Spenótos túrógombóc juhtúrós tejfölben
Hozzávalók 4 adaghoz:
40 dkg tehéntúró
20 dkg leveles spenót
10 dkg búzadara
2 db tojás
1 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors
olívaolaj
10 dkg juhtúró
2 dl tejföl
15 dkg kockázott bacon
1. A spenótot megmossuk, lecsöpögtetjük. Kevés olívaolajon a zúzott fokhagymával együtt megfonnyasztjuk, sóval, borssal ízesítjük. Ha kihűlt, lecsöpögtetjük.
2. A túrót villával áttörjük, elkeverjük a búzadarával, a spenóttal és 1 db tojással. Megsózzuk, és fél órát pihentetjük, hogy a dara megszívja magát. Vizes kézzel gombócokat formázunk, és egy kerámiaedénybe helyezzük őket.
3. A tejfölt, a juhtúrót és a tojást botmixerrel simára keverjük, megsózzuk, és a gombócokra öntjük. 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Pirított baconkockákkal tálaljuk.
Meggyes-mákos gombóc
Hozzávalók 16 kis gombóchoz (4 adag):
70 dkg burgonya
25 dkg liszt és még egy kicsi a nyújtáshoz
3 evőkanál darált mák
1 db tojás sárgája
só
30 dkg magozott meggy (fagyasztott, kiengedve, lecsöpögtetve)
10 dkg zsemlemorzsa
olaj
2,5 dkg porcukor
1. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és hagyjuk kihűlni, majd villával áttörjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a mákot, egy csipetnyi sót és annyi lisztet, amennyit felvesz, hogy lágy, de nem ragacsos tésztát kapjunk.
2. A krumplis tésztát lisztezett felületen 2-2,5 cm vastagra, négyzetes alakúra nyújtjuk. 16 db kisebb négyzetre vágjuk. Mindegyik közepébe 2-2 szem magozott meggyet helyezünk, megformázzuk a gombócokat, majd lobogó, sós vízben készre főzzük őket.
3. A zsemlemorzsát egy nagyobb serpenyőben, olajban aranybarnára pirítjuk, a kifőtt gombócokat megforgatjuk benne. Porcukorral megszórva, a maradék meggyel tálaljuk.
Bolognai ragus gombóc
Hozzávalók 16 kis gombóchoz (4 adag):
70 dkg burgonya
25 dkg liszt
és még egy kevés a nyújtáshoz
1 db tojás sárgája
só
25 dkg darált sertés- és marhahús vegyesen
5-5 dkg sárga- és fehérrépa
egy kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 dl paradicsompüré
10 dkg zsemlemorzsa
olaj
1. Az apróra kockázott vöröshagymát a megtisztított és finomra reszelt répákkal együtt az olajon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, lepirítjuk, és öt percig pároljuk. Hozzákeverjük a felaprított fokhagymát, a paradicsomszószt, megsózzuk, megborsozzuk. Hozzáöntünk 1 dl vizet, lefedjük, és puhára főzzük a húst.
2. A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, hagyjuk kihűlni, majd villával áttörjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, egy csipetnyi sót és annyi lisztet, amennyit felvesz, hogy lágy, de nem ragacsos tésztát kapjunk.
3. A tésztát lisztezett felületen 2-2,5 cm vastagra, négyzetes alakúra nyújtjuk, majd 16 db kisebb négyzetre vágjuk. Mindegyik közepébe 1-1 kiskanál húsos tölteléket szedünk, megformázzuk a gombócokat, majd lobogó, sós vízben készre főzzük őket.
4. A zsemlemorzsát egy nagyobb serpenyőben, olajban aranybarnára pirítjuk, a kifőtt gombócokat ebbe szedjük bele, és megforgatjuk őket. Tejföllel és aprított snidlinggel megszórva tálaljuk.
Fotó: Vrábel Kriszta