Konyha

Nyári túrósok: a szezon legfinomabb és legolcsóbb túrós süteményei – 4 recept

A túró olyan hozzávaló, amire csak kevesen mondanak nemet, ha süteményről van szó. Kerülhet a tésztába és a töltelékbe is.

Túrótorta mangóval

Hozzávalók:
✔ 4 tojás
✔ 15 dkg cukor
✔ 15 dkg vaj
✔ 18 dkg liszt
✔ fél teáskanál sütőpor
✔ 1 csipet só
✔ 1 evőkanál tejföl
✔ 1 citrom héja
a krémhez:
✔ 75 dkg túró
✔ 4 dl tejszín
✔ 6 zselatinlap
✔ 10 dkg cukor
a mangózseléhez:
✔ 3 zselatinlap
✔ 2 mangó
✔ 2 evőkanál porcukor

A szerelem gyümölcse: a mangó

Keleten az esküvői szertartások része a mangó, mert úgy tartják, segíti a gyermekáldást. Ha érettet vettünk (ez abból is érződik, hogy van illata), fogyasszuk el vagy használjuk fel rögtön, de tarthatjuk egy-két napig hűtőben. Ha nem volt elég érett, amit vettünk (általában zöld még ebben az állapotban), szobahőmérsékleten érlelhetjük megfelelőre. Kompótot, lekvárt, csatnit készíthetünk belőle, tehetjük salátába, pürésítve süteményekbe vagy turmix- italokba. Húsok mellé köretnek is finom.

A tojásokat habosra verjük a cukorral, a tejföllel és a puha vajjal. A lisztet elvegyítjük a sütőporral, a sóval és a citrom lereszelt héjával, majd kanalanként a tojásos masszához keverjük. Sima tésztává dolgozzuk, és sütőpapírral kibélelt 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformába simítjuk. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. A túrót összetörjük, szitán átnyomjuk. A tejszínt habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot és a citrom levét, és összeforgatjuk a túróval. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, 1-2 evőkanál vízzel együtt felolvasztjuk, és a krémhez keverjük. A túrókrémet a tésztalapra simítjuk, és 4 órára vagy egész éjszakára hűtőbe tesszük dermedni. A zseléhez a mangót meghámozzuk, kiszedjük a magját, és pürésítjük a gyümölcshúst. 3-4 evőkanál vízzel és a cukorral melegítjük, amíg a cukor elolvad. A zselatint beáztatjuk, kinyomkodjuk, és a mangópüréhez keverve felolvasztjuk. A torta tetejére simítjuk, és 1-2 órára ismét hűtőbe helyezzük.

Kókuszos, lime-os túrótorta

Hozzávalók:
✔ 10 dkg darált vajas keksz
✔ 7,5 dkg
olvasztott vaj
a krémhez:
✔ 20 dkg túró
✔ 20 dkg
mascarpone
✔ 1fél vaníliarúd kikapart magja
✔ 10 dkg cukor
✔ 2 tojás
✔ 4 dkg búzadara
✔ 4 dkg kókuszreszelék + 2 evőkanál a díszítéshez
✔ 1 lime leve és héja + 1 lime
a díszítéshez

A vajat és a kekszet simára dolgozzuk, majd egy sütőpapírral kibélelt kis méretű (20 cm átmérőjű) tortaforma aljába nyomkodjuk. Hűtőbe tesszük. A túrókrémhez habosra keverjük a tojásokat a cukorral, a túróval, a mascarponéval és a vaníliával. Hozzáadjuk a lime lereszelt héját, kifacsart levét, összedolgozzuk a búzadarával és a kókuszreszelékkel. A masszát a kekszalapra simítjuk, és 175 fokos sütőben 45-50 percig sütjük. Közben tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy átsült-e. A tortát szobahőmérsékletűre hagyjuk kihűlni, majd 2-3 órára hűtőbe tesszük. A tetejét kókuszreszelékkel és lime-szeletekkel díszítjük.

