Konyha

Egyben sült szárnyasok: 6 tökéletesen puha és omlós hús recept

Sokan félnek egyben megsütni egy 3 kg-os madarat, vagy egy öregebb szárnyast, pedig ügyesen előkészítve épp olyan omlós lesz a húsa, mint egy kis csirkének.

Ünnepi szárnyas

A gyöngytyúk régen állandó szereplője volt a magyar konyháknak. Míg a minden udvarban kapirgáló csirkék bevethetők voltak hétköznap is, a gyöngytyúk inkább ünnepi alkalmakkor került az asztalra. Húsa eléggé szál­kás-izmos, ezért ha egészben süt­jük, alaposan spékeljük meg szalonnával, és bőven használjunk friss zöldfűszereket. Sütés előtt a hús alá öntsünk folyadékot, és alufólia alatt pároljuk puhára, majd ezután pirítsuk, süssük készre. Egyébként levesnek és paprikásnak is kiváló. Nagyobb áruházakban a fagyasztott húsféleségek között lelhetünk rá.

Jérce, kappan?

Sokszor azt hisszük, csirkét eszünk, holott a paletta ennél változatosabb: a csirke 3-4 hónapos és kb. 70-80 dkg. Az ennél idősebb pipi a jérce, amely nagyjából 1 kilós, a tyúk pedig 5 hónaposnál idősebb, és több mit 1,5 kiló. A kappan fiatalkorában kiherélt kakas. Egészben sütve kiváló, de ugyanúgy, mint a többi szárnyasnál, fontos sütés előtt alaposan bepácolni. Húsa kissé lazább rostozatú, mint a kakasé. Zöldséges ragut és bográcsos ételt is főzhetünk belőle. Ízesítésnél az erősebb fűszereket használjuk.

Tűzdeljünk!

A jól megtermett madarak könnyen szárazra sülő húsát ízletesebbé tehetjük, ha megtűzdeljük. Ez lazítja a hús rostjait, könnyebbé teszi a sütést, ízesebbé és látványossá teszi az ételt. A leggyakoribb, amikor a vékony csíkokra vágott szalonnát hosszú hegyes kés vagy spékelőtű segítségével vezetjük be a húsba. De tűzdelhetünk fokhagymával, uborkával, sárgarépával is.

Gyömbéres töltött csirke

Hozzávalók:
1,5 kg-os csirke
10 dkg füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
1 kis darab friss gyömbér
15 dkg csiperkegomba
5 zsemle
1 tojás
1 csokor petrezselyem
1 dl olaj
2 dl száraz fehérbor
2 dl zöldségleves
őrölt bors, só

A megtisztított csirkét sózzuk, borsozzuk. Süssük ropo­gósra a felaprított szalonnát, hagymát és a friss gyömbért is. Tegyük bele a felszeletelt gombát, és addig süs­sük, míg kissé összesik, majd tegyük bele a beáztatott, kinyom­ko­dott zsemléket. Keverjük hozzá a to­jást, sót, borsot, az apróra vágott petrezselymet, és töltsük a csirke has­üre­gébe.
A csirkét tegyük tepsibe, locsoljuk meg olaj­jal, öntsük alá a bort és a zöldséglevest, és 190 fokos sütő­ben, alufóliával letakarva 1,5 órát pároljuk, köz­ben saját levével locsolgassuk. Vegyük le a fóliát, és a csirkét süssük pirosra.

Tűzdelt pulyka zöldségágyon

Hozzávalók:
3 kg-os pulyka
20 dkg füstölt szalonna
4 evőkanál mustár
3 sárgarépa
25 dkg csiperkegomba
3 fej vöröshagyma
1 csokor zellerlevél
4 zöldpaprika
1 dl olaj
5 dl víz
őrölt bors, só

Tipp

A pulykát érdemes sütés előtt 1-2 nappal bepácolni, hogy majd a sült hús belseje is ízletes legyen.

A megtisztított egész pulykát sóval, borssal kívül-belül vastagon dörzsöljük be, a melle- és a combrészét éles késsel mélyen szur­káljuk be, és tűzdeljük meg a vékonyra csíkozott szalonnával.
A mustárt kenjük a belsejé­be. Vágjuk na­gyobb darabokra a megtisztított sárgarépát, gombát, vörös­hagymát, zöld­­paprikát, és te­gyük nagy­méretű tepsibe. Sóz­zuk, borsozzuk, locsol­juk meg az olajjal, keverjük össze, és öntsük rá a vizet. A puly­kát tegyük rá a zöldségekre, a zellerlevelet nyomjuk a belsejébe, és fedjük le alufóliával. Tegyük 180 fokos sütőbe párolódni. 2,5-3 órán keresztül süssük lefedve, közben félóránként locsoljuk meg a sa­ját szaftjával, majd a fóliát levéve süssük ro­po­gós pirosra. Tálalás előtt pihen­tessük 15-20 percig, és a velesült zöldségekkel, burgonya­körettel kínáljuk.

