Konyha

Főzzünk jókat olcsón: így készül a tökéletes pogácsa – két nap múlva is puha marad

Vendégeinknek készen vásárolt ropogtatnivalók helyett süssünk mi magunk! Olcsóbb is lesz, mint a bolti!

Hajtogatós játék

A hajtogatott tésztából lesz a leveles tészta. A jól összehajtogatott leveles tésztát mindig forró, 200-220 fokos sütőbe tegyük, mert magas hőmérsékleten a margarinból elkezd párologni a víz, és a tésztarétegek elválnak egymástól. Ettől lesz leveles. Kétféle hajtogatott tészta ismeretes, az élesztős és a sima hajtogatott. A kettő között annyi a különbség, hogy az élesztőst keleszteni is kell. A tésztagyúrást könnyíti, ha robotgéppel végezzük, de lehet kézzel is. Gyúrjuk össze a margarinon kívül az összes hozzávalót. A mutató ujjunkat nyomjuk a tésztába. Ha ruganyos és nem repedezik, akkor jó. Ha mégis, gyúrjuk tovább. A tésztát helyezzük lisztezett deszkára, formázzunk belőle gombócot és néhány percig pihentessük. Nyújtsuk ki, a közepére tegyük a margarint, és indulhat a receptünkben is leírt hajtogatás.

Házi töpörtyű szendvicsekhez is jó!

Akik a magyar konyhát nem tartják elég egészségesnek, a tepertőre hivatkoznak, ami nem más, mint zsír. De ha jó minőségű, akkor nem káros, hiszen a szervezetnek a zsírokból származó energiára is szüksége van. A töpörtyű is akkor igazi, ha házi. Ehhez a kockára vagdosott hájat kevés tejben kell ropogósra sütni. A kész töpörtyűt darálhatjuk, és fokhagymával, tojással, mustárral, paprikával ízesítve remek szendvicskrémet készíthetünk belőle. Ha nem fogyasztjuk el, tegyük befőttesüvegbe, öntsük rá a főzéskor keletkezett meleg zsírt, és lekötve tegyük el.

A szezámmag

A keleti kultúrákban a halhatatlanság szimbólumának tekintik a szezámmagot. Kétszer annyi kalciumot tartalmaz, mint a tej, és rengeteg értékes aminosav van benne. Telítetlen zsírsavakban is gazdag. Pörkölve finom és a hidegen sajtolt olaja is kiváló a salátákhoz. Szezámmagból készül a tahini, a finom szendvicskrém is, a keleti konyhák egyik főszereplője, ami nálunk is kapható.

Citromos-tepertős pogácsa

Hozzávalók:
■ 25 dkg liszt
■ 10 dkg libatepertő
■ 5 dkg sütőmargarin
■ 1 tojás
■ 1 dl tej
■ 2,5 dkg friss élesztő
■ só, bors
■ 1 citrom
■ tojás a pogácsa megkenéséhez

Az élesztőt langyos tejben elkeverjük. A tepertőt egészen apró kockákra vágjuk. Elmorzsoljuk a lisztet a  margarinnal, hozzáadjuk a tojást és az élesztős tejet, a citrom lereszelt héját és a tepertőt, sózzuk, borsozzuk, összegyúrjuk a tésztát. A kész tésztát konyharuhával letakarjuk, 1,5 órán át hagyjuk kelni. Majd lisztezett munkafelületen a tésztát 1,5-2 cm vastagságúra kinyújtjuk, megkenjük a felvert tojással, éles késsel bevagdossuk a tetejét kockásra, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat, és 200 fokra melegített sütőben készre sütjük.

TIPP: Akkor készül el, amikor már szép aranysárga a teteje, magasra megnőtt, és csodás tepertőillatot áraszt.

Tökös-kevert-tésztás pogácsa

Hozzávalók:
■ 30 dkg liszt
■ 20 dkg sütőtök megsütve
■ 10 dkg Rama sütőmargarin
■ 1 tojás
■ só, bors
■ fél tasak sütőpor
■ egész mák
■ lenmag és szezámmag a szóráshoz
■ tojás a pogácsa megkenéséhez

A sütőtököt sütőben megsütjük, majd mikor teljesen kihűlt (a legjobb előző napról megmaradt sült tököt használni), villával összetörjük. A margarint megolvasztjuk, összekeverjük vele a tészta összes hozzávalóját. A sütőtökös masszát is beledolgozzuk. Sózzuk, borsozzuk. A tésztát 2 cm vastagra kinyújtjuk, megkenjük a felvert tojással, megszórjuk mákkal, lenmaggal és szezámmaggal. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat, és 200 fokra melegített sütőben készre sütjük.

TIPP: Ha a sütőtök előző nap megsült, ezt a pogácsát elegendő 1 órával a vendégek érkezése előtt elkezdeni, éppen kész, mire becsöngetnek.

Olívás csavart rúd

Hozzávalók a tésztához:
■ 12,5 dkg sütőmargarin
■ 18 dkg finomliszt
■ 1 teáskanál só
■ 1 mokkáskanál fehérborecet
■ 1 dl hideg víz
■ 1 tojás
■ 5 dkg magozott fekete olajbogyó
■ 1 evőkanál szezámmag
■ tengeri só

Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a szobahőmérsékletű margarint 3-4 dkg liszttel, négyzetes alakot formázunk belőle, és hűtőbe tesszük. A maradék lisztet elkeverjük 1 teáskanál sóval, a fehérborecettel és 1 dl hideg vízzel. Összegyúrjuk, letakarjuk, 1 órára pihenni félretesszük. A tésztát kétszer akkora méretűre nyújtjuk, mint a margarinos kockánk. A margarint a közepére helyezzük, és ráhajtjuk a tésztát. Kinyújtjuk, majd újra áthajtjuk. 30 percre hűtőbe tesszük. Újra kinyújtjuk, hajtogatjuk, hűtjük, és ezt háromszor megismételjük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát fél centiméter vastagra. Megkenjük a felvert tojással, rászórjuk a lenmagot, és az egészen apróra vágott olajbogyót. Megsózzuk. A tésztát 1,5 cm-s csíkokra vágjuk, majd a csíkokon hármat-négyet tekerünk. Sütőpapírral bélelt tepsibe téve 20 perc alatt készre sütjük.

TIPP: A hűtés idejére takarjuk le a tésztát nedves konyharuhával, hogy ne száradjon ki. Ha kevés az időnk, vegyünk kész leveles tésztát.

Szalonnás-kukoricás muffin

Hozzávalók 12 muffinhoz:
■ 30 dkg liszt
■ 10 dkg sütőmargarin
■ 2 tojás
■ 1 dl tejföl
■ 1 dl tej
■ 20 dkg kolozsvári szalonna
■ 1 fej lilahagyma
■ 20 dkg főtt, morzsolt (konzerv) kukorica
■ 5 dkg gouda sajt
■ só, bors
■ fél tasak sütőpor

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A szalonnát kis kockákra vágjuk, zsírjára sütjük, és mikor már majdnem kész, hozzáadjuk a felkockázott hagymát is. Ezt 1-2 percig fonnyasztjuk, majd beletesszük a kukoricát is. A margarint megolvasztjuk, és összekeverjük a tészta összes hozzávalóját, a szalonnás-hagymás keveréket a végén adjuk hozzá. Muffinpapírokkal kibélelünk egy 12 darabos muffinformát, elosztjuk benne a tésztát, majd kb. 30 perc alatt készre sütjük. 5 perccel a sütés befejezése előtt megszórjuk a reszelt gouda sajttal.

Fotó: archív