Konyha

Közel-keleti csicseriborsóval, szicíliai padlizsánnal: szuper lecsók a nagyvilágból – 3 recept

Ezt a paradicsomos-paprikás egytálételt nemcsak mi, magyarok kedveljük, sok nemzetnek van hozzá hasonló specialitása. Próbáljunk ki a szezonban egy-két különleges változatot!

Caponata, azaz szicíliai lecsó (Olaszország)

Hozzávalók 4 adaghoz:
50 dkg padlizsán
2 db kápia paprika
25 dkg paradicsom
10 dkg kapribogyó
1 nagy fej lila hagyma
1 gerezd fokhagyma
olívaolaj, só, frissen őrölt bors
1-1 kis csokor bazsalikom és menta
2 evőkanál fenyőmag (elhagyható)

1. Egy nagy serpenyőben, néhány evőkanál olívaolajon rázogatva, grillezve puhára sütjük a felkockázott padlizsánt és paprikát a finomra vágott lila hagymával együtt. Amikor krémesen puhára sültek, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a felkockázott paradicsomhúst. A magokat és a levet nem tesszük bele, nem kell, hogy szaftos legyen a lecsó.
2. A felaprított bazsalikommal, mentával és a kapribogyóval ízesítjük. Közepes lángon kb. 5 perc alatt készre főzzük, közben ízlés szerint sóval fűszerezzük.
3. Száraz serpenyőben pirított fenyőmaggal megszórva tálaljuk. Fogyaszthatjuk magában, köretként, de pirítósra kenve, vagy akár tésztaszószként használva is.

Közel-keleti lecsó

Hozzávalók 4 adaghoz:
2 db kápia paprika
2-3 szem paradicsom
1 evőkanál sűrített paradicsom
20 dkg cukkini
20 dkg padlizsán
25 dkg főtt csicseriborsó (konzerv)
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors
1 csapott evőkanál frissen tört római
kömény
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál őrölt pirospaprika

1. Az apró kockákra vágott vöröshagymát egy kevés olajon tejlesen puhára dinszteljük. Hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát és a római köményt is.
2. Pár pillanatig hevítjük a fűszereket, majd hozzákeverjük a felkockázott paprikát, a cikkekre vágott paradicsomot, a kockázott cukkinit, padlizsánt, a zúzott fokhagymát, a paradicsompürét és a lecsöpögtetett csicseriborsót.
3. Egy dl vizet öntünk alá, és lefedve pároljuk 20 percig. Sóval, borssal ízesítjük.

Ratatouille (Franciaország)

Hozzávalók 4 adaghoz:
30 dkg padlizsán
30 dkg cukkini
2-3 szem kerek, keményebb paradicsom
50 dkg lédús, húsos főzőparadicsom
1-1 db sárga és piros kaliforniai paprika
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 dl olívaolaj
só, frissen őrölt bors
1-1 evőkanál szárított oregánó és kakukkfű
5 dkg félkemény sajt

1. A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a felkockázott kaliforniai paprikát és a szintén kockákra vágott főzőparadicsomot. Megsózzuk, megborsozzuk, zúzott fokhagymával és a zöldfűszerekkel ízesítjük, majd lefedve kb. 25 perc alatt puhára főzzük.
2. Botmixerrel krémesítjük, és egy tűzálló tál aljára szedjük a lecsókrémet. A cukkinit, a padlizsánt, a keményebb paradicsomot megmossuk és felszeleteljük.
3. A tálba rétegezzük a zöldségeket, olívaolajjal lecsepegtetjük és megsózzuk. 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. Ha megpuhultak és kicsit megpirultak a zöldségek, rájuk szórjuk a reszelt sajtot. Pár percre visszatesszük a sütőbe, amíg a sajt ráolvad az ételre.

Fotó: Vrábel Kriszta