Konyha

A legalattomosabb kosz: ezzel oldhatja fel a zsírba tapadt ragacsos poros foltokat a konyhában

A zsír és a por párosa különösen alattomos szennyeződés.

Első lépésként porszívóval távolítsuk el a porcicákat a szekrény közeléből. Ezután a szekrényen, polcokon megtapadó por eltávolításhoz nedvesítsünk be egy törlőkendőt, szivacsot, tegyünk rá kevés mosogatószert, és ezzel tisztítsuk meg a felületet.
Amennyiben a por már masszívan megtapadt a zsírban, erősebb megoldásra van szükségünk. A következő két szer nagyon hatásos, ugyanakkor kevésbé agresszív, mint a boltban kapható zsíroldó:

  • Keverjünk össze egy adag mosogatószert ugyanannyi ecettel egy szórófejes flakonban, majd fújjunk ebből a szerből a koszos felületre. Néhány percig hagyjuk hatni, és dörzsöljük át a szekrényt egy kefével, vagy dörzsi szivaccsal. Végül nedves ronggyal töröljük át a felületet.
  • Tegyünk egy mosogatógép-tablettát egy szórófejes flakonba, töltsük fel vízzel, majd hagyjuk, hogy a tabletta feloldódjon. Ezután spricceljünk a szerből a bútorra, végül töröljük át nedves ronggyal.

Felső szekrény

Sokszor a konyha takarítása kimerül az alsó szekrények tisztításában, a felső szekrényekre csak a nagytakarításkor kerül sor. Ez azonban nem a legjobb megoldás, érdemes azt is rendszeresen – havonta egyszer – tisztítani, hiszen a zsírba tapadt por itt is ugyanúgy megtalálható.

Újságos tipp

Ha a plafon és a szekrény között nincs annyi hely, hogy kényelmesen hozzáférjünk takarításkor, tegyünk egy újságpapírt a szekrény tetejére, ha nagy a huzat, kétoldalú ragasztóval rögzítsük. A következő takarítás napján nincs más dolgunk, mint az újságot leszedni, kidobni, majd új papírt odatenni. Az újságot helyezzük el úgy a szekrényen, hogy alulról ne látszódjon, így senki nem fogja észrevenni a turpisságot.

Fotó: Gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete