Konyha

Unokák kedvence: Sajtos-virslis tépkedős kalács, házi ketchuppel – Recept

Amikor a kicsiket várjuk vendégségbe, naná, hogy nem maradhatnak el az édességek! Ám hogy ne legyen sok a cukorból, kínáljunk melléjük sós „partifalatokat” is.

Sajtos-virslis tépkedős kalács, házi ketchuppel

Hozzávalók 6 személyre:
• 5 pár virsli
• 50 dkg liszt
• 1 mokkáskanál só
• 2,5 dkg friss élesztő
• 2 tojás
• 2,5 dl langyos tej
• 10 dkg joghurt
• 5 dkg vaj
• 1,5 teáskanál só
• 1 evőkanál cukor
A ketchuphöz:
• 14 dkg (1 kis konzerv) sűrített paradicsom
• 1 dl paradicsompüré
• 2 evőkanál méz
• 2 evőkanál fehérborecet
• só, frissen őrölt bors

1. A kalácshoz a langyos tejben elkeverjük az élesztőt és a cukrot. A lisztbe beleszórjuk a sót, hozzáadjuk az élesztős tejet, 1 tojást, az olvasztott vajat és a joghurtot. A folyadék mennyisége függ a liszt minőségétől, ha túl kemény a tészta, óvatosan adagoljunk hozzá még tejet, mindaddig, amíg gyúrható, de nem lágy tésztát kapunk!
2. A tésztát 8-10 percig dagasztjuk, amíg teljesen homogén nem lesz. Konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük.
3. Ha megkelt, 10 részre osztjuk, lisztezett felületen minden adagot 1 cm vastag hosszúkás téglalappá nyújtunk ki. Mindegyikbe beletekerünk
1-1 virslit. A rudakat 6-8 szeletre vágjuk.
4. A tésztadarabokat kör alakban, nem túl szorosan, sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük. A tetejét megkenjük a felvert, sózott tojással. Újabb
30 percig kelesztjük. A sütőt 200 Celsius-fokra előmelegítjük, majd kb. 25 perc alatt készre sütjük.
5. A ketchuphöz a sűrített paradicsomot összekeverjük a paradicsompürével, majd mézzel, sóval, borssal és ecettel ízesítjük. A letépett kalácsdarabokat a ketchupbe mártogatva fogyasztjuk.

Fotó: Vrábel Kriszta

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete