Sonkás, zöldborsós burgonyaleves csipetkével
Hozzávalók 6 adaghoz:
• 30 dkg burgonya
• 25 dkg zsenge zöldborsó
• 15 dkg sárgarépa
• 10 dkg főtt sonka (húsvéti maradék is lehet)
• 1 kis fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 2 evőkanál olaj
• 1 evőkanál liszt
• 1 teáskanál őrölt pirospaprika
• 1 csokor petrezselyem
• só, frissen őrölt bors
A csipetkéhez:
• 1 db tojás
• 4 evőkanál liszt
3. A csipetkéhez a lisztet elkeverjük a tojással, megsózzuk, majd kiskanállal a forrásban lévő levesbe szaggatjuk. 5 percig főzzük, ezután elzárjuk a lángot, és a finomra vágott petrezselymet is a levesbe keverjük.
Ananásszal és sajttal tűzdelt csirkemell
Hozzávalók 4 adaghoz:
• 4 db közepes csirkemellfilé (kb. 50 dkg)
• 20 dkg ananászkonzerv
• 15 dkg félkemény sajt
• 1 gerezd fokhagyma
• 3 evőkanál olívaolaj
• 80 dkg burgonya
• kb. 2 dl tej
• 5 dkg vaj
• 1 csokor bazsalikom
• só, frissen őrölt bors
1. A csirkemelleket megmossuk, szárazra töröljük, 1,5 cm sűrűségben beirdaljuk. Az olívaolajat összekeverjük a zúzott fokhagymával, megsózzuk, megborsozzuk.
2. A csirkemelleket bedörzsöljük az olajos keverékkel. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, majd egy-egy darabka ananászszeletet és sajtszeletet teszünk az irdalásokba. 210 Celsius-fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük a húst.
3. Közben a hámozott és felkockázott burgonyát puhára főzzük, és hagyományos burgonyapürét készítünk belőle. Még forrón elkeverjük benne a maradék reszelt sajtot és a finomra vágott bazsalikomot is.
Sütőben sült narancsos-csokis túrógombóc
Hozzávalók 6 adaghoz
• 50 dkg túró
• 10 dkg búzadara
• 5 dkg liszt
• 1 db kezeletlen héjú bio narancs
• 5 dkg étcsokoládé
• 3,5 dl tejföl
• 6 db tojás
• 1 evőkanál vaníliaaroma
• 2 evőkanál vaníliapuding
• 10 dkg porcukor
• csipet só
1. A túrót villával áttörjük, majd elkeverjük a búzadarával, a liszttel, a bio narancs lereszelt héjával és egy csipet sóval. Hozzákeverjük 3 tojás sárgáját, 1 evőkanál porcukrot és 1 evőkanálnyi vaníliaaromát is.
2. A 3 tojás fehérjét közepesen keményre verjük. Óvatosan a túróhoz forgatjuk, majd kb. fél órát pihentetjük a masszát. A sütőt 180-200 fokra előmelegítjük.
3. A túróból gombócokat formázunk, mindegyik közepére 1-1 kocka csokit teszünk, és egy tűzálló tálba helyezzük őket. A vaníliapudingot simára keverjük a narancs kifacsart levével. A tejfölt elkeverjük a maradék porcukorral, 3 egész tojással és összekeverjük a narancsos pudinggal. A gombócokra öntjük az édes, vaníliás mártást, és kb. 35 perc alatt az egészet készre sütjük az előmelegített sütőben.
Fotók: Vrábel Kriszta