Bolognai palacsintatorta
Hozzávalók 8 szelethez:
• 12 db sós palacsinta
• 25 dkg darált marhahús
• 25 dkg darált sertéshús
• 1 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 szál sárgarépa
• 1 szál fehérrépa
• 1,5 dl száraz fehérbor
• 40 dkg hámozott paradicsom (konzerv)
• só, bors
• 1 dl tej
• 15 dkg félkemény sajt
• fél dl olívaolaj
• 2-3 db zsályalevél
• 1 teáskanál szárított oregánó
Elkészítés:
1. A felkockázott hagymát olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a darált húsokat, és a megpucolt, sajtreszelőn lereszelt zöldségeket. 5-6 percig nagy lángon pirítjuk a húst, majd felöntjük a borral. 3-4 percig pároljuk, majd beletesszük a paradicsomot, a zöldfűszereket, a darabolt fokhagymát, fél dl vizet. Sózzuk, borsozzuk.
2. Lefedve 1,5 órán keresztül főzzük a ragut, időnként megkeverjük. A főzési idő vége felé fokozatosan felöntjük tejjel.
3. Tűzálló tál aljára kezdjük rétegezni a palacsintát, minden réteget megkenünk húsraguval, minden második rétegre reszelt sajtot szórunk. A tetejére is sajtot szórunk. 230 fokos sütőben 20-25 percig sütjük, míg a tetején ropogósra nem sül a sajt.
Fotó: Vrábel Kriszta