Konyha

Még a zöld paradicsomból is készülhet lekvár: eljött a befőzés ideje – 4 spórolós recept

Ha jól gazdákodtunk idén, egy csomó zöld paradicsom fog maradni őszre, ami már nem tud beérni. Ennek sem kell a szemétbe, vagy a komposztba mennie, isteni lekvár készülhet belőle!

Narancsos rebarbaralekvár

Hozzávalók:
■ 1 kg rebarbara
■ 1 kg zselésítőcukor
■ 1 narancs
■ 1 friss rozmaringág
A rebarbarát meghámozzuk, a vastag szálakat eltávolítjuk, a gyümölcs húsát apróra kockázzuk. A narancs héjából hosszú, vékony csíkokat vágunk. A rebarbarát, a cukrot, a narancshéjat és a rozmaringot egy lábasban összekeverjük, lefedjük, és 15 percig főzzük, közben többször jól megkeverjük. A rozmaringot kivesszük, a lekvárt üvegekbe töltjük, és lezárjuk.

Zöldparadicsom-lekvár

Hozzávalók:
■ 1 kg zöldparadicsom
■ 80 dkg cukor
■ 1 citrom
■ 1 rúd vanília
■ 1 tasak befőzőszer

A paradicsomokat feldaraboljuk, lábasba rakjuk, cukorral, a feldarabolt vaníliával összekeverjük, és letakarva hűvös helyen pihentetjük egy éjszakán át. Másnap takaréklángon felforraljuk, és addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd, és nyúlóssá nem válik. Levesszük a tűzről, a használati utasítás szerint belekeverjük a befőzőszert, a héjastól vékonyra felkarikázott citromot, és üvegekbe töltjük. Légmentesen lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.

Nektarin-málna lekvár

Hozzávalók:
■ 2 kg nektarin
■ 1,5 kg befőzőcukor
■ 2 citrom leve
■ 20 dkg málna
■ 20 dkg porcukor

A nektarinokat meghámozzuk, kimagozzuk, húsát lemérjük, minden kilóra 75 dkg cukrot számolunk. A nektarint, a cukrot, a citromlevet összekeverjük, letakarjuk, egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap a málnát a porcukorral és másfél deci vízzel turmixoljuk, szitán áttörjük. A nektarint megkeverjük, kislángon felforraljuk, a habját leszedjük. 10 percig forraljuk, hozzáöntjük a málnaszirupot, és még 10 percig főzzük. Üvegekbe töltjük, lezárjuk.

Őszibaracklekvár lime-karikákkal

Hozzávalók:
■ 2 kg sárga húsú őszibarack
■ 50-50 dkg lime és barna cukor
■ 1 kg zselésítőcukor

A hámozott, magozott barackok húsát apró kockákra vágjuk és lemérjük. A cukor a gyümölcshús súlyának fele legyen. A barackot és a cukrot összekevejük, lassan felforraljuk, majd kislángon 45 percig kevergetve főzzük,
a habját leszedjük. A lime-okat vékonyan felkarikázzuk, a levüket kis tálkába gyűjtjük. Egy liter vizet, a lime-levet és a barna cukrot serpenyőbe tesszük, összekeverjük és felforraljuk. Beletesszük a lime-karikákat, és kislángon még 10 percig főzzük. Amikor kész, a karikákat kiszedjük, a levet hagyjuk hűlni. A hideg szirupot újra felforraljuk, és újra beletesszük a citromkarikákat. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük. Végül a kész baracklekvárhoz adjuk a jól megpuhult lime-karikákat, és még 5 percig együtt főzzük. Üvegekbe töltjük a lekvárt, és rögtön lezárjuk.

Fotó: shutterstock