Konyha

Pofonegyszerű szörpreceptek: csak az igazi nagymamák tudták eddig ilyen finoman elkészíteni

A nyár vége a legalkalmasabb arra, hogy szörpöket, gyümölcsborokat készítsünk. Ne sajnáljuk rá az időt!

Szőlőszörp

Hozzávalók:
■ 4 kg leszemezett szőlő
■ 1 doboz citrompótló
■ 2 tasak befőtt-tartósító
■ 3,5 dkg cukor
Négy liter vizet a citrompótlóval együtt felforralunk, belekeverjük a befőtt-tartósítót és a cukrot, és még melegen ráöntjük a megmosott, kettévágott szőlőszemekre. Összekeverjük, és egy napig állni hagyjuk. Másnap szitán átnyomkodjuk, majd üvegekbe töltjük, és lezárjuk.

Csipkebogyószörp

Hozzávalók:
■ 1 kg csipkebogyó
■ 1 késhegynyi borkősav
■ 2 kg cukor
A friss, érett csipkebogyókat megmossuk, összetörjük, és 2 liter vizet öntünk hozzá. Lassú tűznél felmelegítjük, forrnia nem szabad. Levesszük a tűzről, két napig hűvös helyen állni hagyjuk, közben időnként megkeverjük. Szűrőbe tett vászonruhán átszűrjük, átnyomkodjuk. Minden decihez 8 dkg cukorból és kevés vízből sűrű szirupot főzünk, feloldjuk benne a borkősavat, és összekeverjük az átpasszírozott lével. Üvegekbe töltjük, és légmentesen lezárjuk.

Szederszörp

Hozzávalók:
■ 1 kg szeder
■ 1,4 kg cukor
■ 1 kávéskanál borkősav
■ 1 mokkáskanál nátrium-benzoát
A szedret kiválogatjuk, megmossuk, hozzákeverünk 6 dl vizet, majd a borkősavat és a nátrium-benzoátot. Egy éjszakán át hagyjuk állni, másnap átszűrjük, és annyiszor 10 dkg cukrot keverünk hozzá, ahány deci a leve. Amikor a cukor feloldódott, üvegekbe töltjük, és légmentesen lezárjuk.

Őszibarackszörp

Hozzávalók:
■2 kg érett őszibarack
■ 2,5 kg cukor
■ 1 nagy citrom leve
■ nátrium-benzoát
A meghámozott, kimagozott barackokat kisebb darabokra vágjuk, és 2 liter vízben pépesen puhára főzzük. Mikor kihűlt, összeturmixoljuk, és lemérjük. Minden liter léhez 1 kg cukrot keverünk, és felforraljuk. Addig főzzük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Mielőtt levesszük a tűzről, hozzákeverjük a citrom levét. Nátrium-benzoátos forró vízzel kiöblített üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni.

Málnaszörp

Hozzávalók:
■ 1 kg málna ■ 1 kg kristálycukor
■ 1 tasak befőtt-tartósító
■ 1-2 evőkanál rum
A málnát fél liter vízzel összetörjük, és konyharuhával letakarva egy napig hideg helyen pihentetjük. Másnap hozzáadjuk a cukrot, a befőtt-tartósítót és a cukrot, beleöntjük a rumot, addig kevergetjük, amíg a cukorszemcsék teljesen elolvadnak. Átszűrjük, üvegekbe töltjük, és légmentesen lezárjuk.

Ribizlibor

Hozzávalók:
■ 2 kg ribizli
■ kristálycukor
A leszemett ribizlit összezúzzuk, amíg az összes leve kicsöpög. Minden liter ribizliléhez 1,2 kg cukrot és 2 liter vizet keverünk. Nagy befőttesüvegbe öntjük, és nem túl hűvös helyen néhány hétig erjesztjük, közben többször leszedjük a habját. Amikor kitisztult, ruhán átszűrjük, üvegekbe töltjük, és ledugaszoljuk.

Meggybor

Hozzávalók:
■ 5 kg meggy
■ kockacukor
A meggyet kimagozzuk, és áttörjük. Szitán átpasszírozzuk, és lemérjük. Minden kilóhoz hat deci vizet mérünk. A víz felét a szitában maradt meggyhéjjal összekeverjük, néhány órás pihentetés után átpasszírozzuk, és a meggyléhez keverjük. A maradék vízzel ugyanezt tesszük. Az egész must mennyiségét lemérjük, minden literhez 30 dkg könnyen olvadó kockacukrot teszünk, és addig kevergetjük, amíg teljesen feloldódik. Nagyobb üvegekbe töltjük, és papírral letakarva erjesztjük. 8-10 nap múlva, amikor kitisztul és már nem erjed, az egyik üveg tartalmával feltöltjük a többit, és sötét, hűvös helyen hagyjuk leülepedni. Ha kitisztult, szitán átszűrjük, üvegekbe töltjük, és bedugaszoljuk.

Fotó: shutterstock