Egészség

Sörözni tilos, a méz és a cink viszont jót tesz: bevált házi praktikák herpesz ellen

A herpeszvírus, ha egyszer lecsap, többé nem szabadulunk tőle, időről időre újra visszatér. Vegyük fel a harcot ellene, hogy minél ritkábban és rövidebb ideig szenvedjünk az égő, fájó hólyagoktól.

A kenőcsök, tabletták mellett számos házi praktika bevetésével visszaverhetjük a vírus támadását.

Vigyázzunk a kicsikre!

Gyerekeknél az első fertőződés magas lázzal, szájnyálkahártya-fekélyekkel járó súlyos betegség lehet, emiatt az ajakherpeszes felnőtteknek különösen figyelniük kell a környezetükben élő kisgyermekekre.

Forduljon orvoshoz!

Ha a herpesz tovább tart két hétnél, illetve évente négy vagy több alkalommal is kiújul, esetleg lázat okoz, tanácsos felkeresni az orvost. Ilyen esetekben aciclovir-tartalmú tablettára lehet szükség, ami csak receptre kapható.

Jó, ha tudjuk!

  • Az ajakherpesz közös pohárról, evőeszközről, rúzsról, borotváról is átterjedhet egyik személyről a másikra.
  • Még akkor is tovább lehet adni a herpeszvírust, ha az éppen lappangó fázisban van, nem kell, hogy látható tünetei legyenek!
  • A herpesz csak külsőleg hasonlít a pattanásra, biológiailag semmilyen összefüggés nincs közöttük. Nyomkodni szigorúan tilos, mert a hólyagokban lévő folyadék szintén fertőző, ráadásul ha kapargatjuk, nyomkodjuk a herpeszt, még nehezebben gyógyul.
  • A nemi herpeszt és az ajakherpeszt ugyanaz a vírus okozza, így könnyedén átterjedhet a fertőzés egyik területről a másikra. Sőt, a kezünk is lehet a „közvetítő”, ha nem mossuk meg alaposan.

Házi praktikák

  1. Előzzük meg! A legfontosabb védekezés a hólyagok kialakulása ellen, ha felturbózzuk az immunrendszerünket. A téli hónapokban ez különösen fontos. A C-vitamin-tartalmú multivitamin-készítmények mellett számos otthoni finomsággal is erősíthetjük az ellenálló képességünket. A vírus aktiválódásához a stressz, a túlterheltség is hozzájárulhat, a megelőzés része az egészséges életmód is – mondta dr. Diófási Erika háziorvos.
  2. Édes mézes. A méhpempő, a méz csodákra képes! Megnyugtatja az érintett bőrfelületet, csökkenti a bőr húzódó, feszülő érzését, s azzal együtt a fájdalmat is csökkenti. Fokozhatjuk a hatást, ha nem csupán külsőleg használjuk, hanem megeszünk naponta egy kanál mézben egy gerezd szétnyomkodott fokhagymát.
  3. Az aloe vera titka. Szerezzünk be cserepes Aloe vera szobanövényt. A leveléből egy kis darabot levágva, és a beteg területre helyezve, a sebesedés tünet nélkül megelőzhető. Ha nincs Aloe vera növényünk, vagy éppen a munkahelyünkön vagyunk, hasznos lehet az Aloe vera-tartalmú ajakírkészítmények valamelyikének a használata is.
  4. Szedjünk naponta 15 milligramm cinket! Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy ez az ásványi anyag meggátolja a vírus szaporodását. A cink erősíti az ajak és a szájüreg felszíni szöveteit.
  5. A citromfű illóolaja olyan összetevőket tartalmaz, amelyek bizonyítottan gátolják az ajakherpeszt okozó vírus működését. A rendszeresen citromfűolajat használó, herpeszben szenvedő emberek körében jóval ritkábban aktiválódik a vírus, de ha meg is jelent, nem fejlődött ki.
  6. Csodaolajak. Keverjünk össze teafaolajat azonos mennyiségű olívaolajjal, és kenjük a herpeszre naponta kétszer vagy háromszor. A teafaolaj hatékony természetes fertőtlenítőszer – a gombák, vírusok és baktériumok ellen egyaránt hatékonyan alkalmazható.
  7. Fogmosás, arcmosás után ne törülközőnkkel itassuk fel a nedvességet a herpeszes területről, hanem használjunk papírtörlőt vagy papír zsebkendőt!
  8. Jegeljünk! Ha elkezdjük érezni az égető fájdalmat a szánkon, azonnal tegyünk rá jeget. Ezzel megelőzhetjük a hólyagok kialakulását, vagy ha már megjelentek, akkor hamarabb leapadnak.
  9. Naponta többször nedvesítsük be a herpeszt egy mirhakivonattal átitatott fültisztító pálcikával. A mirha közvetlenül támadja a herpeszt okozó vírust, ráadásul összehúzó és fertőtlenítő hatásának köszönhetően elősegíti a sebgyógyulást is.
  10. Az édesgyökér és a citromfű kitűnő harcászati eszközöknek bizonyulnak a herpesszel való csatában. Az édesgyökér a benne található glicirrizinsavnak (vírusölő vegyület) köszönhetően nyújt segítséget. Miután megtisztítottuk –, reszeljük le és 10 percre nyomjuk a kezelni kívánt felületre. A citromfű is hatékony vírusölő gyógynövényünk, így ezt is bátran kipróbálhatjuk: készítsünk belőle teafőzetet, és egy vattapamacs segítségével vigyük fel a herpeszre.
  11. A grépfrútmagolaj is rendkívül hasznos. A már kialakult hólyagokra is kenhetjük, hiszen kitűnő vírusölő tulajdonsággal rendelkezik.
  12. Együnk minél több szőlőt és áfonyát! A szőlőben a tannin, az áfonyában a nagy mennyiségű polifenolok blokkolják a vírus belobbanását.
  13. Ne sörözzünk, az ugyanis aktívabbá teszi a vírusokat.
  14. Dióféléket ne, tojást igen! Tudósok megfigyelték, hogy azok az élelmiszerek, amelyek arginint tartalmaznak (a csokoládé, a diófélék, a hántolatlan gabonafélék, a zselatin, a szójabab) elősegítik a betegség kialakulását. Ezeket jobb, ha a tünetek megjelenésétől kezdve elkerüljük. Olyan élelmiszereket helyezzünk előtérbe, mint például a csirkehús, tojás, hal, burgonya és a tejtermékek.

Tudta?

A napfény súlyosbítja a panaszokat, így az első tünetek jelentkezésétől kezdve a pörkösödésig kerüljük az UV-sugárzást! Védjük arcunkat magas faktorszámú naptejjel télen is!

Fotó: shutterstock