Konyha

Főzzünk jókat olcsón: különös páros a hús és a pite – 3 recept kezdőknek

A pitéről először a fahéj illatú almás pite jut eszünkbe. Pedig készülhetnek nem kevésbé finom, sós változatok is.

Zöldség, hús, sajt

Hogy a húsos pite tésztáját magunk gyúrjuk-e, és linzertésztából készítjük-e vagy leveles tésztából, az saját döntés kérdése, és attól is függ, mennyi időnk van az elkésztésére. Ha sietünk, vásároljunk előhűtött, azonnal felhasználható tésztát. A sós pitékben remekül felhasználhatjuk a maradék húsokat és zöldségeket. Tölteléknek jó a padlizsán, gomba, paradicsom, cukkini, spenót, póréhagyma, darált hús, hal, sonka, tojás, sajt.

A quiche lorraine

Ez a hagyományos francia étel valójában nem más, mint egy szalonnával, zöldséggel készülő, rendkívül laktató lepény, amelybe mindenképpen kell még tojás és tejszín, ettől lesz igazán krémes és omlós. Az összegyúrt omlós tésztát hullámos peremű formába nyomkodjuk, megszurkáljuk, és elősütjük. Nem púposodik fel, ha babot vagy rizst szórunk rá. A töltelékhez szalonnát pirítunk, ezt a tésztára halmozzuk, majd 3-4 tojást keverjünk ki alaposan 2,5 deci tejszínnel, ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval, és öntsük a tésztába. Szórjuk meg bőven reszelt sajttal, és 200 fokos sütőbe téve fél óra alatt süssük ki.

Mindent tudó pástétom

Néha a legelegyszerűbb hozzávalókból készülnek a legelegánsabb ételek. A csirke-, pulyka- vagy sertésmájból rafinált pástétomokat állíthatunk elő, és a variációk száma végtelen. Jót tesz az ízüknek, ha mindig aromás fűszereket használunk hozzájuk, és valamilyen alkohollal is pikánssá tehetjük őket. Az alkoholtartalom elpárolog, de az ízek megmaradnak. A pépesre kevert masszát süthetjük tésztában, de akár egyszerű cserépedényben is szalonnával fedve. Csak néhány példa: készíthetünk pulykamájpástétomot vörösborban áztatott aszalt szilvával, narancsos csirkemájpástétomot, ananászos tyúkpástétomot, sajtos diópástétomot, brokkoli pástétomot.

Májpástétom tésztakéregben

Hozzávalók
a tésztához:
■ 25 dkg liszt
■ 12 dkg Rama sütőmargarin
■ 2 tojás
■ 0,5 dl víz
■ 1 csapott teáskanál só
a töltelékhez:
■ 30 dkg csirkemáj
■ 1 fej vöröshagyma
■ 10 dkg füstölt szalonna
■ 1 tojássárgája
■ 3 dkg zsír
■ 1 dl tejszín, só, bors
■ 1 csokor petrezselyem

A tészta összes hozzávalóját egy tálban összekeverjük, majd 2-3 perc alatt kézzel homogén tésztává gyúrjuk. Gömböt formázunk belőle, folpackkal lefedjük, minimum 1 órára vagy a további felhasználásig hűtőszekrénybe tesszük. Az apróra kockázott szalonnát zsírjára sütjük, hozzáadjuk a felkockázott hagymát, és megdinszteljük. Mikor már üveges, hozzáadjuk a megtisztított májat, és 10 perc alatt készre pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zsírt és a tejszínt, botmixerrel enyhén pürésítjük. Elkeverjük benne az aprított petrezselymet. A tésztát kétharmad-egyharmad arányban elosztjuk. A nagyobbik részt akkorára nyújtjuk, hogy bőven befedje a formánkat. A félliteres őzgerincforma aljára helyezzük a kinyújtott lapot, megformázzuk belőle az oldalát is. Kikenjük Rama margarinnal, és megtöltjük a májkrémmel. A kisebbik lapot is kinyújtjuk, befedjük vele a formát, megkenjük a tojássárgájával, 200 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük, amíg szépen megpirul a teteje. Szeletelés előtt megvárjuk, amíg teljesen kihűl.

Spenótos sajtos pitetorta

Hozzávalók
a tésztához:
■ 25 dkg liszt
■ 12 dkg Rama sütőmargarin
■ 2 tojás
■ 0,5 dl víz
■ 1 csapott teás-kanál só
a töltelékhez:
■ 40 dkg fagyasztott
leveles spenót
■ 30 dkg krémfehér sajt
■ 2 gerezd
fokhagyma
■ 2 tojás
■ só, bors
■ 3 evőkanál olaj
■ 1 tojás sárgája

A hozzávalókat összekeverjük, és kézzel homogén tésztává gyúrjuk. Gömböt formázunk belőle, folpackkal lefedjük, és 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Serpenyőben felhevítjük az olajat, rátesszük a spenótot. Beletesszük az aprított fokhagymát és az összemorzsolt sajtot. Sózzuk, borsozzuk. A tésztát kétharmad-egyharmad arányban elosztjuk. A nagyobbik részt lisztezett munkalapon akkorára nyújtjuk, hogy befedje a formánkat. A 20 cm-es, Rama margarinnal kikent tortaforma aljára helyezzük a kinyújtott lapot, megformázzuk belőle az oldalát is. Megtöltjük a spenótos krémmel. A kisebbik lapot is kinyújtjuk, befedjük vele a tortát. A maradék tésztából díszeket készítünk a tetejére, majd megkenjük a tojássárgájával. 200 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, amíg szépen megpirul a teteje.

Csirkés-zöldséges pite

Hozzávalók
a tésztához:
■ 25 dkg liszt
■ 12 dkg Rama
sütőmargarin
■ 2 tojás
■ 0,5 dl víz
■ 1 csapott teáskanál só
a töltelékhez:
■ 20 dkg csirkemellfilé
■ 1 közepes cukkini
■ 3 szem paradicsom
■ 1 fej vöröshagyma
■ 2 tojás
■ 10 dkg füstölt sajt
■ 3 evőkanál olaj, kakukkfű

A többi piténél is leírt módon elkészítjük a tésztát. A felkockázott hagymát az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a szintén kockázott csirkehúst, pár percig pároljuk, beletesszük a felkarikázott cukkinit, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szárított kakukkfűvel. 5 percig nagy lángon pirítjuk a keveréket, majd hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot. A tojásokat felverjük, megsózzuk, és hozzáreszeljük a sajtot. 26 centiméteres, Rama margarinnal kikent piteformába nyújtjuk a tésztát, a tojásos keveréket a raguhoz keverjük, és a formába szedjük. 200 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.

Fotók: archív