Konyha

Fantasztikus burgonya: 3 szuper krumplis étel olcsón vacsorára

A krumpli megkerülhetetlen alapanyag a konyhában. És nem is érdemes kerülgetni, ugyanis a vacsora sztárja is lehet belőle!

Mi az a gratin?

Magyarul csőben sült. Híres változata a francia gratin dauphinois, amelyhez fokhagymával bedörzsölt tálban lassan sütünk vékony szeletekre vágott krumplit, tejszínnel elkevert sajttal meglocsolva. Tehetünk bele szerecsendiót is. A sajt lehet gruyère, grana padano vagy rokfort is.

Miért márványsajt a roquefort?

Régi és híres francia sajtféleség. Állítólag annak a véletlennek köszönheti megszületését, hogy egy pásztorfiú egy darabka sajtot napokra egy barlangban felejtett, és amikor visszatért, a sajtot ugyan penészréteg fedte, csípős íze azonban mennyei volt. 1550-ben királyi rendelet született arról, hogy csak a Roquefort falu közelében lévő barlangokban érlelt, nemespenésszel borított sajtot szabad rokfort néven árusítani.

Krumplifűszerek

Babérlevél, bors, csombor, curry, fokhagyma, gyömbér, kakukkfű, kapor, kömény, római kömény, kurkuma, majoránna, snidling, mustár, pirospaprika, petrezselyem, rozmaring, szerecsendió, oregánó, tárkony.

Krumplifortélyok

– A héjában főzött krumpli héja nem reped fel, ha a főzővizébe sót teszünk.
– Ha nem kaptunk egyformát, a nagyobb burgonyákat villával szurkáljuk meg főzés közben, így egyszerre puhulnak majd meg a kisebbekkel.
– Bármilyen sürgős dolgunk támad, a krumpli főzését ne hagyjuk félbe, mert megkeményedik, és később hiába főzzük tovább, már nem lesz puha.

Illatos burgonyakrémleves

Hozzávalók:
1 kg burgonya
1 fej vöröshagyma
10 dkg zellerlevél
1 csokor petrezselyem
2 szál bazsalikom
2 evőkanál főzőtejszín
15 dkg vaj
őrölt bors, só

A hagymát 10 dkg vajban megdinszteljük, rádobjuk a felaprított fűszernövényeket, 5 percig pároljuk, majd felengedjük 1 liter vízzel, és beletesszük a felkockázott krumplit. Megsózzuk, fél óráig főzzük, majd összeturmixoljuk, és belekeverjük a maradék vajat. Tányérokba szedjük, a tetejére kanalazzuk a kissé felvert főzőtejszínt, megborsozzuk, és sajtos pirítóssal tálaljuk.

Burgonya-torta

Héjában megfőzünk 1,5 kg krumplit, meghámozzuk, összetörjük, keverünk hozzá 4 tojást, 7 dkg vajat, 10 dkg reszelt grana padano sajtot, 5 dkg felkockázott főtt sonkát, 5 dkg apróra vágott csípős kolbászt, petrezselymet, sót és borsot. Sütőpapírral kibélelünk egy tortaformát, megkenjük vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, és beletesszük a massza felét. A tetejére 15 dkg mozzarellát, 10 dkg füstölt sajtot, 5 dkg csípős kolbászt és 3 dkg főtt sonkát terítünk. Beborítjuk a maradék krumplival, a tetejére is zsemlemorzsát és vajdarabkákat szórunk. 180 fokon 45-50 percig sütjük, majd ha langyosra hűlt, cikkekre vágva tálaljuk.

Rokfortos burgonyagratin

Hozzávalók:
1 kg burgonya
4 tojássárgája
15 dkg rokfort
4 dl tejszín
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor kakukkfű
10 dkg vaj
őrölt bors, só

A meghámozott krumplit felkarikázzuk, a hagymát és a fokhagymát felaprítjuk. Összekeverjük a tojássárgákat 3 dl tejszínnel, megsózzuk, megborsozzuk, és hozzáadjuk a 10 dkg összetört márványsajtot vagy rokfortot, a hagymát meg a kakukkfüvet. Kivajazunk egy tepsit, beleterítünk egy réteg krumplit, meglocsoljuk a tejszínnel, és folytatjuk a rétegezést. A tetejére vajdarabkákat teszünk, és letakarva 1 óráig sütjük. A maradék vajat összeolvasztjuk a maradék tejszínnel és sajttal, a megsült krumpli tetejére öntjük, kakukkfüvet szórunk rá, és fólia nélkül aranybarnára sütjük. A tepsiben tálaljuk.

Fotó: archív