Köleses túrógombóc ribizlimártással

Hozzávalók:
✔ 20 dkg köles
✔ 25 dkg túró
✔ 2 evőkanál liszt
✔ 3 tojás
✔ 1 citrom vagy fél narancs héja
✔ só
✔ 7 dkg cukor
✔ 15 dkg zsemlemorzsa
✔ 1 evőkanál vaj
a ribizlimártáshoz:
✔ 30 dkg ribizli
✔ 2 evőkanál étkezési keményítő
✔ 5 dkg cukor
✔ 1 dl víz
✔ fél narancs héja

Középkori lúgosító

A köles, amely a középkori Magyarország legelterjedtebb gabonanövénye volt, azért jött újra divatba, mert kifejezetten hatásos lúgosító. Emellett teljes értékű fehérjéket tartalmaz, erősíti az immunrendszert, a csontokat, a körmöket, a hajat, rosttartalma pedig nagyon hasznos az emésztésnek. Elődeink csak kásaként fogyasztották, pedig szinte minden készíthető belőle, akár csak a rizsből: édes és sós ételek egyaránt. Lehet fasírt, szendvicskrém, kerülhet rakott kelbe, töltött paprikába, különféle egytálételekbe, vagy fűszerezve lehet jó köret, ha pedig egy édes variációt választunk, akkor készíthetünk belőle tortákat, muffint, pudingot, császármorzsát.

Köles tippek

✔ Alapos mosás után két-háromszoros vízben kell főzni, forrásban lévő vízbe szórva 15-20 perc alatt puhára párolni.

✔ Párolás közben keverjük meg néhányszor, mert hajlamos leragadni. Ha kihűlt, kézzel szétmorzsolhatjuk.

✔ Fedett dobozban néhány napig eláll a hűtőben.

A kölest átmossuk, forró vízben félpuhára főzzük. A túrót összetörjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a citrom- vagy narancshéjat és egy csipet sót. Összedolgozzuk a kölessel és a liszttel. 30 percig hűtőben pihentetjük. Olvasztott vajon aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát. A köleses-túrós masszából diónyi gombócokat formázunk, és lobogó, sós vízbe tesszük. Ha feljönnek a víz felszínére, még 1-2 percig főzzük, majd kivesszük, lecsepegtetjük és
a pirított zsemlemorzsába forgatjuk. A mártáshoz a keményítőt simára keverjük a vízzel, a megtisztított ribizlihez öntjük a cukorral és a narancs héjával együtt. Közepes lángon pár percig főzzük a keveréket, míg a keményítőtől kissé kocsonyás nem lesz a gyümölcs. A gombócokhoz tálaljuk.

Eperlekvárral töltött túrófánk

Hozzávalók:
✔25 dkg liszt
✔10 dkg mandulapálcika
✔10-10 dkg túró és cukor
✔2 dl tej
✔1 dkg élesztő
✔1 tojás
✔1 narancs héja
✔6 dl olaj
✔porcukor a szóráshoz
✔15 dkg eperlekvár

A tejet 1 teáskanál cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük az összetört túróval, a sóval, a mandulával, a narancs lereszelt héjával, valamint a maradék cukorral. Összedolgozzuk a tojással, majd hozzáöntjük az élesztős tejet, és elektromos habverő gyúrópálcájával sima tésztává dolgozzuk. Meleg helyen, letakarva kb. 1 órát kelesztjük. Lisztbe mártott kanállal vagy belisztezett kezünk segítségével gombócokat vagy nagyobb galuskákat formázunk a tésztából, és forró olajban fánkokat sütünk. Közben többször megforgatjuk őket, végül konyhai papírtörlőre helyezzük a fánkokat. A lekvárt kanállal átkeverjük, és sima, vékonycsöves habzsákba töltjük. A fánkokba szúrjuk a habzsák csövét, és eperlekvárt töltünk a belsejükbe. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Fotó: archív