Konyha

Csak 100 forint az óriás kifli, ha magunk sütjük: kívül ropog, belül puha

Végre elmúlt a kánikula, süssünk finom cipót, kiflit, brióst! Nem kell hozzá hagyományos búbos kemencét sem építeni, a villany- vagy gázsütőben is finom, foszlós lesz az eredmény.

Tökmagos kefires kenyér (800 Ft egy db 80 dkg-s kenyér)

Meglepetés 33., Image: 892255318, Fotó: Vrábel Krisztina

Hozzávalók (kb. 12 szelethez):
45 dkg fehér liszt és még egy kicsi a formázáshoz
1 mokkáskanál só
2 mokkáskanál szódabikarbóna
4 dl kefir
10 dkg tökmag

1. A sütőt 200 Celsius-fokra előmelegítjük. A lisztet elkeverjük a sóval, a szódabikarbónával és a tökmaggal.
2. Hozzáadjuk a kefirt, és pár perc alatt dagasztókarral összedolgozzuk a tésztát. Kimondottan dagasztani viszont nem kell, mert akkor sütés után kemény lesz.
3. A tésztából sütőpapírral bélelt sütőlemezre kb. 5 cm magas korongot formázunk, megszórjuk a felszínét liszttel, éles késsel keresztet vágunk bele. Az előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Számítsunk rá, hogy sütés közben kb. háromszorosára magasodik majd.

Vajas-burgonyás nosztalgiakifli (100 Ft egy darab)

Hozzávalók 8 db nagy kiflihez:
45 dkg fehér búzaliszt
25 dkg burgonya
5+5 dkg vaj
0,5 dl natúr joghurt
kb. 2 dl langyos főzővíz
2 teáskanál só
1 zacskó (7 g) szárított élesztő
durva tengeri só a kenéshez

1. A hámozott, kockákra vágott burgonyát puhára főzzük annyi, 1 teáskanál sóval ízesített vízben, amennyi ellepi. A főzőlevet félretesszük, a langyos burgonyát összetörjük.
2. Elkeverjük a lisztet a másik teáskanálnyi sóval és a szárított élesztővel. Hozzáadunk 5 dkg lágy vajat, a tört burgonyát, a natúr joghurtot, és fokozatosan a langyos burgonyafőzővizet is. Kézzel vagy elektromos mixer dagasztólapátjával simára, ruganyosra dolgozzuk a tésztát. Duplájára kelesztjük.
3. A tésztát lisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk ki. Megkenjük 5 dkg vajjal, és feltekerjük, mint egy rétest. Összehajtjuk, majd még 40 percig kelesztjük.
4. A megkelt tésztát kettéosztjuk, és a két részt lisztezett felületen 1-1 körré nyújtjuk. Vékonyan megkenjük őket a maradék vajjal, és mindkettőt 8 cikkre vágjuk. A cikkeket a hosszabbik végüknél fogva feltekerjük kifli formára.
5. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre téve további 30 percig kelesztjük a kifliket, miközben 220 Celsius-fokra előmelegítjük a sütőt. Sütés előtt kevés vízzel megkenjük, és durva tengeri sóval megszórjuk őket, és 18-20 perc alatt sütjük készre, ropogósra.

Sajttal töltött zöldfűszeres briós (90 Ft egy darab)

Hozzávalók 12 db brióshoz:
50 dkg liszt
5 dkg sárgarépa
2 evőkanál szárított mediterrán zöldfűszerkeverék
1 tasak szárított élesztő
1 db tojás
5 dkg vaj
3 dl tej
egy
csipet só
15 dkg pizzamozzarella

1. A lisztet összekeverjük a lereszelt sárgarépával, a zöldfűszerekkel, a csipet sóval és a szárított élesztővel. Hozzáadjuk a tojássárgáját, az olvasztott vajat, majd felöntjük a tejjel. Összedolgozzuk a tésztát, és ruganyosra dagasztjuk.
2. Nyolc egyenlő adagra osztjuk, gömböket formázunk belőle, és szobahőmérsékleten 30 percig kelesztjük.
3. Az adagokat lisztezett felületen hosszúkás, ovális formára kinyújtjuk. A tészta hosszanti oldalával párhuzamosan éles késsel sűrűn becsíkozzuk a 2/3-ad részéig. A nem bevágott részre helyezünk egy csík sajtot, majd óvatosan feltekerjük a briósokat.
4. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre téve további 30 percig kelesztjük a briósokat, miközben 220 Celsius-fokra előmelegítjük a sütőt. Megkenjük őket a tojásfehérjével, majd kb. 20 perc alatt készre sütjük.

fotó: Vrábel Kriszta