Marhasült gombasalátával
Hozzávalók:
- 50 dkg apró szemű csiperke
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 evőkanál Worcester-szósz
- 2 evőkanál olaj
- 4 szelet marhahátszín
- 2 dl tejföl
- 10 dkg majonéz
- só, bors
Elkészítés:
- A megmosott csiperkegombát negyed cikkekre vágjuk. Nagy serpenyőben, kevés olajon ropogósra sütjük a felaprított fokhagymával együtt
- Megsózzuk, megborsozzuk a gombát (az egyharmad részét félretesszük), a többit elkeverjük az aprított petrezselyemmel, a majonézzel összevegyített tejföllel és a Worcester-szósszal.
- Az 1,5 cm vastagra szeletelt hátszíneket nagy lángon hirtelen kisütjük, oldalanként 2-3 perc alatt.
- A húst a sütés után 5 percig pihentetjük, megszórjuk frissen őrölt borssal és tengeri sóval. A gombával és a gombasalátával kínáljuk.
Szezámmagos-tésztás marharagu
Hozzávalók:
- 30 dkg marhahátszín
- 25 dkg kelkáposzta
- 4 szál újhagyma
- 2 szál répa
- 25 dkg zöldbab (ha fagyasztott, akkor forró vízbe dobott, leszűrt)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál szezámmag
- 3 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál méz
- 1 teáskanál csilikrém
- napraforgóolaj
- 25 dkg ázsiai tészta
Elkészítés:
- A marhahátszínt egészen vékonyra felcsíkozzuk, a répát és a kelkáposztát is vékony csíkokra vágjuk.
- A húst a szezámmag felével erős lángon egy nagy teflonserpenyőben (vagy wokban) kevés olajon hirtelen megpirítjuk, beletesszük a szójaszószt, a mézet, a csilikrémet, jól összekeverjük, és 2-3 percig pirítjuk.
- Hozzáadjuk a zöldségeket (az újhagyma kivételével), a fokhagymát, és további 5-6 percig pároljuk.
- Közben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, elkeverjük a hússal és a zöldségekkel, hozzáadjuk az újhagymát, és pár perc alatt összepirítjuk a fogást.
- Azonnal tálaljuk, és megszórjuk a maradék szezámmaggal.
Képek: Vrábel Kriszta