Konyha

Juliska, ceruza és a többiek: főzzünk jókat olcsón nyári babokból – 3 recept

A zöldbab és a fejtett bab csak annyiban különbözik a hagyományos szárazbabtól, hogy fiatalabbak, és most kezdődik a szezonjuk. Érdemes jókat főzni belőlük!

Keleten sárga, nyugaton zöld

Zöldbabnak hívjuk, pedig nálunk inkább a sárga változatok ismertek és kedveltek, elsősorban a hosszúkás, roppanós vajbab és a laposabb, szélesebb Juliska bab. Ezek a hagyományos magyar konyha ételeiben előkelő helyen szerepelnek, főleg azokban, amelyek „palócosan” készülnek: levesek, főzelékek, raguk.

Olaszországban, Franciaországban inkább az élénkzöld ceruzababot használják, mert nem kell főzni, elég megpárolni, és remek zöldköret lesz belőle. Szerencsére nálunk is egyre népszerűbb. Mindkét szín jól kombinálható gombával, krumplival, paprikával, fokhagymával, remek rakott és csőben sült változatokat főzhetünk-süthetünk belőlük.

TIPP

Fogyókúrázók bátran használhatják a babokat többféle diétában is, hiszen fehérje- és szénhidráttartalmuk alacsony, rosttartalmuk viszont magas. Cukorbetegeknek kifejezetten hasznosak, mert szabályozzák az inzulin jelenlétét a vérben.

Jó, ha roppan

A piacon a minél frissebb, roppanósabb zöldbabot válasszuk, amely könnyen törik. Ha tompa a fénye és kicsit bágyadtnak tűnik, akkor már nem igazán friss. A vajbab minél öregebb, annál szálkásabb, ezért tovább tart az előkészítése, pucolása. Főzéskor, pároláskor is akkor álljunk meg, ha még roppanós a bab, akkor lesz igazán élvezetes, és a ceruzabab főzővizébe pici szódabikarbónát is tehetünk, hogy friss színét megőrizze a zöldség. Hűtőben, zacskóban 2-3 napig tárolhatók a zsenge babok, és remekül fagyaszthatók (blansírozás után) télre is.

Hideg, joghurtos főzelék

Hozzávalók:
■ 50 dkg zsenge ceruzabab
■ 3,5 dl natúr görög joghurt
■ 1 citrom
■ 1 kis csokor petrezselyem
■ só, 3 evőkanál olívaolaj
■ 1 csapott teáskanál cukor
■ 80 dkg csirkemellfilé
■ liszt, tojás, zsemlemorzsa
■ lenmag

A babot megpucoljuk, 2-3 cm-es darabokra vágjuk. Olívaolajon puhára pároljuk, megsózzuk, hozzáadjuk a cukrot, az aprított petrezselymet, és elkeverjük. Belekeverjük a joghurtot, és belereszeljük fél citrom héját. Forralunk rajta egyet, majd hagyjuk kihűlni. A csirkemellet hagyományosan bepanírozzuk, azzal a különbséggel, hogy minden 2 kanál morzsához adunk egy kanál lenmagot. A ropogósra sült csirkemellel kínáljuk
a hideg zöldbabfőzeléket.

Tejfölös-tárkonyos fejtettbab-leves

Hozzávalók:
■ 40 dkg fejtett bab
■ 40 dkg füstölt hús
■ 2 szál szárzeller
■ 3 szál sárgarépa
■ 1 fej vöröshagyma
■ 1 gerezd fokhagyma
■ só, frissen őrölt bors
■ 2 dl tejföl
■ szárított tárkony
■ citrom

A babot a felkockázott füstölt hússal feltesszük főni. Hozzáadjuk a felezett vöröshagymát és az aprított fokhagymát. A babot majdnem puhára főzzük. Ekkor beletesszük a felkarikázott szárzellert és a felkockázott sárgarépát, valamint 1 evőkanál tárkonyt. Sózzuk, borsozzuk, puhára főzzük a zöldségeket. Elkeverjük a tejfölt a levesben, és pár csepp citromlével ízesítjük.

Mexikói rizseshús

Hozzávalók:
■ 25 dkg fejtett bab
■ 25 dkg kukorica (konzerv lecsöpögtetve)
■ 30 dkg csirkemell
■ 20 dkg hosszú szemű rizs (pl. basmati)
■ 1 fej vöröshagyma
■ 1 gerezd fokhagyma
■ 1-1 piros és sárga kaliforniai paprika
■ 2-3 evőkanál olívaolaj

A babot sós vízben puhára főzzük, és leszűrjük. A felkockázott hagymát egy nagyobb edényben kevés olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a felkockázott csirkehúst, az aprított fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és megpirítjuk a húst. Hozzákeverjük a kukoricát, a babot, a felkockázott paprikákat és a rizst. Felöntjük kb. 4 dl vízzel, lefedjük, a rizst puhára főzzük. Ha szükséges, a vizet pótoljuk. Sózzuk, borsozzuk, forrón tálaljuk.

Fotó: archív