Konyha

Mit keres a jég a húsleves tetején? Parádés trükköket teszteltünk az internetről

A közösségi hálón lépten-nyomon belebotlunk újszerű vagy épp pofonegyszerűnek tűnő háztartási tippekbe. Vajon tényleg működnek? A több évtizede sütő-főző kolléganőnk, Erdélyi Z. Ágnes kipróbálta.

Tányéron kést élezni

Sem a késélező, sem pedig a kések egymáson való csattogtatása nem tökéletes megoldás. Viszont egy internetes videó láttán, egy felfordított tányér mázzal nem borított érdes pereméhez dörzsölve a kést, megoldottam a problémát.

Penészedés ellen zeller

A meleg lakásban gyorsan penészedik a kenyér. Egy oldalon viszont azt olvastam, hogy tegyek egy zellerszárat a kenyerek mellé a zacskóba, az majd megóvja őket. Ötből négy esetben bevált, mert azért előfordult az is, hogy a penész volt az „erősebb”.

Nyom nélkül eltűnik a címke

Sokszor bosszankodtam azon, hogy egy-egy tetszetős üveg- vagy műanyag tárgyról nem tudtam úgy levakarni a címkét, hogy ne maradjon meg a nyoma. A dörzsi karcolásokat hagyott, a vegyszerek mellett ragacsos réteg maradt vissza, körömmel pedig az egész próbálkozás sziszifuszinak tűnt. Ezért tett boldoggá a tanács, hogy melegítsem hajszárítóval a gonosz címkét – és bevált! Pár perc után egy darabban, nyom nélkül lejött az egész papír.

Ropogós répa

A sárgarépa városi körülmények között tárolva néhány napon belül veszít a minőségéből, még akkor is, ha a hűtőben tartjuk. A kipróbált internetes tipp szerint a legjobb hagymahéj közé tenni: ez gyorsan felszívja a nedvességet, nem engedi elszaporodni azokat a káros mikroorganizmusokat, amelyek elindítják a a rothadást a  zöldségben.

Tökéletes palacsinta – vagy mégsem?

A palacsintasütés nagyon egyszerű, de mégis vannak buktatói. Azt azonban az interneten láttam először, hogy mikróban is elvégezhető ez a művelet. Csak össze kell keverni a tésztát, és egy vékonyan kivajazott tányérra kanalazni. Nem ragad le akkor sem, ha cukrot teszek bele. Nem kell az olajjal vagy épp a megfordítással bíbelődni, és nem lesz olajszag a lakásban. Igen ám, de az igazi palacsinta íze éppen a hagyományos eljárás közben alakul tökéletessé. Tapasztalatom szerint a mikróban készült változat kissé „steril” lesz.

Gyorsan lehűl az üdítő
Ha hirtelen hideg italra van szükségünk, öntsünk vizet egy tálba, szórjunk bele sok jégkockát, és keverjünk bele 2-3 evőkanál sót. A sótól a jég gyors olvadásnak indul, a víz hőmérséklete 0 fok alá megy. Ha ebbe helyezzük bele a fémdobozos vagy üveges üdítőt, néhány perc alatt jó hideg lesz. Mielőtt kinyitnánk, persze öblítsük le róla a sós vizet.

Zsírtalanítás jéggel
Nem szeretem, ha túl sok zsír úszkál a leves tetején. A legbiztosabb módszer ez ellen (mert lehet kenyérrel is próbálkozni, de az sokszor szétázik) hogy a még forró ételbe belemártunk egy merőkanalat, amit teleraktunk jégkockával. A kanál alján a hőmérsékletkülönbség miatt zsírsapka képződik, amit aztán csak le kell törölni egy konyhai papírtörlővel.

A savanyúság leve is hasznos

Finomak a bolti csemege vagy egyéb – fokhagymás, kapros – ízesítésű uborkák, de sajnálnám a maradék levüket kiönteni, amikor elfogynak. Erre a problémára is találtam okos ötletet: szeleteljünk fel egy kígyóuborkát, és tegyük bele az uborkalébe. Jól magába szívja az aromáját, így ízesebb lesz az uborkasaláta. Ugyanezt zsenge salátacukkinivel is kipróbáltam. Mindkét változat napokig eláll a hűtőben.

Pirítva egyszerűbb

Úgy tanultam, hogy a tortillalapokat palacsintasütőben át kell melegíteni, mielőtt tölteni kezdenénk. Gyorsabb módszert találtam a közösségi hálón: ha a lapot félbehajtjuk és beletesszük a kenyérpirítóba, azonnal tölthető és kellemesen ropogós lesz.

Tisztítás kólával

Több helyen felmerült, hogy a kóla tisztítószerként is beválik. Ha például beleöntjük a tepsibe, feloldhatjuk az odakozmált, ráégett szennyeződéseket, különösen, ha alacsony lángon egy kicsit főzzük is. De egy félbevágott krumpli is gyorsan leszedi az égett maradékot.

Nem éget a krumpli

Ha krumplis tésztához, vagy krumplipüréhez héjában főzzük meg a burgonyát, melegen könnyebb meghámozni. Ám ilyenkor nehéz megfogni, mert égeti a kezünket. Azt olvastam, hogy a legjobb, ha hámozatlanul átnyomjuk a krumplinyomón. A héja fennakad, és a művelet végén villával egy mozdulattal ki lehet emelni.

Tapadás ellen

Bosszantó, amikor uborkát, cukkinit, krumplit szeretnék felkarikázni, de a szeletek rátapadnak a késre. Azt tanultam a netről, hogy ilyenkor celluxszal ragasszak egy fogpiszkálót hosszában a késre, és mindjárt flottul megy a szeletelés. Ugyanez még a torta felvágására is érvényes, ám a kemény zöldségeknél, mint például a sárgarépa, nem működik.

Ami nem vált be nálam

Vannak fortélyok, amelyek ígéretesnek látszanak, de nem biztos, hogy hatásosak. Egy esélyt persze érdemes nekik adni, de a tapasztalataim szerint egyáltalán nem garantált a siker.

✘ A mosásban kissé elszíneződött egy fehér póló? Öntsünk egy tálba vizet, facsarjunk bele sok citromot. Ha ebben áztatjuk a ruhát, egy idő után újra fehér lesz. Már ha szerencsénk van, mert nálam ez nem következett be.

✘ Ha a gázláng befeketítette az edény alját, kenjük be tisztítószerrel, csomagoljuk nejlonfóliába, és hagyjuk egy ideig állni. A szennyeződés egyben lejön – olvasom a tanácsot. De az edényre ráégett réteg nagyon szívós, elsőre nem járunk sikerrel. Mint ahogy akkor sem mehetünk biztosra, ha a megbarnult edényekben ecetes vizet forralunk.

✘ Ha a vágódeszkán fekete foltok alakulnak ki, dörzsöljük be őket citrommal, majd töröljük le olajba mártott ronggyal. Mindez igaz, de itt is a többször ismételt eljárásban bízhatunk. Régi deszkákkal ez sem tud csodát tenni, jobban járunk, ha inkább újakat veszünk.

Fotó: gettyimages