Konyha

TOP3 recept: a legfinomabb laktató és átmelegítő téli levesek

Egy jó leves a zord időben is értelmet ad a hétköznapoknak, ráadásul könnyen és gyorsan el is készíthető. Ezek a laktató levesek akár egytálételnek is megfelelnek, főétel sem kell utánuk.

Paradicsomos káposztaleves füstölt hússal

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
2-3 evőkanál olívaolaj
15 dkg füstölt hús
2-3 gerezd fokhagyma
20 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
10 dkg karalábé
3 dl paradicsompüré
só, frissen őrölt bors
10 dkg zöldborsó (fagyasztott)
25 dkg kelkáposzta

Az apróra kockázott hagymát az olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a felkockázott füstölt húst és a zúzott fokhagymát, a hámozott, darabolt zöldségeket a kelkáposzta és a borsó kivételével. Felöntjük 1 liter vízzel, belekeverjük a paradicsompürét, sózzuk, borsozzuk, és 30 percig főzzük. Hozzáadjuk a zöldborsót, a csíkokra vágott kelkáposztát. További 15-20 percig, lefedve főzzük. Sóval, borssal ízesítjük.

Kolbászos-krumplis bableves

Hozzávalók:
20 dkg szárazbab
2 babérlevél
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
15 dkg szárazkolbász
20 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
10 dkg zellergumó
10 dkg krumpli
só, frissen őrölt bors
2 dl tejföl
1 kis fej lila hagyma

A babot előző éjszaka beáztatjuk. Másnap lecseréljük rajta a vizet, felöntjük annyi friss vízzel, amennyi bőven ellepi, hozzáadjuk a babérlevelet, a vöröshagymát és a fokhagymát. Lefedve főzzük a babot 1,5 órán át. Majd beletesszük a felkarikázott kolbászt, és a hámozott, pucolt zöldségeket. Csak annyi vízzel öntjük fel, amennyi éppen ellepi, a leves nem lesz berántva! Sózzuk, borsozzuk, 45 perc alatt puhára főzzük a zöldségeket. A tejfölt kevés forró levessel elkeverjük, majd az egészet a leveshez keverjük. Vékonyra szelt lila hagymával
tálaljuk.

Póréhagymás burgonya-krémleves

Hozzávalók:
20 dkg burgonya
10 dkg zeller
10 dkg póréhagyma
só, frissen őrölt bors
1 gerezd fokhagyma
1 dl főzőtejszín
10 deka húsos szalonna
1 kis csokor petrezselyem

A burgonyát és a zellert meghámozzuk, felkockázzuk, a póréhagymát felkarikázzuk. Fazékba tesszük, felöntjük 1 liter vízzel, megsózzuk, beletesszük a fokhagymát, és lefedve puhára főzzük. Ha megpuhultak a zöldségek, hozzáadjuk a főzőtejszínt, összeforraljuk, majd botmixerrel pürésítjük a levest. Sóval, borssal újra ízesítjük. A szalonnát felkockázzuk, és serpenyőben ropogósra sütjük. A levest a szalonnakockákkal és aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Fotó: Vrábel Kriszta

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete