Gombák kolóniája
Egyre több vizsgálat igazolja, hogy az emésztőrendszerünk állapota komoly hatással van az egész szervezet egészségére. Az elfogyasztott táplálék segítheti vagy gátolhatja a belekben lévő baktériumtörzsek harmonikus együttélését, és ezen keresztül az immunrendszer optimális működését. Az olyan erjesztett ételek, mint a savanyú káposzta, a kovászos uborka és általában a savanyúságok, a dél-koreai kimcsi, a joghurt, a kefir rendszeres élvezetével jótékony, természetes probiotikumokkal láthatjuk el a szervezetünket, amelyek támogatják a bélrendszerünk optimális működését.
A kombucha (ejtsd: kombucsa) is erjesztett, csak éppen nem étel, hanem ital. Egy különleges anyagból, élesztőgombák és baktériumtenyészetek együtteséből keletkezik, melyet scobynak (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast, vagyis szimbiotikus baktérium- és élesztőkultúra) neveznek. A furcsa állagú és külsejű, medúzaszerű „lényt” folyamatosan táplálni kell, akárcsak a kovászt. Ennek segítségével erjesztik meg a cukorral édesített teát, amelyből fanyar, almaborra emlékeztető, ecetes aromájú ital lesz. Ezt az ősi gyógyírt a keleti kultúrák már legalább kétezer éve használják méregtelenítő hatása miatt, mígnem a 20. században eljutott nyugatra, és itt is rendkívül népszerűvé vált.
Méregelenít és megelőz
A hivatalos gyógyászat egyre inkább elismeri a fermentált élelmiszerek jó hatását. A kombucha erősíti az immunrendszert, hidratál, enyhíti a puffadást, hatékonyabbá teszi az emésztést. Gazdag vitaminokban, enzimekben és B-vitaminban. Méregtelenítőként is funkcionálhat, és segíthet az időskori cukorbetegség megelőzésében. Enyhítheti az ízületi gyulladásokat, tisztítja a vért. Csökkentheti a vérnyomást, oldhatja a stresszt. Sokan reménykednek fogyasztó hatásában is.
De mennyi az ajánlott mennyiség, ha elszánjuk magunkat, hogy közelebbi ismeretséget kötünk a csodateával? Nincs rá pontos recept, egyéni, ki mennyit fogyaszthat, de semmiképpen se kezdjük nagyobb adagokkal, amíg hozzá nem szokik a szervezetünk, nehogy túlságosan aktivizálja a bélrendszerünket, vagy gyomorfájást, émelygést okozzon.
Ha készen vesszük, választhatjuk a hígítatlan és a hígított változatot is. Fogadjuk meg a címkén olvasható fogyasztási ajánlást, a hígításnál pedig ügyeljünk a szintén a címként részletezett arányokra.
Van, amikor nem ajánlott
Bizonyos élethelyzetekben azonban nem feltétlenül javasolt a kombucha készítmények fogyasztása. Ilyen például a várandósság és szoptatás időszaka, hiszen az ital, ugyan kis mennyiségben, de alkoholt tartalmaz. Ezenkívül figyelembe kell venni azt is, hogy egyes teák pasztörizálatlanok, így fennáll annak a veszélye, hogy káros mikroorganizmusok kerülhetnek az édesanya és a magzat szervezetébe, és ez súlyos szövődményekkel járhat. A kombucha alapjául szolgáló teában koffein is van, amely a várandósság alatt, bár teljesen nem tilos, ám mértékkel fogyasztandó.
Egyes vizsgálatok szerint a vese- és májproblémákkal, valamint daganatos betegségekkel küzdők és a legyengült immunrendszerűek számára sem ajánlott a kombucha kortyolgatása. A bélrendszer betegségei, az irritábilisbél-szindróma, a gyulladásos bélbetegségek aktív szakaszaiban sem tanácsolják, hogy beépítsük az étrendbe. És a hisztaminintoleranciával élőknek is érdemes az orvosukkal konzultálni, mielőtt iszogatni kezdenék.
Különleges változatok
Mindenféle italból, gyümölcs- és zöldségléből lehet kombuchát készíteni, de a klasszikus recept fekete, fehér, zöld vagy oolong teát használ, és inkább szálasat, nem filterest. 2 liter vízhez 8-10 grammal számoljunk. Érdemes váltogatni őket, mivel minden tea mást nyújt a szervezetnek, és mindegyiknek más lesz az aromája.
A teába kerülő 150 g cukor lehet barna is, de a gyakorlottak inkább hagyományos fehér kristálycukorra szavaznak. Forró vízben oldjuk fel a cukrot, és forrázzuk le a teát. 10 perc elteltével szűrjük le, majd hűtsük ki.
Tegyük üvegedénybe a kombucha kultúrával együtt, és közvetlen napfénytől védett helyen 5-7 napig erjesszük. A kész kombuchát aztán ízesíthetjük fűszerekkel, citrommal, mentával, hibiszkusszal, gyömbérrel, bogyós gyümölcsökkel, gyümölcslevekkel. Turmixolhatjuk zöldségekkel, gyümölcsökkel. Pikáns, alkoholos koktélokban szeszes italokkal, ginnel, vodkával, rummal is keverhetjük.
Lessük el a fortélyokat!
A kombuchakészítéshez kell egy kis gyakorlat. A scobyval a tea mellett kimcsit, gyömbérsört, kefirt, szójaszószt is erjeszthetünk. Beszerzésére számos lehetőségünk adódhat. Kapható boltban, rendelhető online vagy a közösségi háló segítségével. De többen rendeznek workshopokat is, amelyeken megtanulhatjuk a kombucha készítésének folyamatait és fortélyait.
Fotó: adobestock