Konyha

Csipsz és szotyi helyett cseh sörkorcsolya: a szomszédban a fulladozó krinolin, vagyis a vízihulla a sztár

A jó sörhöz olyan falatok dukálnak, amelyekkel csak úgy csúszik a hideg, kesernyés nedű. Ha valaki, akkor a csehek igazán értenek ehhez: ismerkedjünk meg két klasszikus ételükkel, a hermelinnel és az utopeneccel!

Hófehér és bársonyos

Baráti iddogálásokhoz elmaradhatatlanok nálunk is a sós falatok, a különféle pogácsák, perecek, sajtos rudak, töltött kiflik, csipszek, fasírtgolyók, rántott hagymakarikák vagy sajtfánkok. Ugyanakkor a magas színvonalú sörkultúrával rendelkező országokban, mint amilyen Csehország is, különleges ételek is csatlakozhatnak a nemzeti ital mellé. Az egyik ilyen a minden sörözőben kapható hermelin, amiről elsőként a kecses hófehér állatka jut eszünkbe. De nem kell megijedni, neki csak annyi köze van hozzá, hogy amikor a franciák vitatni kezdték a cseh camembert típusú sajt elnevezését, mivel ők már a 18. században is gyártották ezt a sajtféleséget, egy cseh élelmiszermérnöknek eszébe jutott megoldásként a hermelin elnevezés. Ugyanis épp olyan hófehér és bársonyos a sajt nemespenész bevonata, mint az állatka bundája. A hermelin sajtért nem is kell Csehországig utaznunk. A cseh változat valójában ugyanolyan camembert, mint a magyar penészes sajtok. De hogyan készül belőle az autentikus sörkorcsolya?

Így rétegezzük az üvegbe!

A sajtos sörkorcsolyát többféleképpen, a társaság mérete és a magunk ízlése szerint állíthatjuk össze. A nem túlságosan érett camembert sajtot vágjuk karikákra, szeletekre, akár kisebb darabokra, kockákra. Keverjünk össze egyenletesen fűszerpaprikát vagy füstölt paprikát, sót, morzsolt majoránnát, oregánót, kakukkfüvet, bazsalikomot, és hempergessük meg benne a sajtdarabokat. Rétegezzük az üvegbe. A darabok közé tegyünk szeletelt lila hagymát, babérlevelet, színes borsot, borókabogyót, a csípőset kedvelők csilit, friss rozmaringágat, és öntsük fel annyi olajjal, amennyi ellepi. Olajkérdésben megoszlanak a vélemények: van, aki a repceolajra, mások a hidegen sajtolt napraforgóra esküsznek, de jó a sima napraforgóolaj is. Van, aki édes vagy csípős paprikakrémet, ajvárt ad hozzá, mások ezt szentségtörésként könyvelik el. Nyugodjunk bele, mindent szabad! Olajbogyóval, kápiapaprikával és aszalt paradicsommal is gazdagíthatjuk. Ha mindez megvan, az üveget légmentesen lezárjuk, és a hűtő alsó polcán tároljuk egy-két vagy akár három hétig.

A megérlelődő sajtot rozskenyérre, pirítósra kenhetjük, a megmaradt fűszeres olajat salátákhoz használhatjuk fel. Mivel látványos étel, szép formájú, csatos üvegekbe adagolhatjuk – még ajándéknak is remek.

Fulladozó krinolin

A másik kedvenc cseh sörkorcsolya az utopenec, amelynek sokféle fordítása van, a leggyakoribb a vízihulla, de mi használjuk inkább a szalonképesebb: fulladozó krinolin verziót. Ez az étel úgy készül, hogy bőrétől megszabadított virslit (szafaládét, krinolint, debrecenit) darabolunk fel, vagy vágunk félbe, majd szeletelt vöröshagymával, csemegeuborkával, darabokra vágott sárgarépával együtt „belefullasztjuk” a felöntőlébe.

A lé a következőképpen készül: vizet és ecetet (1 liter vízhez 4 dl ecetet tegyünk), sóval, borssal, kevés cukorral, borókabogyóval, koriandermaggal, fűszerköménnyel, babérlevéllel, csilipehellyel (ez el is maradhat) felforralunk, majd kihűtjük. Ráöntjük az üvegekbe rakott krinolinos/virslis keverékre, és kb. egy hétig hűtőben pihentetjük.

 

 

Fotó: adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete