Konyha

Húsmentes fasírt, ahogy a férjek is megeszik: ez valójában a közel-keleti finomság, a falafel

A csicseriborsóból készült közel-keleti fasírtféleség a húsmentesen étkezők egyik kedvence. Akkor is érdemes kipróbálni, amikor a nagy hőségben csak valami könnyű ételre vágyunk. Főzelékek mellé feltétnek vagy salátához is kitűnő.

Nem kell főzni, csak pihentetni

A változatosan fűszerezhető golyócska hidegen és melegen egyaránt ízletes. A legegyszerűbb – sok helyen kapható – porból készíteni: ezt csak vízzel kell összekeverni, és megvárni, amíg megduzzad. Az eredeti recept szerint 40 dkg csicseriborsót áztassunk egy éjszakán át ötszörös mennyiségű vízben, pépesítsük turmixgépben, adjunk hozzá egy fej aprított hagymát, 2 gerezd összenyomott fokhagymát, 1 tojást, petrezselymet, őrölt koriandert és római köményt, szódabikarbónát vagy sütőport, és kevés lisztet. Sózzuk meg, és újra turmixoljuk össze. Egyórás pihentetés után formázzunk gombócokat belőle, és forró olajban süssük ki. Pitában vagy szendvicsként tálalhatjuk, de főzelékek vagy joghurttal meglocsolt zöldségek mellé is remek. A csicseriborsót sárgaborsóval, lóbabbal is vegyíthetjük.

Az egyiptomi keresztények találmánya

A falafel nagyon régi étel: a gasztrotörténészek szerint az egyiptomi keresztények, a koptok fogyasztották szívesen böjt idején, már legalább ezer évvel ezelőtt. A neve lehet, hogy az arab „felfel” szóból származik, ami borsot jelent. A fűszerek valóban nagy szerepet játszanak a receptjében: minden közel-keleti országnak megvannak a maga jellegzetességei e téren. Törökország, Izrael, Jordánia, Szíria vagy Irán mind egy kicsit másképp ízesíti a maga falafelét, a borson kívül kerülhet bele például majoránna, bazsalikom, citrom, fahéj vagy fűszerkömény. Libanonban tahinival, azaz szezámpasztával is dúsítják.

Mitől lesz különösen finom?

✔ Az áztatási időt nem spórolhatjuk meg, mert a csicseriborsó nagyon kemény: néha 12 óra is kevés hozzá, hogy megpuhuljon. A konzerv-csicseriborsó viszont nem jó a száraz helyett, mert a nedvességtartalmától sütés közben szétesik a falafel.
✔ Akkor lesz tökéletes állaga a gombócnak, ha kívül ropogós, belül pedig omlósan puha.
✔ A sütőport vagy szódabikarbónát a pihentetés után, közvetlenül sütés előtt keverjük a masszába.
✔ Az olaj legyen forró, amikor a golyókat beletesszük, de utána mérsékeljük a lángot.
✔ Sütés után, az olajból kivéve tegyük konyhai papírtörlőre a golyókat, hogy leitassuk róluk a felesleges zsiradékot.
✔ A sütés előtt álló golyókat egy tálon szétterítve le is fagyaszthatjuk, majd ha keményre fagytak, dobozban legalább fél évig tárolhatjuk őket a mélyhűtőben.

Különleges fasírtok

Fasírtot készíthetünk zöldségekből (sárgarépából, cukkiniből, sütőtökből, lencséből, babból) és halból is. A lényeg, hogy a finomra darált alapanyagot valamilyen kötőanyaggal – rendszerint tojással – összetapasztjuk, és lazító anyagot is adunk hozzá, hogy amikor megsül, ne legyen kemény. A hagyományos fasírthoz tejbe vagy vízbe áztatott és jól kicsavart zsemlét használunk: ugyanígy tehetünk zsemlét vagy kenyérbelet a zöldségfasírtba is. De dolgozhatunk bele főtt burgonyát, burgonyapelyhet vagy búzadarát is. Ha pedig elfogyott otthon a tojás, vagy ételérzékenység miatt kell mellőznünk, a nyers reszelt burgonya is kitűnő kötőanyag lehet.

Fotó: gettyimages