Konyha

Hűsítő ételek a kánikulában: nem kell minden nap meleg étel az asztalra – recept

Pokoli melegek nehezítik idén az életünket. Várhatóan tartósan is fel kell készülnünk arra, hogy nyaranta a tányérunkról is igyekezzük lehűteni magunkat.

Egyenesen a fridzsiderből

Ilyenkor könnyű, sok zöldséget, gyümölcsöt tartalmazó, hideg ételeket érdemes enni – a forróságban a tűzhely mellé sem szívesen állunk oda. Kerüljön elő a nagymama régi receptje a hideg meggylevesről, vagy dobjuk össze a mediterrán országok hűvös leveseit. Például a spanyol gazpachót paradicsomból, uborkából, paprikából hidegen összeturmixolva, vagy a bolgár taratort, amelyhez uborkát, fokhagymát, kaprot és joghurtot mixelünk össze. Magunk is kitalálhatunk hűsítő leveseket zöldségekből (céklából, cukkiniből, zellerből, kovászos uborkából) vagy gyümölcsökből (őszibarackból, szilvából, almából, körtéből vagy mindezekből vegyesen). Ha pikánsabbá akarjuk tenni őket, használhatunk hozzájuk kókusztejet is.

Leves helyett összeturmixolt smoothie-t is ihatunk a zöldségekből-gyümölcsökből. Néhány főzeléket is kanalazhatunk hidegen: a kapros-tejfölös tökfőzelék, a lecsó, a kelkáposzta-főzelék a hűtőből azonnal tányérra téve is finom.

Frissítő különlegességek

Sonkás sárgadinnye (Prosciutto con melone): Olaszország nagy kedvence a hajszálvékony, nyersen szárított olasz sonkával beburkolt hideg sárgadinnyeszelet. Csodálatosan egyesíti az édes és a sós ízt, és felfrissít a hőségben.

Texas vagy cowboy kaviár: azért kaviár, mert a hozzávaló zöldségeket nagyon apróra kell vágni. Van benne puhára főtt bab (akár fekete bab is lehet, és minél apróbb szemű, annál jobb), főtt szemes kukorica, újhagyma, paradicsom, paprika, korianderzöld (elhagyható) és fokhagyma. Olívaolajos, olaszos öntettel keverjük össze, grillhúsok, barbecue mellé kínáljuk. Előre elkészíthető, három napig eltartható a hűtőben.

Változatos saláták

A tartalmas saláták is sokat segíthetnek, például a nizzai saláta, amelynek főszereplője a tonhalkonzerv. Fontos része a főtt krumpli, a főtt tojás, néhány levél jégsaláta, az olajbogyó és a paradicsom, de gazdagíthatjuk friss vagy konzerv-ceruzababbal is. Olívaolajos, fokhagymás öntet egészíti ki. Konzerv-fehérbabbal vagy csicseriborsóval, lilahagymával, zöldfűszerekkel, paradicsommal, uborkával, újhagymával, citromlével, petrezselyemmel is készülhet nagy fehérjetartalmú saláta. Mediterrán hangulatú a paradicsomos-mozzarellagolyós-bazsalikomos keverék.

Jó szolgálatot tesznek a megfőzött, majd lehűtött tészták is, bármelyiket – a masnitésztát, a minipennét, a szarvacskát, az orsót – összekeverhetjük zöldségekkel, paradicsommal, különféle sajtokkal, sonkával, sült csirkedarabokkal, olajbogyóval, zöldborsóval, kukoricával, és fűszerezhetjük kakukkfűvel, szurokfűvel. Ugyancsak jók a majonézes vagy joghurtos, kefires, esetleg curryvel ízesített saláták is, például virslivel vagy csirkehússal.

Jin és jang

A tudatos táplálkozásnak is vannak szabályai a meleg időre. A lényegük, hogy a testünk hőmérsékletét ki kell egyenlíteni, ám ezt nem feltétlenül csak hideg ételekkel vagy italokkal érhetjük el. A szaharai forróságban, az arab országokban például nem jeges üdítőket, hanem meleg, mentás teát isznak. Ez ugyanis felmelegíti a szervezetet, ami válaszképpen azonnal hűteni kezdi magát.

A hőségben ne lakmározzunk nagyokat, nehéz, zsíros ételekkel se terheljük a szervezetünket. Csípős fogásokat se válasszunk, mert verejtékezni kezdünk tőlük. Olyan ételeket együnk, amelyekben sok a víz, erre kiváló például a dinnye. A kínai gyógyászat megkülönböztet jin és jang ételeket: az egyik hűt, a másik forrósít. A hűsítő jin ételek közé tartozik például a patisszon, a padlizsán, a cukkini, a kefir és a mediterrán fűszerek, míg melegítő jang ételek többek között a gabonák, a paprikafélék, a csili, a gyömbér és az olajos magvak.

Fotó: adobestock