Eperpudingos pitekosárka
Hozzávalók 12 darabhoz:
A tésztához:
• 20 dkg finomliszt
• 1 teáskanál porcukor
• 10 dkg vaj vagy margarin
• 1 tojás
• egy csipet só
Az eperpudinghoz:
• 1/2 tasak vaníliás pudingpor
• 25 dkg eper
• 2 evőkanál cukor
• kb. 1 dl tej
1. A sóval és a porcukorral elkevert lisztet a vajjal gyors mozdulatokkal morzsásra gyúrjuk. Hozzáadjuk a tojást is, majd összeállítjuk a tésztát (ha szükséges, tegyünk hozzá még egy kevés hideg vizet), és 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
2. Az epret leturmixoljuk. A pudingport csomómentesre keverjük a tejjel és a cukorral, felöntjük az eperpürével, és forralás után lassan sűrűre főzzük.
3. A tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vékonyra nyújtjuk. A kosárkaformánál egy kicsit nagyobb karimájú linzerszaggatóval köröket szaggatunk belőle. A maradékból kis korongokat formázunk. Finoman a formákba nyomkodjuk őket, és 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük.
4. A felpúposodott tésztát még melegen visszanyomkodjuk, belesimítjuk a pudingot, és hűlni hagyjuk. Két órára hűtőszekrénybe tesszük. Porcukorral megszórva, a készre sütött kis korongokkal díszítve tálaljuk.
Fotó: Vrábel Kriszta