Konyha

Vendégváró ételek olcsón: finomságok, ha sok embert kell jóllakatni

Vendégséget fogadni szuper dolog, és nem is kell mindig flancos ételeket az asztalra tenni. Olcsón is ki lehet hozni a menüt!

Sajtos-zöldséges crostini

Hozzávalók:
1 ropogós bagett
2 kis üveg aszalt paradicsom, fűszeres olajban
1 közepes fej lila hagyma
2 friss paradicsom
bazsalikomlevelek
10 dkg ementáli sajt
12 dkg fekete olívabogyó

A bagettet félujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és forró sütőben világosra pirítjuk. Az aszalt paradicsomot lecsepegtetjük, kisebb darabokra vágjuk, és keverőtálba szórjuk. Hozzáadjuk a vékonyra szeletelt hagymát, a kis kockákra darabolt kimagozott paradicsomot, a durvára aprított bazsalikomot, majd meglocsoljuk az aszalt paradicsom fűszeres olajával, és lazán összeforgatjuk. Végül minden bagettszeletre egy-egy kiskanál paradicsomos ragut kanalazunk, megszórjuk reszelt ementálival, és 180 fokos sütőben ráolvasztjuk.

Zöldséges pulykasaláta tökmagos öntettel

Hozzávalók:
50 dkg pulykamellfilé
fél dl olívaolaj
5 dkg madársaláta
2 közepes fej lila hagyma
40 dkg sárgarépa
zöldségleves
20 dkg főtt angyalhaj (olasz tésztaféle, kicsit vastagabb, mint a cérnametélt)
őrölt bors, só
az öntethez:
1 dl tökmagolaj
1 dl fehérborecet
őrölt bors, só

A pulykamellfilét felszeleteljük, kicsit megklopfoljuk, és sóval, borssal ízesítjük. Meglocsoljuk az olívaolajjal, majd forró serpenyőben pirosra sütjük, és amikor kihűlt, ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. A megmosott madársalátát lecsepegtetjük, a hagymát
vékony szeletekre vágjuk. A sárgarépát gyufaszál vastagra metéljük, a zöldséglevesben roppanósra főzzük, és leszűrjük. A tésztát is lecsepegtetjük, és kihűtjük. Az öntethez a tökmagolajat a borecettel elkeverjük, és sóval, borssal ízesítjük.

Borkrém babapiskótával

Hozzávalók:
a babapiskótához:
3 nagy tojás
7,5 dkg liszt
7,5 dkg cukor
porcukor, só
a borkrémhez:
6 tojás
6 evőkanál cukor
7 evőkanál édes bor

A babapiskótához a tojássár­gákat a cukorral habosra keverjük, majd apránként beleszórjuk a lisztet. Egy csipet sóval kemény habbá verjük a fehérjéket, és lazán a tésztához keverjük A tésztát habzsákba töltjük, 10 cm-es csíkokat nyomunk belőle a sütőpapírra. 180 fokon 10 percig sütjük, majd a rácson hagyjuk kihűlni, és megszórjuk porcukorral. A borkrémhez habosra keverjük a tojássárgákat a cukorral, majd apránként beleöntjük a bort, és gőz fölött besűrítjük. A krémet 6 kehelybe szedjük, és amikor langyosra hűlt, a piskótával tálaljuk.

Café brûlé

A kávét a szokásos csésze helyett üvegpoharakban kínáljuk, benne egy-egy rúd fahéjjal, kevés narancshéjjal. Ízlés vagy évszak
sze­rint melegen, de akár hidegen is fogyasztható.

Linzerkosárka csokikrémmel

Hozzávalók:
a tésztához:
50 dkg liszt
30 dkg margarin
15 dkg porcukor
2 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
1 tasak vaníliás
cukor, só
a csokoládékrémhez:
15 dkg étcsokoládé
3 dl növényi tejszín
kevés porcukor

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal jól összedolgozzuk, és legalább 1-2 órára hűtőbe tesszük. Kiolajozott kis tortaformákba nyomkodjuk a tésztát (személyenként négy darabot számoljunk), és megsütjük. A krémhez a tejszínt lehűtjük, és a cukorral kemény habbá verjük. A kis darabokra tördelt csokoládét felolvasztjuk, állandóan kevergetve a habhoz csorgatjuk, és ismét a hűtőbe tesszük. Amikor a tortácskák kihűltek, és a krém is jó hideg, széles csövű habzsákból csokipamacsokat nyomunk a tészták tetejére.

 

Fotó: archív