Konyha

A nyaralás ízei a tányéron: főzzük meg olcsón a mediterrán konyha fogásait!

A mediterrán konyha egyre népszerűbb nálunk is. Ha a Földközi-tenger térségében nyaralunk, hozzunk jó recepteket emlékül.

Másfajta élet

Nem véletlen, hogy az egyik leghatékonyabb diétát is mediterrán receptekből állították össze. Hiszen a Földközi-tenger melletti, illetve más dél-európai országok étkezési kultúrája és ételei a legegészségesebbek mind közül. Nem gyorsétteremben, állva kapják be az ételeket, és a legjobb alapanyagokat használják. Mindig azt, ami éppen érik, tehát a legfrissebb.

A mediterrán konyha nagyon sokféle, ám alapvető jellegzetessége, hogy sok zöldséget és könnyű húsokat használ, hogy olívaolajjal főz, rengeteg halat, sajtot és gyümölcsöt fogyaszt. Ezen túl viszont végtelen a változatosság.

Mediterrán klasszikusok

  • Görögország: muszaka, tzatziki, baklava
  • Spanyolország: paella, gazpacho, tortilla
  • Franciaország (Provence): francia lecsó (ratatouille), hal-leves tengeri halakból
  • Olaszország: minestra, polenta, padlizsánsaláta (caponata), tiramisu
  • Horvátország és az egész Balkán: csevapcsicsa, ajvar
  • Málta: fenek (sült nyúl paradicsommártással)
  • Bulgária: sült paprika, szirene sajt, kebabcseta
  • Törökország: kebabok, dolma, joghurtok

Görög baklava

Hozzávalók: (12 adaghoz)
■ 8 lapos réteslap (a lapok kettévágva)
■ 10 dkg vaj
■ 25 dkg durvára darált dió
■ 10 dkg porcukor
■ 1 csapott evőkanál őrölt fahéj
a sziruphoz:
■ 15 dkg méz
■ 2 dl víz

Az édességek édessége

Rétestészta, méz, dió. Ennyiből áll a Közel-Kelet egyik legnépszerűbb édessége, amely annyira intenzív lehet, hogy ahogy mondják: „összeragad tőle a szánk.” Ám ettől még nagyon finom, és nyaraláskor megengedhetjük magunknak. Hát ha még az eredeti helyszíneken: Törökországban, Bulgáriában vagy Görögországban készül, és például a dió helyett pisztáciával töltik! Tészta nélküli őse már a Római Birodalomban népszerű volt, mai formáját pedig az Oszmán Birodalom idején nyerte el.

A sütőt 180 fokon előmelegítjük. A porcukrot elkeverjük a fahéjjal. Olvasztott vajjal vékonyan kikenünk egy 20×30 cm-s egy tűzálló tálat. Belefektetjük az első félbevágott réteslapot. Újabb lapot helyezünk rá, ezt is megkenjük vajjal, újabb lap, kenés, és ezt így folytatjuk 6 lappal. A 6. lapra diót szórunk, majd porcukrot. Újabb lapot teszünk rá, vajazzuk, dióval, porcukorral szórjuk. Összesen 5 töltelékes réteget készítünk, majd újra 6 réteg töltelék nélküli, vajazott réteslapot helyezünk rá. Éles késsel a tál aljáig bevágjuk a majdani szeletek mentén a süteményt, az előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük. Közben elkészítjük a szirupot: a mézet a vízzel 15 percig gyöngyözve forraljuk, majd azonnal a kisült süteményre öntjük. 2-3 órán át állni hagyjuk, de a legjobb egy éjszakára a hűtőbe tenni.

Horvát csevapcsicsi mángoldos krumplival

Hozzávalók:
■ 50 dkg duplán darált darált hús (marha és disznóhús vegyesen)
■ 1 fej vöröshagyma
■ 1 gerezd fokhagyma
■ só, frissen őrölt bors
■ 1 evőkanál majoránna
■ 1 evőkanál mustár
■ 2 evőkanál olívaolaj
■ 1 tojás
■ napraforgóolaj a sütéshez
a körethez:
■ 60 dkg krumpli
■ 40 dkg mángold
■ 2 gerezd fokhagyma
■ fél citrom
■ 1 dl olívaolaj
■ só, frissen őrölt bors

TIPP: Mángold helyett spenóttal is készíthetjük. A mángoldból ehhez az ételhez csak a leveleit használjuk fel, a levélnyeléből levest készíthetünk.

A húst botmixerrel átdolgozzuk, ha nincs elég finomra darálva. Beletesszük a lereszelt hagymát, az aprított fokhagymát, a tojást, sót, borsot, majorannát, a mustárt és az olívaolajat. Átgyúrjuk a masszát, és legalább 30 percre (de legjobb egy éjszakára) hűtőszekrénybe tesszük, hogy összeérjen. Elkészítjük a köretet: a krumplit felkockázzuk, sós vízben majdnem teljesen puhára főzzük. Átszűrjük, lecsepegtetjük. Egy nagy serpenyőbe öntjük az olívaolajat, átsütjük benne a krumplit, majd hozzáadjuk a megmosott, lecsepegtetett, felcsíkozott mángoldot és az aprított fokhagymát. Folyamatosan kevergetve pár perc alatt megfonnyasztjuk a mángoldot, közben sóval, borral, citromlével ízesítjük. A húsmasszából tömör rudakat formázunk, és forró olajban sűrűn forgatva készre sütjük.

Egy másik csevap receptet is mutatunk ide kattintva!

Spanyol gombóc paradicsomszószban

Hozzávalók:
■ 50 dkg darált hús (marha és disznóhús vegyesen)
■ 1 fej vöröshagyma
■ 1 gerezd fokhagyma
■ olívaolaj
■ 1 teáskanál frissen tört római kömény
■ só, frissen őrölt bors
■ friss petrezselyem
■ 1 tojás, napraforgóolaj a sütéshez
a paradicsomszószhoz:
■ 60 dkg érett, leveses paradicsom
■ 1 fej vöröshagyma
■ 2 gerezd fokhagyma
■ 1 kis csokor petrezselyem
■ só, frissen őrölt bors
■ csilipaprika
■ olívaolaj

A nagyon apróra kockázott hagymát olívaolajon megdinszteljük, a darált húshoz keverjük. Hozzáadjuk az enyhén felvert tojást, az aprított fokhagymát, a fűszereket és a petrezselymet. A masszát összedolgozzuk, 30 percre hűtőszekrénybe tesszük, hogy összeérjen. Elkészítjük a szószt. A felkockázott hagymát olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a felkockázott paradicsomot, az aprított petrezselymet és a csilit. Sózzuk, borsozzuk. Takarékon forralva kb. 20 perc alatt készre főzzük a szószt. 2-3 cm-es gömböket formálunk a húsmasszából, forró olajban pirosra sütjük őket, majd átszedjük a csípős paradicsomszaftba. Olívaolajban megpirított, fokhagymával bedörzsölt fehér kenyérrel kínáljuk. Eredeti neve: albondigas.

Fotó: archív