Konyha

Sörös ételek: 3 kiadós és olcsó recept a sörfesztiválok kedvenceiből képpel

Októberben a sörkedvelő országokban megünneplik ezt a népszerű italt, amely nemcsak a poharakba, de a lábasba is illik. Remek zamatot ad ugyanis az ételeinknek.
sült hagymás marharagus rakottas

Sörös gombaleves húsgombóccal

Hozzávalók 4 tányérhoz:
• 40 dkg darált sertés- és marhahús vegyesen
• 30 dkg csiperkegomba
• 2 fej vöröshagyma
• 1 liter marhahúsalaplé
• 1,5 dl barna sör
• 0,5 dl Worchestershire szósz
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 csokor petrezselyem
• 1 dl tejföl
• 1 púpozott evőkanál liszt
• 2 evőkanál olaj
• só, frissen őrölt bors

1. A darált húst sóval, borssal, egy gerezd zúzott fokhagymával és finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Összegyúrjuk, kis gombócokat formázunk belőle.
2. Vékonyan felszeleteljük, és fazékban 2 evőkanál olajon puhára dinszteljük a hagymákat. Hozzáadjuk a tisztított, feldarabolt gombát, ezt is dinszteljük 2-3 percig, majd felöntjük a sörrel. 5 percig forraljuk, hozzáöntjük az alaplevet, a Worchestershire szószt, és beletesszük a húsgombócokat.
3. Lefedve 20 perc alatt készre főzzük. Behabarjuk a tejföllel elkevert liszttel, felforraljuk, és ha szükséges, újra sózzuk, borsozzuk.

Sajtos perec sörös sajtszósszal

Hozzávalók 8 db nagyobb perechez:
• 50 dkg liszt
• 7 g szárított élesztő
• 1 teáskanál cukor
• 2,5 dl tej
• 1 db L-es tojás
• 7 dkg vaj vagy margarin
• 1 dl tejföl
• 1 teáskanál só
• 5 dkg félkemény sajt
A sajtszószhoz:
• 3 dkg vaj
• 3 dkg liszt
• 2 dl tej
• 1 dl világos sör
• 15 dkg füstölt sajt
• 1 evőkanál Worchestershire szósz
• 1 kávéskanál mustár
• só, bors

1. A lisztet elkeverjük az élesztővel, a sóval és a cukorral. Hozzáadjuk a tojás sárgáját, a langyos tejben megolvasztott vajat és a tejfölt. Ruganyosra dagasztjuk a tésztát, és szobahőmérsékleten 50 percig kelesztjük. 8 részre osztjuk, majd fokozatosan sodorva, közben pihentetve (hogy ne szakadjon a tészta) vékony, 50 cm hosszú kígyókat formázunk belőle.
2. Megformázzuk a pereceket: a tészta két végéből hurkot formázunk, a két végét ismét áttekerjük egymáson. Az így keletkezett csomót felhajtjuk a hurok tetejére, és enyhén odanyomjuk a tésztavégeket. Megfordítjuk a pereceket, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. Megkenjük az enyhén felvert tojásfehérjével, megsózzuk és megszórjuk reszelt sajttal. 30 percig pihentetjük. Közben a sütőt kb. 200 Celsius-fokra előmelegítjük, és kb. 25 perc alatt szép barnára sütjük.
3. A sajtszószhoz besamelt készítünk: a vajat megolvasztjuk, átfuttatjuk rajta a lisztet, majd fokozatosan, kevergetve hozzáöntjük a tejet és a sört. Felforraljuk, és 5-6 perc alatt krémesre főzzük a mártást. Elkeverjük benne a reszelt sajtot, Worchestershire szósszal, sóval és mustárral ízesítjük. A perec mellé kínáljuk.

Sült hagymás, sörös marharakottas

sült hagymás marharagus rakottas

Hozzávalók 6 adaghoz:
• 25 dkg kuszkusz (használhatunk rizst vagy bulgurt is)
• 50 dkg marha gulyáshús
• 3 dl barna sör
• 1 db babérlevél
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 dl paradicsompüré
• 5 fej vöröshagyma
• 15 dkg liszt
• 2 db tojás
• 2 dl tejföl
• 5 dkg félkemény sajt
• só, frissen őrölt bors

1. Forró olajon lepirítjuk az egészen apró kockákra vágott marhahúst. Felöntjük a sörrel, hozzáadjuk a zúzott fokhagymákat, a babérlevelet, a paradicsompürét, és sóval, borssal ízesítjük. Lefedve, lassú tűzön, kb.
2 óra alatt puhára főzzük a húst. Közben, ha szükséges, kevés vizet pótoljunk alá.
2. A megtisztított vöröshagymát vékonyan felszeljük, lisztbe forgatjuk, majd adagonként, bő, forró olajban ropogósra sütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük, és lecsöpögtetjük róla a felesleges olajat.
3. A kuszkuszt háromszoros mennyiségű sós vízben vagy zöldséglében 3-4 perc alatt puhára főzzük. Lefedjük, és hagyjuk, hogy felszívja a nedvességet.
4. Kerámiatálba rétegezzük a hozzávalókat: alulra a kuszkusz 2/3 részét, rá a marharagut, erre a sült hagymát, végül a maradék kuszkuszt . A tojásokat elkeverjük a tejföllel, megsózzuk, és a rakottas tetejére kanalazzuk. Rászórjuk a reszelt sajtot, és 230 Celsius-fokra melegített sütőben, 20 perc alatt összesütjük.

Fotó: Vrábel Kriszta

Címkék: