Konyha

Torta a pohárban: extra gyors pohárdesszertek sütés nélkül őszi gyümölcsökkel

Amikor könnyű édességekre vágyunk, és nincs kedvünk a meleg sütő mellett álldogálni, akkor jutnak nagy szerephez a csábító, színes, látványos pohárkrémek.

Torta a pohárban

A pohárkrémek a gazdag őszi gyümölcsválasztékkal remekül kombinálhatók, és legalább a ritkán használt szép poharainkat is elővehetjük a szekrényből. A pohárkrémek önmagukban is finomak, de használhatunk hozzájuk tésztaalapnak piskótát, kekszet, morzsát, krémnek mascarponét, túrót, pudingokat, joghurtot, csokikrémet, gesztenyét, díszítésnek tejszínhabot, csokoládét, szórócukrokat, diót, illatos zöldfűszereket.

Tippek

A pohárkrémek gazdagításához ropogós, gyümölcsös müzliket is felhasználhatunk.

Minél színesebb rétegeket alakítunk ki a krémekből, gyümölcsökből, annál látványosabb lesz a desszert.

A pohárkrémek ízének jót tesz egy kis alkohol, vagy ha gyerekek is eszik, némi aroma.

Őszibarackos panna cotta levendulával

Hozzávalók 6-8 pohárhoz:
✔ 3 dl tej
✔ 5 g zselatin
✔ 7 dl tejszín
✔ 5 dkg porcukor
✔ 1 vaníliarúd kikapargatott magjai
✔ 5 dkg cukor
✔ 2 dkg vaj
✔ 20 dkg barack meghámozva, felkockázva
✔ 1 csipet levendula

A hideg tejet lábosba öntjük, és beleszórjuk a zselatint. Jól elkeverjük, majd 5 percig hagyjuk duzzadni. Ezután a tejszínt, porcukrot és vaníliát is hozzátesszük, majd az egészet felmelegítjük, hogy a zselatin és a cukor teljesen elolvadjon benne. A poharakban, hűtőben hagyjuk megszilárdulni 3-4 óra alatt. A cukrot a vajjal együtt serpenyőbe tesszük, majd lassú tűzön karamellizáljuk. Ekkor hozzátesszük a barackkockákat, és óvatosan átforgatjuk. Pici vizet és a levendulát hozzátéve 5-6 percig pároljuk, és hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt a megdermedt panna cottákra kanalazzuk.

Körtekrémes-túrós pohárdesszert

Hozzávalók 6-8 pohárhoz:
✔ 25 dkg túró
✔ 1 vaníliarúd kikapargatott magjai
✔ 1 citrom héja
✔ 1 dl tejföl
✔ 15 dkg fehér csokoládé
✔ 3 dl tejszín
✔ 4-5 körte hámozva, felkockázva
✔ 10 dkg mascarpone
✔ 5 dkg porcukor
✔ 1 csipet fahéj
✔ pár csepp citromlé
a mákos kekszhez:
✔ 20 dkg puha vaj
✔ 8 dkg porcukor
✔ 1 tojásfehérje
✔ 1 csipet só
✔ 20 dkg liszt
✔ 4 dkg darált mák

A túrót a vaníliával, citromhéjjal és a tejföllel jól elkeverjük. A fehér csokit vízgőz fölött vagy mikróban felolvasztjuk, és azt is a túróhoz keverjük. A tejszínt habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a masszába. A kockázott körtét összeturmixoljuk, és összekeverjük a mascarponéval, a porcukorral és a fahéjjal. Pár csepp citromlével ízesítjük. A poharakba rétegezve teszünk a túrókrémből és a körtepüréből. A kekszhez a hozzávalókat robotgéppel alaposan összekeverjük, míg puha és habos nem lesz a massza. Ezután golyókat formázunk belőle, és sütőpapírral bélelt tepsire téve 180 fokon 12 perc alatt készre sütjük. Pár szem kekszet a pohárdesszert tetejére morzsolva tálalunk.

Szederhab marcipánmorzsával

Hozzávalók 6-8 pohárhoz:
✔ 4 tojásfehérje
✔ 15 dkg cukor
✔ 1 vaníliarúd kikapart magjai
✔ 20 dkg feketeszeder
✔ 1,5 dl tejszín
✔ 5 dkg marcipán
✔ 9 dkg liszt
✔ 6 dkg vaj
✔ 3 dkg porcukor
✔ +15 dkg szeder a tálaláshoz

A tojásfehérjét, cukrot, vaníliát és a szedret mély keverőedénybe tesszük, és robotgéppel először közepes, majd a legmagasabb fokozaton addig verjük, míg a térfogata a háromszorosára nő. A tejszínt külön edényben szintén habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a szederhabba. A marcipánt lereszeljük, a liszttel, vajjal és porcukorral, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Pár perc hűtőben való pihentetés után nagy lyukú reszelőn sütőpapírra reszeljük, vagy kézzel rámorzsoljuk, és előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 perc alatt aranyszínűre sütjük. Ha kihűlt, a szederhabot pohárba kanalazzuk, pár szem szedret teszünk a tetejére, és megszórjuk a marcipános morzsával.

Szilvás túrótorta

Hozzávalók 6-8 pohárhoz:
✔ 3 dl tejszín
✔ 20 dkg túró
✔ 8 dkg porcukor
✔ 1 citrom héja
✔ 1 vaníliarúd kikapargatott magjai
✔ 5 dkg cukor
✔ 2 dkg vaj
✔ 20 dkg szilva felkockázva
✔ 30 ml sherry

Borok, párlatok, likőrök

A brandy nem konyak, a sherry nem likőr. Sok téves elnevezés él a köztudatban, érdemes, ha röviden is, rendet tenni a keveredésben. A brandy nem más, mint a bor lepárlásával létrejött égetett szesz, vagyis borpárlat. Ám nem minden borpárlatot szabad brandynek nevezni, csak azt, amely szőlőből készül, minden egyéb adalékanyag nélkül. A likőrborok olyan borok, amelyekhez égetett szeszt, borpárlatot kevernek, hogy minőségét, ízeit fokozzák. Több fajtájuk van, ilyen a portói, a sherry, a madeira, a marsala és a vermut. A vermutokat fűszerekkel, gyógynövényekkel ízesítik.

A tejszínhabot habbá verjük, óvatosan összeforgatjuk a túróval, porcukorral, citromhéjjal és vaníliával. Üvegekbe töltjük, és hűtőbe tesszük. A vajat a cukorral lassú tűzön karamellizáljuk egy serpenyőben, majd a szilvát és a sherryt hozzátéve pár perc alatt összeforraljuk és lehűtjük. A már hideg szilvát a túrókrém tetejére kanalazzuk, és az üvegekben tálaljuk.

Fotó: archív