Konyha

Ausztriában mindig finom, készítse el itthon is: Sonkás-sajtos tészta (Käsespätzle) – Recept

Síelni, hóban túrázni nem mindenki szeret, de az Alpok fogadóinak jellegzetes, laktató finomságait senki nem utasítja vissza. Kiránduljunk gondolatban és a konyhában Ausztriába!

Sonkás-sajtos tészta (Käsespätzle)

Hozzávalók 6 adaghoz:
• 50 dkg liszt
• 5 db tojás
• 2 dl tej
• só
• egy csipet frissen őrölt szerecsendió
• 20 dkg hegyi sajt (Bergkäse)
• 10 dkg fekete-erdei sonka
A tálaláshoz:
• 1 fej saláta
• olívaolaj
• 5 evőkanál fehérborecet
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 teáskanál mustár
• frissen őrölt bors

1. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet a tojásokkal, a sóval, a szerecsendió­val és a tejjel. A sűrű nokedlitésztát 30 percig pihentetjük. Közben a sajtot lereszeljük, a sonkát apró kockákra vágjuk, és egy serpenyőben megpirítjuk.
2. Deszkáról, forró vízbe mártott késsel, adagonként, bő, forró vízbe szaggatjuk a tésztát. 4-5 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük. A sajttal együtt egy serpenyőbe vagy kerámiatálba rétegezzük. Az utolsó adag után megszórjuk a pirított sonkával. Frissen őrölt borssal ízesítjük, és azonnal tálaljuk, vagy később melegítve összesütjük.
3. Tálalás előtt a fejes salátát csíkokra vágjuk. 3 evőkanál olívaolajból, az ecetből, a zúzott fokhagymából és a mustárból dresszinget készítünk, elkeverjük a salátával, és bőven megszórjuk frissen őrölt borssal.

Fotó: Vrábel Kriszta