Konyha

Újdonság az air fryer, vagyis a zsiradék nélküli a forró levegős fritőz: utánajártunk, hogy megéri-e megvenni?

Az utóbbi évek konyhai szenzációja az olajmentes rántott hús ígéretével csábít. Sok háziasszony szerint zseniális, mások viszont csalódtak benne. Érdemes rá pénzt kiadni, vagy egy újabb felesleges divatcikkel állunk szemben?

A fűtőszál által felforrósított levegőt egy ventilátor keringeti a készülék belsejében, ezzel kelt a forró olajban sütéshez hasonló környezetet. Bár teljesen nem lesz egyforma az olajban és az air fryerben sült étel, mégis ropogós sült krumplit, csipszet készíthetünk benne, és a mélyhűtött csirke nuggets, a rántott sajt vagy a halrudacska is finom lesz. Az egyre-másra megjelenő receptkönyvek szerint pedig akár süteményt, péksüteményt is süthetünk ebben a berendezésben. De ha ennyire sokoldalú, akkor miért hallani mégis csalódott hangokat vele kapcsolatban? Lássuk, mi szól mellette és ellene!

Minél nagyobb, annál drágább
A légkeveréses sütők több méretben és teljesítménnyel kaphatók. A kisebb, egyszerűbb változatokat 15-20 ezer forintért is meg lehet vásárolni, míg a nagyobb, márkásabb készülékekért 100 ezernél is többet kérhetnek. Érdemes alaposan tájékozódni, mielőtt kiválasztanánk a nekünk valót. Ha túl kicsit veszünk, egy nagyobb családnak több részletben készülhet el a vacsorája. Ez időigényes és kényelmetlen, hiszen mire a teljes mennyiség megsül, az eleje kihűl. Egy kétfős háztartásnak viszont egy apróbb készülék is elegendő lehet.

Olaj nélkül egészségesebb
Az air fryer megszabadít az olajszagtól és a zsiradékban tocsogó ételektől. Ám van, ami mégsem ugyanolyan, mintha olajban sütnénk – legalábbis, ha nem módosítunk a recepten. Ha a rántott húst vagy a fasírtot egyszerűen csak bedobjuk a készülékbe, nem lesz szívderítő a végeredmény. A rántani való hússzeleteket vékonyra kell klopfolni, és panírozás előtt bekenni olajjal, mert egy kis zsiradékra szükségünk lesz, hogy finom legyen. A sütőkosárba helyezve még egyszer spriccelhetünk rá egy kis olajat. A fasírtot a sütőhöz való papír- vagy szilikontálcán érdemes sütni, szintén vékonyan bekenve olajjal. A brokkoli, a leveles zöldségfélék, a vastag szelet hús, az egész csirke, a grillsajt viszont nem lesz finom benne. A bacon ugyan megsül, a keringő levegő viszont szétfröcsköli a zsírját, ami mindenhol beletapad a gépbe, sőt meg is gyulladhat. A húsra szórt darabos fűszerek, például a csilipehely is szétszóródhat, és rátapad a sütő belsejére, megnehezítve a tisztítását.

Az időzítés titka
A forró levegős sütők nagy előnye, hogy nem tudunk elfeledkezni a benne sülő ételről, és így nem ég oda. Egyszerűen beállítjuk a kívánt időtartamra és hőfokra a készüléket, ha pedig letelt az idő, a sütő sípolással jelez, és kikapcsol. Hátrány viszont, hogy a sütéshez szükséges időt nem tudjuk rutinból, fejből kitalálni, kísérletezni kell, és az első időben óhatatlanul lesznek elrontott fogásaink – a legjobb, ha kevesebb idővel kezdünk, legfeljebb majd visszatesszük még pár percre. További hátrány, hogy a sütési időt ketté kell osztani, és amikor az első „etap” lejárt, meg kell forgatni az ételt, hogy mindenütt egyenletesen érje a hő. Ugyanebből az okból nem szabad csurig pakolni a kosarat, jobb, ha inkább szellősen vannak benne a hozzávalók (ez persze megint csökkenti az egyszerre megsüthető étel mennyiségét). A receptkönyvek által megadott sütési idők egyébként általában helyesek, kiindulópontnak mindenképpen megfelelnek.

Helyigény és tisztítás
Legyünk tisztában azzal is, hogy a sütő viszonylag nagy helyet foglal el a pulton. Aki ritkábban használja, elteheti a kamrába, gyakori sütésnél viszont ez macerás. A tisztítása nem bonyolult: a dupla kosarat ki kell venni, egy mozdulattal kettészedni, és elmosogatni, illetve időnként a gép belsejét és külsejét is át kell törölni nedves ruhával. Mosogatógépbe nem mindegyik kosár tehető, mindenképp nézzük meg a használati utasítást. Ha rátapadt a zsír, kevés langyos, mosogatószeres vízbe áztassuk be pár percre. Mivel a kosár teflon bevonatú, nem szabad durva súrolószerekkel, fém dörzsi szivacsokkal sikálni, nehogy a bevonat megsérüljön. Ilyenkor ugyanis a leváló szemcsék az ételünkbe is bekerülhetnek, ami nagyon egészségtelen. A készülék egyik gyenge pontja egyébként épp ez a bevonat. Ha megsérül, akkor gyakorlatilag kidobhatjuk a sütőnket – kivéve, ha még garanciális.

Hasznos kiegészítők
A kosár szennyeződését azzal is csökkenthetjük, ha kevés sütőpapírral kibéleljük – számoljunk viszont azzal, hogy ez valamelyest akadályozza a levegő keringését. De vehetünk a géphez sütőrácsot, szilikon formákat, muffinformát, vagy sütőpapírból készült tálcát is. ezekben akár tükörtojást vagy omlettet, sőt, süteményeket is készíthetünk. Mielőtt ilyesmit vásárolnánk, mindig mérjük le a kosár átmérőjét, mert különféle kosárméretekhez különféle nagyságú kiegészítők kaphatók!

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete