Konyha

Főfogások 400 forint alatt: Hagymás-tejfölös dödölle – Recept

Ha az ünnepek előtt kiköltekeztünk, januárban jól jön, ha legalább a konyhapénzt meg tudjuk fogni.

Hagymás-tejfölös dödölle

Hozzávalók:
• 80 dkg burgonya
• kb. 25 dkg liszt
• só, frissen őrölt bors
• 1 nagyobb fej vöröshagyma
• 4 evőkanál zsír vagy olaj a hagyma sütéséhez
• 2,5 dl tejföl

1. A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk, megmossuk, és feltesszük annyi sós vízben főni, amennyi még éppen nem lepi el (kb. egy ujjnyira a krumpli alá érjen a víz). Főzés közben többször is átforgatjuk.
2. A hagymát felszeleteljük, zsírban vagy olajban megpirítjuk, majd a zsiradékból kiszedve egy tányérra félretesszük.
3. A megfőtt krumplit a főzővízzel együtt össze­törjük, hogy kásás állagú legyen. Megsózzuk, megborsozzuk. A tűzön hagyjuk, és fakanállal vagy a robotgép dagasztókarjával beledolgozzuk a lisztet. Kb. 25 dkg lisztet vesz fel, ez függ a krumpli fajtájától is – sűrű, kemény masszát kell kapnunk. Ha kész, levesszük a tűzről.
4. A zsiradékba zsíros kanállal galuskákat szaggatunk, megpirítjuk őket, hagymával megszórva és tejföllel megöntözve tálaljuk.

Fotó: Vrábel Kriszta