Konyha

Rizs a sótartóban, húsolvasztás meleg vízben: 11 konyhai fortély, amit jobb, ha elfelejt

Legtöbben az anyukájuktól és a nagymamájuktól tanulták meg a sütés-főzés alapjait, mások ismerősöktől vagy a netről gyarapítják a tudásukat. Ám a legnagyobb jó szándék mellett is előfordulhat, hogy idejétmúlt tanácsot kapunk. A következőket hiába halljuk sokszor, attól még nem igazak.

Az alkohol teljesen elpárolog főzéskor

Egy kis vörösbor a pörköltbe vagy a marhasültbe? Mi bajunk lehet tőle? Hiszen az alkohol elpárolog belőle, így nem kérdés, hogy a kisgyerekek is ehetnek a vörös nedűtől sokkal ízletesebb ételből. A valóság ezzel szemben az, hogy a főzési idő hosszától, a hőfoktól, sőt az edény nagyságától is függ, mennyi alkoholt tartalmaz az ételünk a főzés után. Az Idahoi Egyetem kutatása szerint általánosságban az alkohol 5-85 százaléka biztosan megmarad az ételben. Fél óra főzés után még kb. 35%, 2,5 óra főzés után pedig legalább 5%-a benne marad az ételben. Tehát ha gyerekek is esznek belőle, jobb kihagyni a fogásból a bort.

Rizs a sótartóban

Hagyományos éttermekben gyakran tesznek rizst a sószóróba, általános vélekedés ugyanis, hogy magába szívja a nedvességet, így a sószemek nem tapadnak össze. Való­jában azonban, ha a rizs magába szívná a vizet, akkor annyira megduzzadna, hogy a sószórót is eltömítené, és állandóan cserélni kéne a sót. Nem ez tehát az ok, inkább az, hogy a durva szemcsés asztali só össze tud tapadni a nedvességtől, párától a tartóban, és rázás közben a kemény rizsszem kissé fellazítja a megkötött darabokat.

A műanyag dugó árt a bornak

Sokan azzal az indokkal utasítják el a műanyaggal lezárt üveget, hogy nem tud miatta lélegezni a bor. Ez igaz, ám fontos megjegyezni, hogy ez épphogy előny, a bor ugyanis tovább őrzi meg az aromáját, illatát, ha légmentesen van lezárva. Éppen ezért javasolják borászok, hogy a parafával lezárt bort fektetve tároljuk, így a dugó nedvességet kap, és megőrzi formáját, légmentesen zárja a nedűt.

A tojást megmosva kell tárolni

Nemcsak felesleges, hanem egyenesen káros vásárlás után megmosni. A tojásnak ugyanis van egy természetes védőrétege, amely megóvja a kórokozóktól, amit a mosással eltávolíthatunk. Az Európai Unióban pont emiatt tilos megmosva árulni őket.

Olvasszuk ki a húst forró vízben!

A fagyasztott húst soha ne tegyük forró vízbe, ha szeretnénk kiolvasztani. Ezzel ugyanis táptalajt adunk a baktériumok elszaporodásának. A legjobb, ha előre gondolkodunk, mikor akarunk mélyhűtött húsokból főzni, sütni, és a fagyasztóból a hűtőbe áttéve, fokozatosan engedjük ki az ételt a felhasználás előtt.

A megkarcolódott teflonedényt ki kell dobni

Sokan vélik, hogy már minimális karcolás után meg kell szabadulni az edénytől – például, ha fémvillával fordítjuk meg a húst, és az evőeszköz megsérti a bevonatot. Ez azonban nem igaz! Ma már ugyanis nem a rákkeltőnek tartott perfluoroktánsavat használják a gyártók, helyette politetrafluoretilénnel vonják be az edényt. Ez az anyag nem veszélyes, mert, ha esetleg le is válik a serpenyőről, és megesszük, csak átmegy a szervezetünkön. Sérülés esetén arra kell csupán figyelni, nehogy odaégessük az ételt.

Kanál a pezsgőben

Szintén közkedvelt praktika, hogy ha a kibontott pezsgősüvegbe egy ezüst vagy bármilyen más fémből készült kanalat teszünk, akkor nem megy ki belőle a szénsav. Ez azonban nem akadályozza meg a buborékok távozását, ilyen esetben csak a légmentes zárás segít.

Tisztább a műanyag vágódeszka

Sokan gondolják, hogy a műanyagból készült konyhai eszköz higiénikusabb, mint a fa változat, mert egyszerűen takarítható, pláne, ha beáztatjuk meleg vízbe. Ezzel szemben a sérült (néhány szeletelés után biztosan lesz rajta vágás) műanyag eszközön könnyebben megtapadnak a baktériumok. Szakértők szerint a fa sokkal higiénikusabb, ugyanis a fában található csersav antibakteriális hatású, emiatt a vágódeszkán néhány perc alatt elpusztulnak a baktériumok.

A hirtelen sütéstől finomabb

Évtizedek óta a köztudatban van az az elképzelés, hogy a hússzeleteket hirtelen, magas hőmérsékleten kell sütni, mert a hirtelen hő hatására összezáródnak a pórusok, és szaftos marad az étel. Valójában ez nem igaz, nincs összefüggés, pont olyan zamatos lehet, ha alacsonyabb hőfokon, lassan sütjük meg.

A friss gyümölcs egészségesebb

Tény, hogy a frissen szedett, zamatos eper, ribizli íze semmihez sem fogható. Ám ősszel, télen be kell érnünk a mélyhűtött verzióval. Sokan azonban úgy vélik, hogy ez a fagyasztás miatt már nem tartalmaz semmi vitamint. Tény, hogy valamivel kevesebb a vitamintartalma – kb. 80 százalék marad meg –, de ettől még ugyanúgy egészséges a fagyasztott gyümölcs.

A fokhagymanyomó megkeserít

Néhány évvel ezelőtt elterjedt az a tévhit, hogy a fokhagymanyomóval áttört fűszer keserű lesz. Tény, hogy intenzívebb az áttört gerezdek íze, így aki nem szereti annyira, annak célszerűbb éles késsel apróra vágni. Ám aki kedveli a jellegzetes aromáját, bátran préselje át, ha nem égeti oda, nem lesz keserű az íze.

Fotó: adobestock