Egészség Konyha

Egészséges és fogyaszt: rizs, az ázsiai nők legendás alakjának titka – de vajon melyik?

Az ázsiaiak között szinte csak karcsú, csinos nőket látni. Titkuk nem más, mint, hogy minden nap rizs kerül a tányérjukra. Mielőtt sajnálni kezdenénk őket unalmas étrendjük miatt, nézzük meg, mennyire izgalmas a rizsek világa!

Fehér rizs – a klasszikus

Kalóriaértékét tekintve jobban járunk vele, mintha tésztát vagy sült krumplit készítenénk köretként. Ugyanakkor glikémiás indexe viszonylag magas (a többi rizsfajtáéhoz képest is), ráadásul hántolják és eltávolítják a csíráját, mely a legtöbb vitamint tartalmazza.

Basmati rizs – India titka

Különleges aromájú, nagyon ízletes rizsféle. Minőségének kulcsa, hogy a pakisztáni és az indiai rizsföldeken hegyi források táplálják az ültetvényeket. Az ázsiai ételek elengedhetetlen alapanyaga, de itthon is könnyen beszerezhető,
ráadásul ugyanúgy kell megfőzni, mint a hagyományos rizst.

Főzési idő: 20 perc.

TIPP: A Basmati ára borsosabb, mint a hagyományos rizsé, ám, ha tört változatot vásárolunk, jó minőségű, olcsó körethez jutunk.

Vadrizs – keverve az igazi

Rizsnek nevezik, de egy vízi fű magja. Kissé rágós ízű, de különleges színfolt lehet az asztalon, ha vendégeket várunk. Az ára és elsőre különös állaga miatt nyugodtan keverjük hagyományos rizzsel. A lényeg, hogy külön főzzük, mert hosszabb idő alatt puhul meg, mint a fehér rizs. Salátákba keverve is ízletes!

Főzési idő: 55 perc.

Arborio rizs – rizottóhoz

Magas a keményítőtartalma lehetővé teszi, hogy ragacsos állagú, mégis rugalmas szemű rizst főzzünk belőle. Ha valódi olasz rizses egytálételt szeretnénk az asztalra varázsolni, mindenképpen ezt a rizsfajtát válasszuk a biztos
sikerért!

Főzési idő: kb. 15–17 perc.

Rizotto, kedvünkre variálva

A hozzávaló arborio rizst nem kell főzés előtt öblíteni! Dinsztelt hagymán és fokhagymán üvegesre hevítjük, és mindig annyi meleg főzőlevet adunk hozzá, hogy ellepje. Folyamatos kevergetés mellett fő meg, és veszi fel a folyadékot. Addig főzzük, míg puha nem lesz, de vigyázzunk, hogy a közepe még legyen rugalmas, harapható állagú! Néhány kanálnyi parmezán sajttal és vajjal remek rizottóalapot kapunk, amelyhez adhatunk friss fűszernövényeket (pl. petrezselymet, bazsalikomot), gombát, fehér bort és tejszínt. Sózzuk és borsozzuk, és már kész is a tradicionális olasz egytálétel!

Hosszú szemű rizs – gyors és különleges

Ezeknek a rizsféléknek általában alacsonyabb a keményítőtartalmuk, pergő köret készül belőlük. Ha áztatjuk egy kicsit, rövidebb idő alatt megfő.

Fekete rizs – a legmerészebb vállalkozás

A keleti rizsféle íze a mogyoróéra emlékezet, nagyon finom ázsiai, curryalapú ételekhez köretként. Ha elsőként ódzkodunk a színétől, mely valójában inkább mélylila, keverjük el fehér rizzsel, és tálaljuk halételek mellé, ha még nem mozgunk otthonosan a keleti fűszerek között.

Főzési idő: 60 perc.

Barna rizs – a méregtelenítő

Az egyik legegészségesebb választás! Mivel hántolatlan fajta, sokkal egészségesebb és tápanyagdúsabb, mint a fehér változat. Magas a B1-, B3-, B6-, E-, illetve K-vitamin-, szelén-, vas-, mangán- és magnéziumtartalma. Kiváló méregtelenítő-kúrákhoz, mert felszívja a salakanyagokat. Gluténmentes, tehát cukorbetegek és lisztérzékenyek is ehetik.

Főzési ideje akár 30-50 perc is lehet, fajtától függően.

Jázmin rizs – az illatos

A legaromásabb rizsféle, magában is ízletes, illata belengi az egész konyhát. Ha keleti, kókusztejes ételeket is bátran elkészítünk, feltétlenül jázmin rizs legyen a köret. Még amiatt sem kell aggódnunk, hogy pergős legyen a rizs – ezek a szemek ugyanis egymáshoz tapadnak, így alkalmasak arra, hogy evőpálcikával együk az ételt.

Főzési idő: 20 perc.

Tudta? Jázmin rizsből (csak úgy, mint a Basmatiból) létezik barna változat is, mely még egészségesebb és tápanyagokban is
gazdagabb.

Vadrizses saláta (tartalmas, karcsúsító vacsora)

Külön főzzünk meg egyharmad-kétharmad arányban vad-, illetve jázmin, Basmati vagy barna rizst. Keverjük össze, várjuk meg, amíg kihűl, majd adjunk hozzá kockára vágott érett avokádót, paradicsomot, petrezselyemzöldet és snidlinget. Fehérborecettel, sóval, borssal ízesítsük ízlés szerint.

Szusi rizs – bátraknak

Kalandozni akarunk a konyhában, és szívesen elrepülnénk egészen Japánig, hogy a tradicionális, nyers hallal, algával és (a kevésbé kísérletezőknek: zöldségekkel) készült rizstekercseket teszteljük? Ehhez mindenképpen speciális szusi rizst válasszunk, ugyanis fontos, hogy az ne essen szét, amikor elkészítjük a tekercseket, majd ízletes rizskarikákra (ahogyan a Japánok mondják: „makikra”) vágjuk azt.

Elkészítése: A rizst többszöri átmosás után kis lángon, fedő alatt addig kell főzni, míg a levét el nem főtte, majd lefedve állni hagyjuk legalább 30 percig.

Fotó: pexels