Konyha

Krémes és pikáns: Ricottás lasagne medvehagymával – Recept

Üde, friss, vegetáriánus étel, amit vétek lenne kihagyni. A medvehagymától kellemesen fűszeres, a bazsalikomtól pikáns ez a rakott tészta.

Ricottás lasagne

Hozzávalók:

• 1 fej vöröshagyma
• 400 g darabos, hámozott konzerv-paradicsom
• 1 kis csokor bazsalikom
• 3 dkg vaj
• 3 dkg liszt
• 3 dl tej
• 20 dkg ricotta
• 1 csokor medvehagyma
• 25 dkg lasagne tészta
• só, frissen őrölt bors
• olívaolaj
• 5 dkg ementáli sajt

Elkészítés:

1. Az apróra kockázott vöröshagymát olívaolajon puhára dinszteljük, hozzáadjuk a darabolt paradicsomot, a felaprított bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk, egyet forralunk rajta, aztán félretesszük a mártást.
2. Besamelt készítünk: az olvasztott vajon megfuttatjuk a lisztet, fokozatosan felöntjük a tejjel, közepesen sűrűre főzzük, és sózzuk, borsozzuk. A kész besamelben elkeverjük a ricottát, beletesszük a megmosott, lecsöpögtetett, felcsíkozott medvehagymát. Botmixerrel úgy keverjük a szószt, hogy a medvehagyma kis darabokban megmaradjon. (Késsel is egészen apróra vághatjuk.)
3. Egy tűzálló tál alját megkenjük a medvehagymás szósszal, lasagne-lapot rétegezünk rá, ezt előbb medvehagymás szósszal kenjük meg, majd megcsepegtetjük a paradicsommal. Folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók tartanak, a tetejére medvehagymás szósz kerüljön, majd megszórjuk reszelt sajttal. Alufóliával lefedjük, 220 fokos sütőben 30 perc alatt összesütjük, az utolsó 10 percre levesszük a fóliát.

Fotó: Vrábel Kriszta