Konyha

Főzzünk jókat olcsón: a tél sztárja a bableves – 3 laktató recept

Aki úgy gondolná, hogy már mindent tud a bablevesről, téved. Nemcsak a hagyományos csülkös-kolbászos bableves finom, vannak még izgalmas változatok.

Fehér, fekete, tarka

A csülkös bableves azért népszerű, mert a füstölt hús és a bab íze remekül passzolnak egymáshoz. Az olasz, különösen a toszkán konyha is gyakran használja a babot sűrű, szalonnás alapú, tésztával is gazdagított leveseiben, általában más zöldségekkel – káposztával, zellerrel, krumplival, paradicsommal együtt, kakukkfűvel, rozmaringgal fűszerezve.

Léteznek savanyú változatok is, Szabolcsban például ismeretes a kapros bableves, és kellemesen savanykás a tárkonnyal ízesített változat is. A bablevest rántás és habarás nélkül is el lehet készíteni, ha egyik részét összeturmixoljuk. Érdekesebb lesz a leves, ha különböző színű és méretű babot teszünk bele: fehéret, feketét, tarkát, gyöngybabot, vörös babot, vagy ami
éppen elérhető.

Hasznos áztatás

A babfélék sokáig eltarthatók, de időnként vizsgáljuk át a kamrát, és használjuk fel a régi csomagokat. Ha lejárt a szavatossági idejük, a linzertészta sütésénél nehezéknek használhatjuk őket. Ha már nagyon öreg a bab, kemény lesz, és még tovább kell főzni. Pedig amúgy sem rövid a főzési ideje. Gyorsíthatunk rajta, ha beáztatjuk a főzés előtti estén. Ilyenkor a sérült szemeket is kiválogathatjuk. Az áztatástól főzés közben nem reped meg a bab héja. Ha nem kedveljük a konzervbabot, de gyorsan szeretnénk bablevest készíteni – főzzük meg előre a babot, majd fagyasszuk le.

TIPP: Sózni csak a főzés vége felé kell a babféleségeket, másképp megkeményednek, és a főzési idejük is meghosszabbodik.

Édes bab: az adzuki

Nem csak a szója jött Ázsiából, az adzuki bab is valódi egészségbomba. Kínában azt tartják, szerencsét hoz, ezért ünnepi étkezéseken szerepel. Apró szemű, mélyvörös, oldalán fehér csík. Íze édeskés, és ezt a receptek ki is használják. Pástétomot, levest készítenek belőle, de édességek töltelékének is jó. Ma már nálunk is kapható. Főzés előtt érdemes egy éjszakán át áztatni. Előnye, hogy nem okoz puffadást, viszont rengeteg vasat és kalciumot tartalmaz, természetes koleszterincsökkentő, és vérnyomás-szabályozó hatása van.

Tésztás, szalonnás

Hozzávalók:
■ 30 dkg szárazbab (beáztatva)
■ 15 dkg húsos füstölt szalonna (pl. kolozsvári)
■ 1 fej hagyma
■ 1 szál fehérrépa
■ 2 sárgarépa
■ 1 gerezd fokhagyma
■ 3-4 evőkanál konzerv sűrített paradicsom
■ 2 evőkanál szárított zsályalevél
■ 1 tojás
■ 10 dkg durumliszt
■ só, bors, olívaolaj

Olívaolajon megpároljuk a hagymát és a felkockázott szalonnát. Hozzáadjuk az előző éjszaka beáztatott babot, felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Beletesszük a megpucolt répákat, 1 evőkanál zsályalevelet. Sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, amíg a bab megpuhul (kb. 2 óra). Közben a lisztből, a tojásból és egy csipet sóból tésztát gyúrunk, kinyújtjuk, majd széles metéltnek felcsíkozzuk. Mikor már puha a bab, kivesszük a répákat a levesből, a paradicsomot a leveshez adjuk (hogy ne legyen lilás színe), beletesszük a maradék zsályalevelet, a felaprított fokhagymát, 3-4 percig forraljuk, 1-2 perc alatt belefőzzük a tésztát, és tálaljuk.

Kelkáposztával, húsgombóccal

Hozzávalók:
■ 30 dkg száraz májbab vagy fehérbab (beáztatva)
■ 20 dkg kelkáposzta
■ 20 dkg darált sertéshús
■ 1 csokor petrezselyem
■ 1 zsemle
■ 1 tojás
■ só, bors
■ 2 babérlevél
■ 1 gerezd fokhagyma
■ 1 kis fej vöröshagyma

A babot bő lében feltesszük főni. Hozzáadjuk a felezett vöröshagymát, a fokhagymát és a babérlevelet. Közben elkészítjük a húsgombócot: a húshoz adjuk a beáztatott, majd kifacsart zsemlét, a felaprított petrezselymet, a tojást, sót, borsot. Egy kevés ideig pihentetjük a masszát. Mikor a bab megpuhult, a leveshez adjuk a felcsíkozott kelkáposztát, és az egészen apróra formázott húsgombócokat. A levest további 20 percig főzzük.

Gyors csípős-kukoricás

Hozzávalók:
■ 40 dkg (konzerv) vörös bab
■ 40 dkg (konzerv) kukorica
■ 1 piros, húsos, édes paprika
■ 1 szárított erős paprika
■ 1 fej vöröshagyma
■ 1 gerezd fokhagyma
■ só, bors
■ 5 dl paradicsomlé
■ 4 evőkanál olívaolaj

A paprikát felcsíkozzuk, és a felaprított hagymával együtt az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett babot és kukoricát, a paradicsomlevet, és 4-5 dl vizet. Beletesszük a csípős paprikát, megsózzuk, borsozzuk, és még 15 percig főzzük a levest.

Fotó: archív