Konyha

Kitől Laci a pecsenye, miért kerül a sült fatányérra: olcsó húsos receptek és egy csipetnyi történelem

A frissen sült hús zamata igazi élmény, főleg, ha valami változatosságra vágyunk a rántott, panírozott változatok után.

Lacipecsenye

A régi étel Jókai szerint Dobzse László királyról kapta a nevét, akinek uralkodása idején úgy kiürült a kincstár, hogy utcai sátrakból szállították az udvarba a sülteket. A lacipecsenye lacikonyhákon készült, amely piacokon, vásárokon működött. Az is elképzelhető, hogy azért lett „laci”, mert a sátrasok általában László-naptól, június 27-étől jelentek meg egyre nagyobb számban a szabadban. A klasszikus lacipecsenye annyit jelentett, hogy a húst kettévágott cipóban kínálták.

Fatányéros, flekken

Vigyázzunk, hogy a rövid sütési idő alatt a húsok ki ne száradjanak. Ha lisztbe forgatjuk őket, omlósabbak maradnak. Jót tesz a fokhagymás bedörzsölés. A hagyományos cigánypecsenye rengeteg fokhagymával, paprikával, borssal készül, és elmaradhatatlan mellőle a sült szalonna. A flekkenhez nélkülözhetetlen a mustár, jó, ha borókabogyó is kerül a pácba. A pác mindig jó a húsoknak. A frissen sütéshez a tarja a legjobb, mert elég zsíros. A fatányéros erdélyi étel, azt jelenti, hogy többféle hús (karaj, borjúcomb, bélszín, bárány) kerül a tányérra, pontosabban fatálra.

Borókabogyó

Ciprusféle, gyalogfenyőnek, borovicskának is nevezik. Örökzöld, lassan érik be, olykor egyszerre láthatók rajta éretlen zöld és érett fekete bogyók. Különleges aromáját szárítva is megőrzi, ezért inkább így használjuk húsokhoz és pácokhoz. Főzelékekbe, savanyú káposztás ételbe is tehetjük. Szokatlan, de nagyon finom a borókás kókusztejben sült karaj. A bogyókat az ételek elkészülte után célszerű kiszedni, akárcsak a szemes borsot.

Marhasült gombasalátával

Hozzávalók:
■ 50 dkg apró szemű csiperke
■ 2 gerezd fokhagyma
■ 1 csokor petrezselyem
■ 1 evőkanál Worcester-szósz
■ 2 evőkanál olívaolaj
■ 4 szelet marhahátszín
■ 2 dl tejföl
■ 10 dkg majonéz
■ só, bors

A megmosott csiperkét felnegyedeljük. Nagy serpenyőben kevés olívaolajon ropogósra sütjük a gombát az aprított fokhagymával együtt. Megsózzuk, megborsozzuk a gombát (egyharmad részét félretesszük), a többit elkeverjük az aprított petrezselyemmel, a majonézzel összevegyített tejföllel és a Worcester-szósszal. Sózzuk, borsozzuk. Az 1,5 cm vastagra szeletelt hátszíneket nagy lángon hirtelen kisütjük, oldalanként 2-3 perc alatt. A húst a sütés után 5 percig pihentetjük, megszórjuk frissen őrölt borssal és tengeri sóval. A pirított gombával és a gombasalátával kínáljuk.

Joghurtos csirkecsíkok káposztasalátával

Hozzávalók:
■ 60 dkg csirkemell
■ 3 dl natúr joghurt
■ 1 gerezd fokhagyma
■ 1 tojás
■ 4-5 evőkanál liszt
■ olaj a hús sütéséhez
■ 25-25 dkg fehér és lila káposzta
■ 1 nagy fej vöröshagyma
■ 20 dkg sárgarépa
■ 15 dkg majonéz
■ 2-2 evőkanál méz és fehérborecet
■ só, frissen őrölt bors

A megmosott csirkemellet felcsíkozzuk, sózzuk, borsozzuk. Beleforgatjuk 1 dl, aprított fokhagymával elkevert joghurtba. Minimum 30 percig hagyjuk állni a pácban. A káposztákat és a hagymát vékonyan felszeleteljük, a megpucolt sárgarépát hozzáreszeljük. Enyhén sózzuk, borsozzuk, rálocsoljuk a borecetet. Így is hagyjuk állni egy kicsit. A majonézt elkeverjük 2 dl joghurttal és a mézzel. Sózzuk, borsozzuk, összevegyítjük a salátával. Az egész tojást elkeverjük a liszttel, és hozzákeverjük a joghurtos pácban álló csirkéhez. Forró olajban ropogósra sütjük a csíkokat.

Borsos-mustáros tarja krumplisalátával

Hozzávalók:
■ 1 kg kiflikrumpli
■ 5-6 szem sós uborka
■ 1 dl uborkalé
■ 1 csokor snidling
■ 3 dl tejföl
■ 15 dkg majonéz
■ 4 szelet csontos tarja
■ 4 evőkanál olívaolaj
■ 1 evőkanál dijoni mustár
■ 1 gerezd fokhagyma
■ só, durvára darált bors

A krumplit héjastól puhára főzzük. Mikor langyos, megpucoljuk, felkarikázzuk. Mély tálba rétegezzük, ráöntjük az uborkalevet, és így hagyjuk kihűlni. Az uborkát felkarikázzuk, a snidlinget felaprítjuk, és összekeverjük a salátával. A majonézt és a tejfölt összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, és beleforgatjuk a krumplit. 1-2 órán át állni hagyjuk. A megmosott, szárazra törölt hússzeleteket megkenjük a mustáros páccal: a páchoz a mustárt elvegyítjük az olajjal, az aprított fokhagymával, durvára darált borssal, sóval. A húst legalább 30 percig a pácban hagyjuk, majd forró serpenyőben, közepes lángon pirosra sütjük a tarjaszeleteket.

Fotó: archív