Konyha

Főzzünk jókat olcsón: 3 almás sütemény, amivel leveheti a lábukról a vendégeket

Az alma sokoldalúan felhasználható gyümölcs. Próbálja ki receptötleteinket!

Candy apple  – Alma cukorszirupban

Hozzávalók:
45 dkg cukor
15 dkg méz
1,5 dl víz
néhány csepp ételfesték
6 közepes méretű alma

A cukrot, a mézet és a vizet összekeverjük, és néhány cseppnyi ételfestékkel színezhetjük. Az egészet jól összekeverjük, nagyon sűrű, bugyogó cukormasszává forraljuk, és azonnal levesszük a tűzről. Az almákat pálcikákra szúrjuk, és belemártjuk a sűrű cukorszirupba, majd szilikonos és kiolajozott sütőpapíron kitámasztva hagyjuk megkeményedni. Nagyon gyorsan dolgozzunk, mert a szirup hamar szilárdul.

Karamellás almás pite

Hozzávalók a tésztához:
18 dkg liszt
fél teáskanál só
2 dkg porcukor
12 dkg hideg vaj
0,3-0,5 dl hideg víz

a töltelékhez:
1,5 kg alma
5 dkg cukor
3 dkg keményítő
fahéj, vanília, szegfűszeg

a karamellához:
15 dkg cukor
3 dkg vaj
0,5 dl tejszín
pirított dió

A lisztet, a cukrot és a sót összevegyítjük, majd elmorzsoljuk a kisebb kockákra vágott hideg vajjal, majd lassan hozzáadjuk a vizet, és elektromos habverővel lassú fokozaton keverjük fél percig. Akkor jó, ha tapad. Ha szükséges, még adhatunk hozzá vizet. Kibélelünk egy kör alakú, hullámos szélű piteformát a tésztával. A kockákra vágott almát összekeverjük a cukorral, a keményítővel és a fűszerekkel, majd a tölteléket a formába öntve 180 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük. A karamellához a cukrot kislángon aranyszínűre olvasztjuk a vajjal, majd a tejszínnel felöntve krémes állagúvá forraljuk. A kihűlt, formából kiborított pitére öntjük. Tört dióval meghintve tálaljuk.

Csokoládés almatorta amarettóval

Hozzávalók a tésztához:
45 dkg liszt
1 csipet só
1 kávéskanál szódabikarbóna
1,5 kávéskanál sütőpor
2,5 dl víz
22 dkg vaj
6 dkg kakaópor
3 tojás
23 dkg cukor
2 dl joghurt

a töltelékhez:
20 dkg csokoládé
1,5 dl tejszín
0,5 dl amaretto
15 dkg almakocka

a mázhoz:
2 dkg vaj
10 dkg csokoládé
0,5 dl tejszín

A töltelékhez a csokoládét a tejszínnel összeolvasztjuk, majd az amarettót és almát belekeverve a hűtőbe tesszük dermedni. A lisztet elvegyítjük a sóval, szódabikarbónával, sütőporral. Felforrósítjuk a vizet a vajjal, majd a kakaóport is belekeverjük. A tojást a cukorral kézi habverővel addig keverjük, míg a cukor fel nem oldódik. Ekkor hozzákeverjük a joghurtot, majd a lisztes keveréket és a forró kakaós-vajas vizet. Ha egynemű a massza, készen is van. Két 24-26 cm-es formába töltve kb. 45-55 perc alatt 175 fokon készre sütjük. A kihűlt tortalapokat kiborítjuk a formából, az egyikre rákenjük a tölteléket, és betakarjuk a másikkal. A mázhoz a vajat és csokit megolvasztjuk, majd a hideg tejszínt hozzákeverjük, és a tortára simítjuk. Cukordrazséval meghintve tálaljuk.

Fotó: archív