Konyha

Kevergetve vagy anélkül: íme, a tökéletes omlett titka, ami több, mint egy egyszerű tojásrántotta

A rántotta régi kedves reggelink. Az omlett hozzávalóiban és elkészítésében is nagyon hasonlít hozzá, mégsem pont ugyanaz. A különbség éppen elegendő ahhoz, hogy utánajárjunk.

Franciául kezdődött

Vajon létezik-e az „igazi” omlett, vagyis van-e a finom és laktató fogás elkészítésének egyetlen szabályos módja? Vagy ahány ház, annyi szokás, közöttük néhány közös vonással? Inkább ez utóbbi a jellemző. A rántotta látszólag a világ legegyszerűbb étele, csak össze kell keverni a tojásokat, sózni, borsozni, és állandóan kevergetve megsütni. Önmagában is nagyon jó, de üthetjük dinsztelt hagymára, párolt zöldpaprikára és paradicsomra, pirított kolbászra, virslire, szalonnára. Keverhetünk bele friss zöldfűszereket, párolt medvehagymát, spenótot. Az omlett alapja végül is ugyanez, a végeredmény mégis más lesz. Maga az étel francia eredetű, de már a régi magyar konyha is használta. Az Ínyesmester azt írta a harmincas években: „a rántotta és az omlett közeli rokonok, testvérek, sőt talán ikrek – ha nem is minden vonásukban egyeznek meg egymással.”

Kevergetni vagy sem?

Miben különbözik az omlett a rántottáról? A különféle receptek különböző magyarázatokat adnak rá. Van, aki szerint a legfőbb eltérés, hogy az omlettbe kevés (tojásonként egy-két teáskanálnyi) liszt kerül. Mások lisztet nem, de tejszínt használnak hozzá. Az egyik vélemény szerint a serpenyőbe öntött tojásmasszát nem szabad keverni, mint a rántottát, hanem – akár a palacsintát – néhány perc alatt megsütni, majd megfordítani, és kissé a másik oldalát is megpirítani. Megint más elmélet szerint éppenhogy óvatosan, kis körökben – csakis spatulával! – kevergetni kell, hogy egyenletesen eloszoljon a serpenyőben a massza. Megfordítani pedig nem kell, épp az a lényeg, hogy az alja megsüljön, de a teteje lágy maradjon. Erre jöhetnek a legváltozatosabb töltelékek, majd az omlettkorongot félbehajtva vagy – mint a palacsintát – feltekerve tehetjük a tányérra. Elképzelhető az is, hogy a tojásokat különválasztjuk, a sárgáját összekeverjük, és ehhez adjuk hozzá óvatosan a puha habbá vert fehérjét.

Belülre minden

Korábban főételnek tartották, pirított borjúvelőt, szárnyasmájat vagy zöldsalátát tálaltak mellé. Ha gazdagon megtöltjük, ma is betöltheti ezt a szerepet. De villásreggelinek, vacsorának is beválik. Tehetünk bele sonkát, gombát, párolt zöldségeket, zöldborsót, spárgát, kolbászt, aszalt paradicsomot, olajbogyót, feta sajtot, ementálit, kecskesajtot, a tojásmasszába keverhetünk finomra vágott újhagymát, petrezselymet, friss bazsalikomot, de még főtt krumplit is – ekkor a spanyol tortillához hasonló ételt kaphatunk. Még finomabb lesz, ha a töltelékből vagy a tetejéről nem marad el a csodásan rá­olvadó reszelt sajt sem.

Édes variációk

Az omlett korábban nemcsak sós ételt jelen­tett, voltak édes változatai is. Ezek inkább a piskótákhoz hasonlítottak: a tojások sárgáját porcukorral keverték el, hozzáadtak nagyon kevés lisztet, a habbá vert tojásfehérjét, és – akár a palacsintát – megsütötték, majd lekvárral megkenve, gyümölccsel kínálták. Ennek a típusnak is léteznek különféle receptjei. Előfordul, hogy a tojásfehérjéhez adják a cukrot, így verik fel.

Az olaszok sütőben sütik

A frittata hagyományos olasz étel, hasonlít a rántottára és az omlettre is. Szinte mindent bele lehet tenni, amit a hűtőszekrényben találunk. Amikor ez megtörtént, sütőben sütve nyeri el végleges állapotát.

Hozzávalók 4 személyre:

• 6 tojás

• 2 evőkanál olívaolaj

• 25 dkg apróra vágott zöldség, tetszés szerint (gomba, sült kápia paprika, zöldpaprika, brokkoli, spenót, póréhagyma, paradicsom)

• 1,5 dl tejföl

• 1 evőkanál olvasztott vaj

• 15 dkg reszelt sajt (parmezán a legjobb, de lehet más is)

A felhevített olajban megdinszteljük az apróra vágott zöldségeket. A tojásokat lazán felverjük, belekeverjük a tejfölt, a vajat és a sajtot, ráöntjük a forró serpenyőben várakozó zöldségekre, és néha kicsit megkeverve hagyjuk megszilárdulni (de nem teljesen). Ezután 10 percre 190 Celsius-fokra előmelegített sütőbe tesszük. Szeletekre vágva fogyaszthatjuk, megszórhatjuk petrezselyemmel vagy snidlinggel is. Gazdagíthatjuk sajttal, sonkával, szalonnával, kolbásszal.

Fontos tippek

✔ Keverjünk egy csipetnyi szódabikarbónát a tojásokhoz, szellősebb, levegősebb lesz tőle az omlett.
✔ Ha lisztet is adunk hozzá, az inkább rétesliszt legyen.
✔ A tojásokat ne habverővel, hanem inkább villával verjük egyneműre, ezzel ugyancsak a levegős állagának elérését segítjük.
✔ Az étel akkor lesz a legfinomabb, ha olvasztott vajra öntve készül: gazdagítja az ízét és könnyedebbé teszi a végeredményt. De természetesen olajon vagy zsíron is megsüthetjük.
✔ Legjobb, ha tapadásmentes serpenyőt használunk. Hevítsük fel, de ne forró, inkább középmeleg legyen.
✔ Mivel az omlett nagyon hamar elkészül, inkább kisebb, kb. 20-25 cm-es serpenyőben süssük – akár egyszemélyes adagokban. A túlságosan nagy edényben lassabban sül át.

Fotó: adobestock

Címkék: