Húsragus halloweenpite
Hozzávalók 8 szelethez:
a tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- csipet só
- 15 dkg hideg vaj
- 1 egész tojás + 1 a kenéshez
a töltelékhez:
- 1 kis fej vöröshagyma
- olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 30 dkg darált marhahús
- 10 dkg hámozott sütőtök
- 2 dl paradicsompüré
- só, frissen őrölt bors
- 1 evőkanál curry-fűszerkeverék
- 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
Elkészítés:
- A lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk a hideg vajdarabokkal, a tojást hozzáadva gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk (ha kell, adunk hozzá egy kevés vizet). Folpackba csomagoljuk, és a hűtőben minimum 30 percig pihentetjük.
- A töltelékhez a finomra vágott vöröshagymát a zúzott fokhagymával olajon puhára dinszteljük, hozzáadjuk a darált marhahúst és a finomra reszelt sütőtököt, pár percig pirítjuk, majd felöntjük a paradicsompürével és 1 dl vízzel. Sóval, borssal, curryvel, fahéjjal ízesítjük.
- Takaréklángon 30 percig főzzük a ragut, ha kell, adunk hozzá vizet, de végül sűrűre főzzük.
- A tésztát kétharmad-egyharmad arányban elosztjuk. A nagyobbik részt lisztezett munkalapon piteformánk méretére nyújtjuk, majd az aljára helyezzük úgy, hogy peremet is formázunk. Megtöltjük a húsos töltelékkel. A kisebbik lapot is kinyújtjuk, késsel kivágjuk a tökfigura arcát, majd befedjük a tésztalappal a tortát.
- A maradék tésztából haj-háromszögeket készítünk a pitének, majd az egészet megkenjük az enyhén felvert tojással. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Paprikás töltött tojás „tök”
Hozzávalók:
- 50 dkg kápiapaprika
- 8 db tojás
- só, frissen őrölt bors
- 1 teáskanál mustár
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- pár szál snidling
Elkészítés:
- A megmosott paprikákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, és 250 fokos sütőben 35-40 perc alatt sütjük, amíg a paprika meg nem puhul, a héja feketére nem ég. Hagyjuk őket hűlni, majd megpucoljuk, és a magjait eltávolítjuk.
- A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk, kettévágjuk. A sárgájukat eltávolítjuk, tálba tesszük.
- Hozzáadjuk a hámozott paprikahúst, és villával pépesre keverjük a tojással. Sóval, borssal, mustárral ízesítjük, visszatöltjük a tojásokba, gömb alakot formázva. Megszórjuk pirospaprikával, és snidlingből készítjük el a „tökök” szárát.
Fetás feketeolíva-krém
Hozzávalók:
- 25 dkg magozott fekete olajbogyó
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 10 dkg feta sajt
- 1 kis csokor petrezselyem
- 2 szelet bagett
Elkészítés:
- A magozott olajbogyót botmixer táljába tesszük, hozzáadjuk a fokhagymát és az olívaolajat.
- Botmixerrel pépesítjük, hozzámorzsoljuk a feta sajtot, beleszórjuk a felaprított petrezselymet, és villával összekeverjük a fekete-fehér krémet.
- Bagettel, pirított kenyérrel kínáljuk.
Képek: Vrábel Kriszta