Konyha

A szemét helyett a gyerekek kedvence lett: a tűzhely ajándéka a pogácsa – 3 recept

A kenyérsütés egyik mellékterméke volt régen, az éhes gyerekszájakat a kemence hamujában gyorsan megsült apró pogácsákkal lehetett jóllakatni.

A focaccia rokona

Kerek, sós és apró – ez jellemzi az egyik legnépszerűbb hazai vendégváró ételt, a pogácsát. A környező országokban is jól ismert, kerek formája a természet körforgását szimbolizálta. Sokáig leves utáni ételként használták, de aztán önálló szerephez jutott a vendéglátás részeként. Készült árpából, hajdinából, kukoricából is, a tepertős pogácsa pedig a disznóvágás ízes mellékterméke.

Nem győzzük hajtogatni

Az élesztős tészták több csoportba oszthatók: a gyúrt tésztákból készülnek a kalácsok, a bukták, aranygaluska, a kevert élesztős tésztákból a kuglóf vagy a fánk, az omlós élesztős tésztából a bejgli, a hajtogatott, félvajas ún. blundel tésztából a pogácsák és a croissant. A többszörös hajtogatás következtében sütés közben a tészta leveles lesz.

Tudta?

Az igazi hamuban sült pogácsa termetes lepény volt, amely akár több napra is elegendő táplálékot nyújtott a vándorútra kelt legényeknek.

Sajtos-tejfölös
Hozzávalók:
■ 50 dkg liszt
■ 25 dkg vaj
■ 2 egész tojás
■ 3 dl tejföl
■ 2,5 dkg élesztő
■ 15 dkg gouda sajt
■ só

1 dl tejfölt enyhén meglangyosítunk, hozzámorzsoljuk és elkeverjük benne az élesztőt. Elmorzsoljuk a lisztet a vajjal, majd adunk hozzá 1 egész tojást, az élesztős és a többi tejfölt, 2 teáskanál sót és a reszelt sajt kétharmadát. Ruganyos, lágy tésztává gyúrjuk, 1 órán át kelesztjük. A tésztát 1,5 cm vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval vagy vékony falú üvegpohárral kiszaggatjuk. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, megkenjük a felvert tojással, a tetejüket megsózzuk, reszelt sajtot szórunk rá. Amíg a sütőt 200 fokra előmelegítjük, addig pihennek a pogácsák, majd 20-25 perc alatt készre sütjük őket.

Tökmagos

Hozzávalók:
■ 50 dkg liszt
■ 15 dkg vaj
■ 10 dkg zsír
■ 2,5 dkg élesztő
■ 2 egész tojás
■ 1,5 dl tej
■ 1,5 dl natúr joghurt
■ 10 dkg natúr, magozott tökmag
■ só

A tökmagot teflonserpenyőben zsiradék nélkül nagyon enyhén megpirítjuk. Elmorzsoljuk a lisztet a vajjal és a zsírral, adunk hozzá 1 egész tojást, hozzákeverjük a joghurtot.
A langyos tejben elkeverjük az élesztőt, a tésztához adjuk, majd beletesszük a tökmag kétharmad részét durvára vágva. Ruganyos, lágy tésztává gyúrjuk, 1 órán át kelesztjük.
A tésztát 1,5 cm vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval vagy vékony falú üvegpohárral pogácsákat formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a pogácsákat, megkenjük a felvert tojással, megsózzuk a tetejüket, tökmagot szórunk rá. Amíg a sütőt 200 fokra előmelegítjük, addig pihennek még 20 percet a pogácsák, majd 20-25 perc alatt készre sütjük őket.

Krumplis-hagymás

Hozzávalók:
■ 25 dkg főtt krumpli (3 közepes szem)
■ 50 dkg liszt
■ 25 dkg vaj
■ 2 egész tojás
■ 1 dl tej
■ 2,5 dkg élesztő
■ 1 dl tejföl
■ 15 dkg vöröshagyma
■ 2-3 evőkanál étolaj
■ só

A héjastól megfőzött, langyosra hűlt krumplit megpucoljuk, villával összetörjük. Elmorzsoljuk a liszttel, a vajjal, elkeverjük 1 egész tojással, a tejföllel, 2 teáskanál sóval.
A langyos tejben elkeverjük az élesztőt, és a tésztához öntjük. Ruganyos, lágy tésztává gyúrjuk, 1-1,5 órán át kelesztjük. Közben az apróra kockázott hagymát kevés olajon megpirítjuk. Lecsepegtetjük róla az olajat, a hagymát a tésztába gyúrjuk, és további 30 percig kelesztjük. 1,5 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, késsel bevagdossuk, pogácsaszaggatóval (vagy egy vékony falú üvegpohárral) pogácsákat formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a pogácsákat, megkenjük a felvert tojással, a tetejüket megsózzuk. Amíg
a sütőt 200 fokra előmelegítjük, addig pihennek a pogácsák, majd 20-25 perc alatt készre sütjük őket.

Fotó: archív