Boros tyúkragu
Hozzávalók:
- 2 kg körüli tyúk
- 4 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 kisebb zellergumó
- 25 dkg csiperke
- 1 vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 75 g sűrített paradicsom
- 3-4 babérlevél
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 szál zeller
- 1 evőkanál szárított kakukkfű
- 1 evőkanál barna cukor
- só, frissen őrölt bors
- 5 dkg vaj
- 0,75 l száraz vörösbor
- 3 dl húsleves
Elkészítés:
- A tyúkot daraboljuk, a mellből, farhátból, lábakból levest főzünk. A raguhoz a szárnyakra, az alsó és felső combokra lesz szükségünk. Az alaposan megtisztított, leöblített, szárazra törölt húst nagyobb lábosban vajon körbepirítjuk. Ha nem fér el egyben, akkor részletekben.
- A húst félretesszük, a visszamaradt vajon körbepirítjuk a feldarabolt zöldségeket, a szeletelt gombát, a felezett vöröshagymát és fokhagymafejeket. Ezeket is kivesszük, és egy tálban félretesszük.
- A húslevest a lábosba öntjük, a lesült részeket felkapargatjuk, a húst visszatesszük a lábosba, és öntünk hozzá
a borból annyit, hogy ellepje. Beletesszük a fűszereket, sót, borsot, a cukrot és a paradicsomszószt. Lefedve, takarékon forralva puhára főzzük a tyúkot. Ez akár két óráig is eltarthat, a hústól függően. - Az utolsó 30 percre hozzáadjuk az előpirított zöldségeket. Megsózzuk, megborsozzuk. Tócsnival, burgonyafánkkal vagy burgonyapürével kínáljuk.
Kapros káposzta
Hozzávalók:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 50 dkg sertéscomb
- 3 evőkanál szárított kapor
- 1 gerezd fokhagyma
- 50 dkg édes fehérkáposzta
- 1 dl fehér must
- fehérborecet
- 1 fürt fehér csemegeszőlő
- olaj, só, frissen őrölt bors
- 2 dl tejföl a tálaláshoz
Elkészítés:
- Az apróra vágott vöröshagymát enyhén sózzuk, és a zsiradékon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a felkockázott sertéshúst, a szárított kaprot, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és körbepirítjuk a húst. Hozzáadjuk a vékonyan csíkozott káposztát, és addig dinszteljük, amíg kicsit össze nem esik.
- Hozzáöntjük a mustot, 5-6 evőkanál fehérborecetet, és annyi vizet, hogy ellepje. Egy órán át főzzük, ha kell, pótoljunk vizet. Beletesszük a leszemezett szőlőt, további 5 percig főzzük, majd végül tejföllel tálaljuk.
Recept és képek: Vrábel Kriszta