Egészség Konyha

Főzzünk jókat olcsón: meglepően egyszerű aszalt gyümölcsös édességek – 3 recept

Friss gyümölcsből már gyérül a választék. Az aszalt gyümölcsök segítenek, amikor ránk tör az édesség iránti vágy, ráadásul egészségesek is.

Nyári érték télre

Az aszalás az egyik legrégebbi tartósító eljárás, amelynek során a mikroorganizmusok szaporodásához szükséges víz elpárolog az élelmiszerekből, ezért nem romlanak meg. Az aszalt szilva, meggy, sárgabarack fenséges csemege, amelyet önmagában, süteményekbe sütve is fogyaszthatunk. Az aszalt gyümölcsök a legjobb rostforrások. A szilva gyógyítja a székrekedést. A sárgabarack gazdag A-vitaminban, de sok ként is tartalmaz, ami szintén szépíti a bőrt, erősíti a hajat, körmöt.

Sütik és teák

A sütemények legjobb kísérője a tea, de amíg elkészítésének titkait nem ismerték, Európában sok furcsaságot műveltek a keletről érkező illatos növénnyel. Előfordult, hogy kenyérre téve ették a tealeveleket, vagy nagy hordókból mérték ki, mint a bort. Hogy a leveleket forrázni kell, arra csak a XVII. század közepén jöttek rá. Arra is, hogy a teák aromája akkor érvényesül, ha megfelelő ideig tartjuk őket a forró vízben. Mindenki maga döntheti el, hogy világosabbra vagy sötétebbre készítse.

  • Zöld tea: minimum 1, maximum 3 perc
  • oolong tea: 3 perc,
  • fekete tea: 3-5 perc,
  • illatos tea: 3-5 perc.

Aszalás otthon

Az aszalás nem azonos a szárítással, annál hosszabb folyamat. Akkor jó, ha a gyümölcs víztartalma fokozatosan csökken, különben elveszíti értékes tápanyagait. Jó aszalványt csak egészséges, érett gyümölcsből lehet készíteni.

A gyümölcsöket rácson helyezzük el, így tegyük a rendkívül alacsony, 55-60, később 75-80 fokos sütőbe. Lehetőleg ne érjenek egymáshoz. Az aszalás több napig is eltarthat, de nyugodtan megszakítható, és később folytatható. Akkor érdemes abbahagyni, amikor a gyümölcs még rugalmas, de ha összenyomjuk, már nem jön belőle nedvesség. Vigyázzunk, ha túlszárítjuk többé nem képes megszívni magát.

Aszalt meggyes-túrós alagút

Hozzávalók
a tésztához:
■ 20 dkg csokoládés keksz
■ 5 dkg puha sütőmargarin
■ 1 evőkanál porcukor
■ néhány evőkanál víz

a krémhez:
■ 25 dkg túró
■ 1 kisebb citrom reszelt héja és leve
■ 8 dkg porcukor
■ 1 púpos teáskanál zselatin
■ 1 dl víz
■ 5 dkg aszalt meggy
■ 4 dl tejszín, habbá verve

A túrót a citrom héjával és a porcukorral kikeverjük, a hideg tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint a hideg vízben hagyjuk megduzzadni, majd mikróban teljes olvadásig egyszer felforraljuk. A tejszínhabot a túrókrémmel óvatosan elkeverjük. A meleg zselatint egy kevés krémmel lehűtjük, majd ezt az elegyet keverjük vissza a túrókrémhez. Egy őzgerincformát folpackkal kibélelünk, és félig megtöltjük a túrókrémmel. A megmosott aszalt meggyeket belenyomkodjuk, majd a maradék krémmel megtöltjük a formát. Betesszük a hűtőbe dermedni. A csokis kekszet nyújtófával összetörjük, a porcukorral és a Rama margarinnal elmorzsoljuk. Csak annyi vizet adjunk hozzá, hogy a markunkban összenyomva formázható legyen. A morzsalékot a túrókrém tetejére halmozzuk, és óvatosan összenyomkodjuk, hogy egy réteget képezzen. Fél órát hagyjuk együtt dermedni. Tálaláskor hosszúkás tálcára borítjuk, és eltávolítjuk róla a fóliát.

TIPP: Az oldalát csokoládédarával vagy mandulaforgáccsal is díszíthetjük. Aszalt helyett friss vagy kompótmeggyel is elkészíthető.

Aszalt fügés, körtés clafoutis

Hozzávalók:
■ 24 dkg liszt
■ 10 dkg porcukor
■ 1 csomag sütőpor
■ 15 dkg olvasztott Rama sütőmargarin
■ 2 csomag vaníliás cukor
■ 2 tojás
■ 1 tojás sárgája
■ 1 csipet só
■ 1,5 dl tej
■ 3-4 db körte
■ 15 dkg aszalt füge

Az aszalt fügéket vízbe áztatjuk, amíg meg nem puhulnak. A körtéket meghámozzuk, negyedeljük, kivesszük a magházukat, majd elkészítjük a tésztát. A tojásfehérjét a fele cukorral habbá verjük, majd a tojás sárgáját is hozzádolgozzuk. A többi szárazanyagot egy tálban elkeverjük, majd a habhoz adjuk, és miközben összeforgatjuk, folyamatosan hozzácsurgatjuk a tejet és az olvasztott Rama margarint. A formánkat kikenjük, kilisztezzük, majd egyenletesen elkenjük benne a masszát. Az aszalt fügét lecsepegtetjük, a kisebbeket kettévágjuk, ha nagyobbak a darabok, tetszés szerint összevágjuk. A körtéket és a fügedarabokat a tészta tetejére fektetjük tetszőleges formában. Sütés előtt a gyümölcsök tetejét meghinthetjük egy csipet fahéjjal. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 percig sütjük.

Diós-mazsolás felfújt

Hozzávalók:
■ 2 tojás
■ 6 dkg cukor
■ 6 dkg dió
■ 5 dkg mazsola
■ 2-3 evőkanál rum
■ 3 dkg liszt
■ 4 dkg Rama sütőmargarin
■ 1 csipet só
■ őrölt fahéj
■ kevés sütőmargarin és cukor a forma kikenéséhez és kiszórásához

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukorral habbá verjük, a mazsolát folyó víz alatt megmossuk, majd néhány percig forró vízben hagyjuk, hogy megszívja magát, és a vizet leöntve róla, a rummal elkeverjük. A Rama margarint felolvasztjuk és hagyjuk hűlni, a diót, a sót, a fahéjat és a lisztet szárazon elkeverjük. A tojás sárgáját összetörjük, és a habhoz adjuk, utána a mazsolát és a szárazanyagokat is a habba keverjük. Végül az olvasztott Rama margarint is belecsurgatjuk, és az így elkészült masszával a formákat, melyeket előzetesen kikentünk és kiszórtunk cukorral, háromnegyédükig töltjük a tésztával.
180 fokra előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük. Akkor jó a felfújtunk, hogyha szépen kiemelkedik a formából, és tartja a magasságát. Vigyázzunk, hogy véletlenül se nyissuk rá a sütő ajtaját.

Fotó: pexels