Konyha

Főzzünk jókat olcsón: hűvös citromos édességek a forró nyári napokra – 4 recept

Egy fenséges citromos édesség mindig jó választás, ha valami édességre vágyunk a nagy melegben.

Tejfölös citromtorta

Hozzávalók 21 cm-s formához:
5 egész tojás
16 dkg liszt
16 dkg kristálycukor
csipet só
1 kg tejföl
18 dkg porcukor
2 bio citrom (kezeletlen héjú)

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Elektromos habverővel babosodásig, 4-5 percen keresztül felverjük az egész tojásokat a cukorral. Háromszor átszitáljuk a lisztet, a habverő legalacsonyabb fokozatán a tojáskrémhez keverjük, hozzáadjuk a csipet sót. Kivajazunk és kilisztezünk egy 21 cm-s tortaformát, beleöntjük a tésztát, majd az előmelegített sütőbe téve kb. 40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük! A kész, formából kiborított tortát tortarácson hagyjuk teljesen kihűlni, majd 3 részre vágjuk. A tejfölt elkeverjük a porcukorral, 2 citrom lereszelt héjával és 1 citrom kifacsart levével. A krém ¾ részét szétosztjuk a tortalapokon: visszahelyezünk a tortaformába 1 lapot, megkenjük krémmel, majd a többi lappal is így járunk el. A tortát 3-4 órára (de inkább egy éjszakára) a hűtőszekrénybe tesszük, másnap kivesszük a formából, és megkenjük az oldalát a maradék krémmel.

Citrompite

Hozzávalók
a tésztához:

25 dkg liszt
12,5 dkg vaj
1 tojás
csipet só
1 teáskanál sütőpor

a krémhez:
kb. 25 dkg vaj
4 bio citrom
4 tojás
10 dkg cukor

a kandírozott citromhoz:
10 dkg kristálycukor
1 bio citrom

A tésztához a lisztet elkeverjük a sütőporral, sóval, elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojást, összegyúrjuk a tésztát és 20-25 percre a hűtőbe tesszük pihenni. Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, sütőpapírral bélelt, 24×30 cm-s tepsibe tesszük, a tetejére is sütőpapírt helyezünk, nehezéknek száraz babot szórunk rá, és 180 fokra melegített sütőben 15-18 perc alatt készre sütjük. 4 citrom héját lereszeljük, összemorzsoljuk a cukorral, adunk hozzá 1,5 dl citromlevet és 4 egész tojást. Alaposan kikeverjük a krémet, majd vízgőz felett, folyamatosan kevergetve besűrítjük. A még meleg krémbe beleteszünk 25 dkg felkockázott vajat, és olvadásig keverjük benne. A megsült tortára ráöntjük a citromkrémet, és szilárdulásig (4-5 óra) hűtőbe tesszük. A kandírozott citromhoz a cukrot elkeverjük 2 dl vízzel, gyöngyöztetve 5 percig forraljuk. A felszeletelt citromkarikákat a szirupba tesszük, gyöngyözve forralva 20 percig főzzük. Sütőrácsra szedjük, hagyjuk kihűlni. A nagyobbakat elfelezzük, és szeletelés után a citromkarikákkal díszítjük a szeleteket.

Citromos-málnás muffin

Hozzávalók:
30 dkg liszt
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 tojás
2 dl natúr joghurt
2 bio citrom
csipet só
2 teáskanál sütőpor
25 dkg málna

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az olvasztott vajat, a cukrot és a tojást elektromos habverővel habosra keverjük. Hozzászitáljuk a lisztet, a sütőport, belekeverjük a joghurtot, 1 citrom levét és 2 citrom lereszelt héját. Óvatosan hozzáforgatjuk a málnát. A tésztát muffinformákba adagoljuk, és 20-25 perc alatt készre sütjük.

Mákos fánkgolyó citromkrémmel

Hozzávalók:
30 dkg liszt
1 tojás
1,5 dkg friss élesztő
1,5 dl tej
5 dkg cukor
3,5 dkg vaj
2 evőkanál egész mák
1 citrom lereszelt héja
olaj a sütéshez

a főzött citromkrémhez:
6 tojás sárgája
15 dkg kristálycukor
2,5 dl frissen facsart citromlé
15 dkg vaj
1 dl tej
olaj a sütéshez

A citromkrémhez a cukrot elkeverjük a tojássárgákkal, de nem kell habosra keverni. Hozzáadjuk a lereszelt citromhéjat, a citromlevet és a tejet. Vízgőz felett besűrítjük a krémet, beletesszük a felkockázott vajat, és kihűtjük. Az élesztőt keverjük el langyos tejben. A cukrot elkeverjük el a liszttel, hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tejet, a tojást, az élesztős keveréket. Kanállal alaposan összedolgozzuk a tésztát, hozzákeverjük a mákot és a citromhéjat. Hagyjuk kelni a tésztát 1,5 órán át. Lisztezett felületen 1-1,5 cm vékonyra kinyújtjuk a tésztát. Kis, kerek formával köröket szaggatunk, forró olajban kisütjük pár pillanat alatt, míg labdacsokká nem fúvódnak.

Fotók: Unsplash