Konyha

Főzzünk jókat, olcsón: húsmentes fasírtok, ahogy a férfiak is megeszik – 3 recept

A téli laktató fogások után nagyon vágyunk a könnyű ételekre. A friss főzelékek mellé kínáljunk zöldségekből készült fasírtokat.

Fasírtok másból

Fasírtot készíthetünk tojásból, sárgarépából, cukkiniből, lencséből, babból is. A lényeg, hogy a finomra darált alapanyagot kötőanyaggal – rendszerint tojással – összetapasztjuk, illetve lazító anyagot is adunk hozzá, hogy sülve se legyen kemény. A húsos fasírthoz tejbe áztatott, kicsavart zsemlét dolgozunk hozzá, de ugyanígy tehetünk zsemlét a zöldségfasírtba is. Ha nincs, használhatunk burgonyapelyhet. Ha pedig kifogyott otthon tojás, a nyers reszelt burgonya is kitűnő kötőanyag.

Faljunk falafelt!

Nálunk is népszerű a Közel-Kelet ismertebb étele. A csicseriborsóból készült fűszeres gombócok hidegen és melegen is ízletesek. Falafelporból magunk is elkészíthetjük. Ha az eredeti receptre vágyunk, 40 dkg csicseriborsót áztassunk éjszakára ötszörös mennyiségű vízbe, pépesítsük turmixgépben, adjunk hozzá 1 aprított hagymát, 2 gerezd fokhagymát, petrezselymet, őrölt koriandert és köményt, sózzuk meg, és újra turmixoljuk össze. Félórás pihentetés után formázzunk gombócokat a masszából, és forró olajban süssük ki.

Arancini

Szicíliában minden sarkon kapható, igazi kedvenc népétel. Rizsből formált, sajttal, hússal töltött gombócokról van szó, amelyeket bepaníroznak, és forró olajban kisütnek. Ha van maradék rizs a hűtőnkben, magunk is megpróbálkozhatunk vele. De azért a legjobb, ha rizottórizsből készül, mert az lesz igazán ragadós. A főtt rizshez reszelt parmezánt kell keverni, majd egy kevés vajjal összedolgozni, és lisztbe, tojásba,  zsemlemorzsába forgatni.

Babfasírt

Hozzávalók:
■ 2 doboz (400 g darabonként) konzerv fehérbab
■ 1 nagy fej vöröshagyma
■ 2 tojás
■ zsemlemorzsa
■ 1 citrom
■ só, bors
■ 1 csokor friss petrezselyem
■ 1 teáskanál frissen őrölt római kömény
■ olaj a sütéshez

A lecsöpögtetett babot tálba tesszük, villával összetörjük. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a felaprított petrezselymet és a tojást. Sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a citrom héját, pár csepp citromlevet, elkeverünk benne kb. 3-4 evőkanál zsemlemorzsát, hogy formázható masszát kapjunk. Gömböket formázunk, zsemlemorzsában megforgatjuk, majd forró olajban ropogósra sütjük. Készíthetünk hozzá mártogatóst: 2 dl passzírozott paradicsomot elkeverünk 1 teáskanál csípőspaprika-krémmel, 1 gerezd zúzott fokhagymával, 1 teáskanál mézzel.
■ 324 kcal/adag

Currys gombafasírt

Hozzávalók:
■ 50 dkg csiperke
■ 1 nagy fej vöröshagyma
■ 1 gerezd fokhagyma
■ 1 csokor friss petrezselyem
■ só, bors
■ 1 teáskanál curry fűszerkeverék
■ 2 szikkadt zsemle
■ 2 tojás
■ 4-5 evőkanál zsemlemorzsa
■ napraforgóolaj

Az apróra kockázott hagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a megmosott, apróra vágott gombát. Megsózzuk, megborsozzuk, beletesszük a curry-fűszerkeveréket és az aprított petrezselymet. Puhára pároljuk a gombát, majd ha kissé kihűlt, elkeverjük benne a tojásokat, és kézzel eldolgozzuk benne a zsemlék belső, fehér részét. 15 percig hagyjuk állni a masszát, majd fasírtokat formázunk, gyengén megforgatjuk a zsemlemorzsában, és forró olajban minden oldalukat ropogósra sütjük. Tartármártással kínáljuk.

Zöldségfasírt

Hozzávalók:
■ 20 dkg karalábé
■ 10 dkg zellergumó
■ 10 dkg fehérrépa
■ 20 dkg sárgarépa
■ 2 gerezd fokhagyma
■ só, bors
■ 2 tojás
■ zsemlemorzsa
■ olaj a sütéshez

A zöldségeket megpucoljuk, lereszeljük, nagy tálba tesszük, 1 teáskanál sót adunk hozzájuk. 30 percig állni hagyjuk, majd az egészet nagyon alaposan kifacsarjuk. Hozzáadjuk az aprított fokhagymát, a tojásokat, és annyi zsemlemorzsát, hogy formázható masszát kapjunk. Sózzuk, borsozzuk. 15 percig hagyjuk pihenni
a masszát. Fasírtokat formázunk belőle, majd bő, forró olajban ropogósra sütjük.

Fotó: archív