A legjobb szárnyasfűszerek

✔ Csirkéhez: citromfű, curry, szójaszósz, rozmaring, kakukkfű, tárkony, turbolya

✔ Kacsához: kömény, majoránna, tárkony, zsálya, borókabogyó

✔ Pulykához: gyömbér, bazsalikom, fokhagyma, oregánó, kömény, koriander, petrezselyem

Zöldfűszeres gyöngytyúk

Hozzávalók:
1,5 kg-os gyöngytyúk
2 evőkanál mustár
10 dkg füstölt szalonna
4 gerezd fokhagyma
2 fej vöröshagyma
fél csokor kakukkfű
1 csokor rozmaring
1 csokor zsálya
1 dl olaj
3 dl víz
durvára tört rózsabors, só

A gyöngytyúkot kívül belül dörzsöljük be a sóval és rózsaborssal. A mustárt kenjük a belsejébe, a mellerészét szurkáljuk meg éles késsel, tűzdeljük meg a vékony csíkokra vágott füstölt szalonnával és a fokhagy­mával. A húst érdemes este bepácolni. A hagymát vágjuk nagyobb cikkekre, és töltsük a fűszerek felével együtt a gyöngytyúk belsejébe. A fűsze­rek másik felét tegyük a tepsibe, majd helyezzük rá a húst, locsoljuk meg az olajjal, és öntsük alá a vizet. Alufóliával betakarva tegyük 180 fokos sütőbe párolódni. 1,5-2 órát pároljuk, félóránként locsoljuk meg a saját szaftjával, majd a fólia nélkül süssük pirosra. Amikor elkészült, 10 percig pihen­tes­sük, és rizzsel, párolt zöldségekkel tálaljuk.

Mustáros-vörösboros kappan

Hozzávalók:
3 kg-os kappan
20 dkg füstölt szalonna
4 gerezd fokhagyma
4 evőkanál mustár
2 evőkanál zöld bors (konzerv)
1 csokor petrezselyem
4 dl száraz vörösbor
2 dl víz
őrölt bors, só

A sütés előtti napon a megtisztított kappant kívül-belül dörzsöljük be sóval, bors­sal. A mellét és a combját hegyes késsel szurkáljuk meg, majd tűzdeljük meg a csíkokra vágott füstölt szalonna felével és a fokhagymával. A mustárt meg a durvára tört zöld borsot keverjük össze, és ezzel is kenjük be a kappant kívül-belül. A sütés napján a pet­re­zselymet rakjuk a kappan hasü­re­gé­be. A visszamaradt szalonnasze­le­teket tegyük a tepsi aljára, fektessük rá a kappant, és öntsük alá a bort meg a vizet. Takarjuk le alufóliával, és 190 fokos sütőben pároljuk 2,5-3 órát. Ha a hús megpuhult, vegyük le a fóliát, és süssük pirosra. A megsült kappant 15 percig pihentessük, és burgonyakrokettel, házi savanyúsággal kínáljuk.

Birsalmás libasült

Birs és liba?

A szárnyasok erősebb zsírtartalmát gyümölcsökkel és fűszerekkel ellensúlyozhatjuk. Nem véletlenül az egyik legnépszerűbb ünnepi szárnyas a francia narancsos kacsa: a narancs magába szívja a zsírokat. A majoránna remek illatával és emésztéskönnyítő hatásával is hozzájárul a pecsenye sikeréhez. A birsalma legalább ilyen jó választás a liba mellé. A birs savas kémhatásának köszönhetően megmozgatja az emésztőrendszert, segíti a gyomor működését, kiegyensúlyozza a libasült laktató hatását.

Hozzávalók:
3 kg-os liba
2 evőkanál dijoni mustár
2 fej vöröshagyma
5 birsalma
5 dl száraz fehérbor
őrölt bors, só

A megtisztított libát kívül-belül alaposan kenjük be sóval, borssal és mustárral. Töltsük a liba belsejébe a nagyobb cik­kek­re vágott hagymát és a hámozott, szintén cikkekre darabolt birsalma harmadát. A visszamaradt birset tegyük a tepsibe, öntsük rá a bort, és fektessük rá a fűsze­rezett libát. Takarjuk le alufóliával, és pá­roljuk 190 fokos sütőben 2,5 óráig, közben a saját szaftjával locsolgassuk. Vegyük le a fóliát, és süssük ropo­gós pirosra. Ha megsült, pi­hen­tessük 20 percig, és a velesült birssel, hagymás burgonyával tálaljuk.

Majoránnás töltött kacsa

Hozzávalók:
2 kg-os pecsenyekacsa
3 zsemle
10 dkg húsos füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 főtt tojás
1 tojás
1 csokor petrezselyem
5 dl zöldségleves
majoránna, őrölt bors, só

A megtisztított kacsát alaposan dörzsöljük be kívül-belül sóval, borssal, majoránnával. A töltelékhez a kockákra vágott szalonnát süssük pirosra, szórjuk bele a felaprított hagymát meg a zúzott fokhagymát, és pirítsuk tovább. Tegyük bele a beáztatott és kinyomkodott zsemléket, a kockákra vágott tojásokat, meg a nyers tojást is, és sóval, borssal, petrezselyemmel fűszerezzük.
A kacsa mellének bőrét lazítsuk fel a kezünkkel, és töltsük alá nyomó­zsákból a tojásos tölteléket. A petrezselymet tegyük a kacsa hasüregébe, majd fektessük tepsibe, öntsük alá a zöldséglevest, és fóliával befedve, 190 fokos sütőben pároljuk másfél óráig, közben 15 percenként locsoljuk meg a saját szaftjával. Amikor a kacsa megpuhult, vegyük le a fóliát, és süssük piros-ropogósra. Ha elkészült, 15-20 percig pihentessük, majd rizzsel és burgonyával tálaljuk.

Próbáljuk ki a zöld borsot!

A zöld bors a fekete bors éretlenül leszedett termése, nem annyira erős, mint az idősebb rokon, de karakteres íze van. Erősebb aromájú sült húsok, vadak, bélszín mellé illik a belőle készült mártás: ezt általában tejszínnel, egy kevés konyakkal vagy borral, némi mustárral készíthetjük el.

Fotó: pexels