Konyha

Főzzünk jókat olcsón: káposzta a konyha mindenese – 4 recept a világ minden tájáról

A káposzta az év minden szakában viszonylag olcsó alapanyag, használjuk ki. Izgalmas káposztareceptek a világ különböző tájairól!

Orosz káposztaleves

Hozzávalók:
30 dkg savanyú káposzta
30 dkg édes káposzta
30 dkg krumpli
2 nagyobb sárgarépa
1 nagy vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál liszt
50 dkg karajcsont
só, frissen őrölt bors
3-4 babérlevél
tejföl a tálaláshoz
napraforgóolaj

Az apróra kockázott hagymát az olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a savanyú káposztát és a vékonyra csíkozott édes káposztát. Tovább dinszteljük, rászórjuk a lisztet, lepirítjuk, majd 2 liter vízzel felöntjük. Beletesszük a karajcsontot, a babérlevelet, a fokhagymát, a feldarabolt zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, és 1 órán át főzzük. Tejföllel tálaljuk.

Kínai édes-savanyú káposztaleves

Hozzávalók:
50 dkg fehér káposzta
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 szál sárgarépa
3 dl paradicsomszósz
3 evőkanál méz
2 evőkanál 10%-os ecet
2 evőkanál burgonyakeményítő
csili paprika
3 evőkanál olívaolaj
só, frissen őrölt bors

Az apróra kockázott hagymát az olajon megdinszteljük. Beletesszük a felkockázott káposztát, a megpucolt, gyufaszálra vágott répát és az aprított fokhagymát. Megdinszteljük. Felöntjük a paradicsomszósszal és 2 liter vízzel. Ecettel, sóval, frissen őrölt borssal, mézzel, csípős paprikával ízesítjük. Egyszerre legyen édes is és savanyú is. 40-45 percig főzzük. Végül enyhén besűrítjük a keményítővel: a keményítőt elkeverjük kevés lével, majd fokozatosan a leveshez öntjük, és összeforraljuk.

Azeri töltött káposzta

Hozzávalók:
1 kis fej kelkáposzta
50 dkg darált marhahús (az eredeti recept bárányt használ)
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
15 dkg magozott, lágy aszalt szilva
15 dkg mazsola
só, frissen őrölt bors
1 teáskanál őrölt fahéj
1 csapott teáskanál őrölt kurkuma
3 evőkanál sűrített paradicsom
3 evőkanál méz
5 evőkanál fehérborecet
olívaolaj
15 dkg hosszú szemű rizs

Az apróra kockázott hagymát az olajon megdinszteljük. Beletesszük a darált húst, megpirítjuk, majd öntünk alá egy kevés vizet, hozzáadjuk az aprított fokhagymát, és lefedve 40 percig pároljuk a húst.  Az elpárolgott vizet pótoljuk. Belekanalazzuk a paradicsomszószt, a mazsolát, sóval, borssal, fahéjjal és kurkumával fűszerezzük. További 20 perc alatt összefőzzük a ragut. A rizst sós vízben kifőzzük, leszűrjük, a raguval elkeverjük. A káposztaleveleket sós, enyhén ecetes vízben puhára főzzük. Lecsepegtetjük a leveleket, megtöltjük őket a húsraguval, mindegyik közepébe helyezünk egy-egy szem aszalt szilvát. Tálra tesszük a töltött leveleket. A mézet elkeverjük 2 evőkanál fehérborecettel, és meglocsoljuk vele a batyukat.

Görög töltött kelkáposzta

Hozzávalók:
1 kis fej kelkáposzta
50 dkg darált borjúhús
15 dkg feta sajt
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál oregánó
3 evőkanál sűrített paradicsom
5 dl paradicsomszósz
olívaolaj
15 dkg rizs

Az apróra kockázott hagymát az olajon megdinszteljük. Beletesszük a darált húst, lepirítjuk, majd aláöntünk egy kevés vizet, hozzáadunk 2 gerezd aprított fokhagymát, beletesszük a szárított oreganót, 3 evőkanál sűrített paradicsomot. Lefedve 40 percig pároljuk, az elpárolgott vizet pótoljuk. A rizst sós vízben kifőzzük, leszűrjük, elkeverjük a raguval. A raguhoz morzsoljuk a fetasajtot. A káposztaleveleket sós, enyhén ecetes vízben puhára főzzük. Lecsepegtetjük a leveleket, és megtöltjük a húsraguval. A batyukat tűzálló tálba helyezzük. A paradicsomlevet sózzuk, borsozzuk, 1 gerezd aprított fokhagymával és 3 evőkanál olívaolajjal elkeverjük. Meglocsoljuk a paradicsomszósszal a káposztabatyukat, és 220 fokos sütőben 30 percig sütjük.

Fotó: archív

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete