Ázsiai sült rizs
Hozzávalók:
- 20 dkg jázminrizs
- 40 dkg csirkemell- vagy csirkecombfilé
- 10 dkg pucolt, pörkölt földimogyoró
- 50 dkg zöldség vegyesen (pl. 10 dkg sárgarépa, 10 dkg piros kaliforniai paprika, 3 szál újhagyma, 10 dkg kelkáposzta, 10 dkg gomba)
- 2 evőkanál szójaszósz
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
- csilikrém
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 4 db tojás
- só, frissen őrölt bors
- olaj
- 1 csokor petrezselyem
- 1 db lime
Elkészítés:
- A rizst bő, sós vízben puhára főzzük és leszűrjük. Egy nagy serpenyőben olajon körbepirítjuk a felkockázott csirkehúst a földimogyoróval együtt. Kb. 8 percnyi pirítás után hozzáadjuk a meghámozott, vékony csíkokra vágott zöldségeket. Újabb kb. 8 perc alatt kevergetve összepirítjuk a húst a zöldségekkel.
- Ráöntjük a szójaszószt, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a mézet, a reszelt gyömbért, a csilikrémet, kicsit átpirítjuk, majd hozzákeverünk 2 evőkanál vizet, végül a paradicsompürét.
- Beletesszük a főtt rizst, kevergetve átpirítjuk. A keveréket a serpenyő egyik oldalába szedjük, a felszabadított helyen kevergetve készre sütjük a felvert, sózott tojásokat. Ha megsült a tojás, összekeverjük a rizzsel. Megcsepegtetjük lime-lével, megszórjuk vágott petrezselyemmel és tálaljuk.
Mexikói rakott rizs
Hozzávalók
- 20 dkg hosszú szemű rizs
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 evőkanál kukoricaolaj
- 50 dkg darált marhahús
- 1 piros kaliforniai paprika
- 3-4 gerezd fokhagyma
- só, 1 mokkáskanál őrölt Cayenne-bors
- 1 evőkanál frissen őrölt római kömény
- 2 evőkanál őrölt pirospaprika
- 5 dl paradicsompüré
- 20 dkg főtt vörös bab (konzerv)
- 20 dkg morzsolt, főtt kukorica (konzerv)
- 1 teáskanál csilikrém
- 5 dkg reszelt félkemény sajt
- csokor friss koriander
- tejföl a tálaláshoz
Elkészítés:
- A rizst bő, sós vízben puhára főzzük, és félretesszük. A finomra vágott vöröshagymát puhára dinszteljük a kukoricaolajon. Beletesszük a darált marhahúst, a kis kockákra vágott kaliforniai paprikát, a zúzott fokhagymát. Sóval, Cayenne-borssal, római köménnyel, fűszerpaprikával fűszerezzük, és körbepirítjuk, majd beleöntjük a paradicsompürét.
- A ragut 40 percig főzzük, majd beletesszük az alaposan lecsöpögtetett babot és kukoricát. Összeforraljuk, sóval, csilikrémmel ízesítjük.
- Összeforgatjuk a rizzsel, tűzálló tálba szedjük, megszórjuk a reszelt sajttal, és 220 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt összesütjük. Friss korianderrel megszórva, tejföllel tálaljuk.
Csirkés-kolbászos paella
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 30 dkg csirkemell-/csirkecombfilé
- 15 dkg csípős kolbász
- 1 db sárga kaliforniai paprika
- 20 dkg zöldborsó
- 20 dkg cukkini
- 10 dkg aszalt paradicsom
- 1 csipet sáfrány
- 30 dkg gömbölyű szemű rizs
- 2 dl száraz fehérbor
- 1,5 l hús- vagy zöldséglé
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olajsó, frissen őrölt bors
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
- Egy nagy serpenyőbe kevés olajat öntünk, és a finomra vágott vöröshagymát megdinszteljük. Beletesszük a felkockázott csirkehúst, a kolbászt, körbepirítjuk, majd hozzáadjuk a rizst, és üvegesre pároljuk.
- Beletesszük a felkockázott paprikát, a zöldborsót, a cukkinit, a felcsíkozott aszalt paradicsomot, és belekeverjük a sáfrányt.
- Felöntjük a borral, folyamatosan kevergetve főzzük, amíg a rizs felszívja a bort. Majd a húslével öntjük fel, beletesszük a zúzott fokhagymagerezdeket, és megsózzuk. Kevergetve főzzük, amíg a rizs megpuhul. Ha ezzel megvagyunk, elkeverjük benne az aprított petrezselymet, és tálaljuk a
paellát.
Képek: Vrábel Kriszta