Konyha

Laktató, mégis egészséges: Köleses spárgasaláta sonkaropogóssal – Recept

A spárgaszezon remek alkalom arra, hogy könnyű, mégis tartalmas zöldségtálakat kínáljunk a családnak vacsorára vagy gyors ebédként. Kísérletezzünk izgalmas ízkombinációkkal!

Köleses spárgasaláta sonkaropogóssal

Hozzávalók 4 adaghoz:
• 50 dkg zöld spárga
• 10 dkg köles
• 30 dkg koktélparadicsom
• 2-3 szál újhagyma
• 5-6 szelet fekete-erdei sonka
• 1 kis csokor bazsalikom
• 1 kis csokor petrezselyem
• 2 gerezd fokhagyma
• fél citrom leve
• só, frissen őrölt bors
• olívaolaj

1. A kölest 1 evőkanál olívaolajon átpirítjuk, majd 2,5-szeres mennyiségű sós vízben, lefedve puhára főzzük.
2. Az egészben hagyott koktélparadicsomokat 200 Celsius-fokra melegített sütőben 25 perc alatt szottyosra sütjük. Kevés olívaolajon, serpenyőben is megfonnyaszthatjuk őket.
3. A megtisztított spárgát 2-3 centiméteres darabokra vágjuk. Teflon serpenyőben, 1 evőkanál olívaolajon 3-4 perc alatt megpirítjuk.
4. Ugyanebben a serpenyőben a sonkát is lepirítjuk, majd papírtörlőre szedjük kihűlni, miközben ropogósra szárad.
5. A zúzott fokhagymából, a finomra vágott zöldfűszerekből, a citrom levéből és 3 evőkanál olívaolajból öntetet készítünk. Egy mély tálban összekeverjük a kölessel, hozzáforgatjuk a sült spárgát és az apróra vágott újhagymát, majd hozzáadjuk a koktélparadicsomot és hozzámorzsoljuk a sonkát is. Alaposan összeforgatjuk a salátát.

Fotó: Vrábel Kriszta

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete