Görög makaróni (pastitsio) zöldségekkel
Hozzávalók:
• 35 dkg rövid csőtészta
• 1 fej vöröshagyma
• 1 evőkanál őrölt pirospaprika
• 40 dkg darált sertés-marha keveréke
• 4 gerezd fokhagyma
• 4 dl paradicsom-püré
a besamelhez:
• 5 dkg vaj
• 5 dkg liszt
• 5 dl tej
• 10 dkg félkemény sajt
• 2 egész tojás
• 15 dkg cukkini
• 15 dkg sárgarépa
• 10 dkg fehérrépa
• 10 dkg kelkáposzta
• só, frissen őrölt bors
• olívaolaj
1. A tésztát lobogó, bő, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és félretesszük.
2. A finomra vágott vöröshagymát egy lábosban 1-2 evőkanál olívaolajon puhára dinszteljük. Először hozzáadjuk a pirospaprikát, majd pár pillanat múlva a darált húst és 2 gerezd zúzott fokhagymát is. A húst lepirítjuk, sóval, borssal ízesítjük, felöntjük a paradicsompürével, majd lefedve 20 percig főzzük a ragut.
3. Besamelt készítünk: a vajat egy lábosban megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, átfuttatjuk a forró zsiradékon, majd fokozatosan felöntjük a tejjel. Sóval, borssal, 1 gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük, és elkeverjük benne a lereszelt sajt háromnegyed részét. Forralva sűrűre főzzük a mártást. A tűzről levéve hűlni hagyjuk, majd elkeverjük benne a tojásokat.
4. A megtisztított zöldségeket káposztareszelőn lereszeljük, majd nagy serpenyőben, kevés olívaolajon, 1 gerezd zúzott fokhagymával együtt átpirítjuk, sózzuk, borsozzuk.
5. Összeállítjuk a fogást: egy közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tésztát elkeverjük a besamel felével, és a tepsibe simítjuk. Rákanalazzuk a húsragut, majd erre terítjük a zöldségeket. Végül befedjük a besamel másik felével, és megszórjuk a reszelt sajt maradékával. 220 Celsius-fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt összesütjük.
Fotó: Vrábel Kriszta