Konyha

Mi fán terem a tofu és miért olyan népszerű? A változókor tünetein is segít ez az ázsiai finomság

Japán egyik legfontosabb élelmiszere pár évtizede még ismeretlen volt számunkra. Manapság egyre több helyen bukkan fel a hazai konyhákban is, főként a növényi étrendet kedvelőknél. De miért is érdemes kipróbálni ezt az értékes tápanyagokat tartalmazó szójababos ételt?

A szójababból készült ázsiai sajtféleséget szójatúrónak is nevezik. A zöld szójababszemeket áztatják, pürésítik, felfőzik, majd leszűrik. Az így kapott folyadékot speciális oltóanyaggal megalvasztják, hogy egy friss sajthoz hasonló állagú termék jöjjön létre. Ezt tetszés szerint lehet aztán kockákra vagy szeletekre vágni, így kapható a nagyobb élelmiszerboltokban. Íze semleges, ezért remekül fűszerezhető.

A változókor segítője

A szója akkor jött divatba, amikor kiderült, hogy magas fehérjetartalma kiválóan helyettesítheti a húst a vegán és vegetáriánus étrendben. Száz gramm tofuban több mint tizenhét gramm fehérje található, kalóriatartalma sem túl magas: 144 kcal. Kalcium- és foszfortartalma a csontok egészségét védi. Az A-vitamin, a vas és a mangán forrása is. Csökkentheti az LDL-t, vagyis a káros kolaszterinszintet, növeli viszont a HDL, azaz a „jó” koleszterin szintjét. A szójababból készült termékek javíthatják a memóriát, a gondolkodást, a problémamegoldó képességet, de a női hormonokhoz hasonló vegyületeik miatt a változókor tüneteitől szenvedőknek is segíthetnek. A szakértők viszont arra is figyelmeztetnek, hogy az arra érzékenyeknél allergiát válthatnak ki.

Sokféleképpen variálható

Kínálhatjuk keleties édes-savanyú mártásokkal és tojásrántottába is keverhetjük. A legegyszerűbb, ha kockákra vágva fűszerekkel (gyömbérrel, kurkumával, szójaszósszal) gazdagítjuk. Felszeletelve, kevés olajban pirítva, sütve, grillezve tehetjük saláták vagy zöldségköret mellé, akár balzsamecettel meglocsolva. Paprikás alapba keverve percek alatt készülhet belőle akár még magyaros pörkölt is. Panírozva kiránthatjuk, de hamburgerbe is tehetjük. Semleges ízének köszönhetően édes ételeket is készíthetünk belőle, túrógombócot, túrós tésztát, túrókrémet zöldfűszerekkel. Füstölt ízű változata tovább bővíti a lehetőségeket. Mélyhűtőben hónapokig eláll, készételként pedig napokig tarthatjuk a hűtőben.

Keletizöldségtál-recept

Összekeverünk egy kevés lime-levet, zöldség alaplevet és szójaszószt. Olajban fokhagymát, gyömbért és csilit pirítunk, és elvegyítjük a citromos szójaszósszal. A maradék olajban apróra vágott kápia paprikát, felkarikázott újhagymát és kis kockákra vágott cukkinit pirítunk meg. A keverékhez felaprított zöldsalátát teszünk, 1 percig keverve sütjük, majd hozzáadjuk a kockákra vágott tofut, és fedő alatt 2-3 percig pároljuk.

A japán kánikula étele

Frissítő hatása miatt Japánban a hőség napjaiban hidegen eszik. A tofukockákat burgonya- vagy kukoricakeményítőbe mártják, és enyhén sós vízben 1 percig főzik. Hideg vízben lehűtik, száradni hagyják, és látványos tálkában, jégkockákra téve tálalják. Mellé szójaszósz, finomra vágott újhagyma, friss gyömbér kerül.

Fotó: Gettyimages