Konyha

4 karácsonyi étel, amiből mindenki csak a sajátját szereti – a te kedvenced közte van?

Minden családnak megvannak a maga hagyományos, minden évben visszatérő karácsonyi ételei: ezeket szeretjük, imádjuk, de csak otthon. Másnak a bejglije, halászleve vagy töltött káposztája? Na, abból inkább nem kérünk, köszönjük!

A karácsony egyet jelent az egymást érő baráti és rokonsági vendégségekkel, ahol a végtelenségig leszünk traktálva mindenféle ételekkel és italokkal. Nemet mondani nem szabad, még akkor sem, ha már pukkadásig ettük magunkat, vagy akkor, ha már első ránézésre tudjuk, hogy a nekünk kínált falat nem lesz olyan finom, mint a saját, családi verziónk. Ilyenkor nem tehet mást az emberfia, mint hogy egy kínos mosollyal elfogyaszt mindent, aztán hazafelé, a kocsiban jól kivesézi, hogy a házigazdák melyik karácsonyi ételt készítik teljesen máshogyan, mint ahogy azt kéne.

Nos, igen, tényleg igaz a mondás, hogy „ahány ház, annyi szokás”. Nem kell mindent ugyanúgy főznünk-sütnünk, ebben a sokszínűségben rejlik a gasztronómia egyik szépsége. Persze egy kicsit élcelődni azért lehet a témán, ez a cikk is leginkább ebből a humoros okból született.

A nosalty oldalán mindhez találsz szuper recepteket is!

Bejgli

Az egyik legikonikusabb karácsonyi sütemény több ponton is elbukhat: a tészta, a töltelék, ezek szárazsága vagy nedvessége, a belehelyezett mazsola mind olyan faktorok, amelyek mentén megannyi bejglipermutáció születhet országszerte. Ez pedig nyilván azt is jelenti, hogy ha valaki már csak egy kicsit is máshogy készíti a saját bejglijét, akkor az fel fog tűnni nekünk.

Halászlé

A halászlé már csak azért is jelent kihívást, mert Magyarország különböző területein máshogy készítik. Ha nem szeretjük a pontyot, a gyufatésztát vagy a belsőséget, könnyen belefuthatunk a vendégségben egy-egy olyan hallébe, amit inkább kihagynánk.

Ezen kívül pedig még ott vannak azok az eltérések, amelyek a háztartási szokások különbözőségeiből származnak: van, aki túl hígra vagy nem elég paprikásra főzi a levest, vagy egyszerűen csak nem kínál mellé kenyeret.

Töltött káposzta

Szintén nehéz téma a töltött káposzta, hiszen létezik savanyú és friss káposztás, sőt, paradicsomos verzió is. És míg ezek a saját nemükben mind teljesen elfogadható ételek, nem mindenkinek jön be az összes fajta.

Felmerül még a rizs-hús arányának, az aprókáposzták jelenlétének és a tejföl használatának kérdése is: hiszen egyáltalán nem mindegy. Jó esetben a vendégváró sajtos belül puha, szétomlik a szánkban, a sajt pedig kellemesen pirult rajta. Persze sajnos nem minden eset jó: gyakran kaphatunk a tányérról száraz, fűrészporszerű, fullasztó darabokat.

Sajtos rúd

Jó esetben a vendégváró sajtos belül puha, szétomlik a szánkban, a sajt pedig kellemesen pirult rajta. Persze sajnos nem minden eset jó: gyakran kaphatunk a tányérról száraz, fűrészporszerű, fullasztó darabokat.

Fotó: Schumy Csaba

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete